25. juni

Tildeles medaljen for edel dåd etter angrepet 25. juni

Regjeringen hedrer tolv personer med medaljen for edel dåd for deres uvurderlige innsats under angrepet i Oslo sentrum 25. juni i fjor. – Det er en stor ære å få denne medaljen, sier Ingrid Rasten som er en av de 12 som bidro til å overmanne terroristen.

– På vegne av oss alle kan jeg si at dette er en anerkjennelse som vi setter stor pris på, og det var en veldig hyggelig beskjed å få, sier Ingrid Rasten, som er en av de 12 som bidro til å overmanne terroristen
Publisert Sist oppdatert

– Natt til 25. juni i fjor ble vi vekket av nyheten om et brutalt angrep som rammet skeive hardt. Det var også et angrep mot vårt demokrati og våre verdier. Den natten var det enkeltpersoner som utviste et spesielt heltemot og avverget at flere liv gikk tapt. Jeg vil takke dem. De har vært utsatt for en enorm påkjenning og vist et stort mot, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

I angrepet ble to personer drept og mange skadet da en bevæpnet person avfyrte en rekke skudd mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub midt i Oslo sentrum. Gjerningsmannen ble overmannet av flere personer som var i området og som holdt ham nede til politiet ankom.

 – Medaljen for edel dåd er en av de høyest rangerte sivile utmerkelsene i Norge, og den største utmerkelsen for en redningsdåd. Det er svært sjelden medaljen deles ut. De sivile gjorde en helt ekstraordinær innsats, og med denne medaljen vil vi hedre hver og en av dem, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

– En stor ære

Av de 12 som tildeles medaljer, vil én få medaljen i gull, mens elleve får medaljen i sølv, hvorav én tildeles post mortem. Den offisielle overrekkelsen av medaljene vil skje i 2024.

 – Det er en stor ære å få denne medaljen. På vegne av oss alle kan jeg si at dette er en annerkjennelse som vi setter stor pris på, og det var en veldig hyggelig beskjed å få, sier Ingrid Rasten, som er en av de 12 som bidro til å overmanne terroristen, i en pressemelding.

Etter de første dødelige skuddsalvene løp en mann resolutt mot terroristen og fikk revet maskinpistolen ut av hendene hans, før Matapour løp videre med en pistol som han også løsnet skudd med. Deretter kom flere sivile til og fikk taklet terroristen, holdt han nede. Etter hvert lyktes de å få revet pistolen ut av grepet hans. Det var en krevende og farlig kamp på liv og død, som nå blir hedret med kongens medalje for edel dåd i gull og sølv.

– Makan til besluttsomhet og handlekraft disse personene viste i møte med en livsfarlig situasjon har jeg knapt hørt om før. Innsatsen deres har reddet mange liv, sier Espen Evjenth, leder av Støttegruppa 25. juni.

Han ble selv skutt i hodet under terrorangrepet. Takket være den raske og modige innsatsen til dem som stoppet terroristen ble skadeomfanget mindre enn det kunne ha blitt. 25. juni utvalget skrev i sin rapport at terroristen hadde våpen og ammunisjon nok til å kunne ha forvoldt et av de dødeligste angrepene på sivile i Europa på mange år. To mennesker døde, ni fikk skuddskader og flere fikk andre skader i angrepet. 266 personer har status som fornærmet i rettsaken som starter 11. mars 2024, nesten to år etter angrepet.

– Jeg, Støttegruppa og veldig mange andre kommer alltid til å være takknemlige for innsatsen til Ingrid og de andre som nå får medalje! Dette er en anerkjennelse fra det offentlige Norge som er helt på sin plass og som vi setter stor pris på, sier Evjenth.

Dette er de som får medalje for edel dåd:

Tildeling av medaljen for edel dåd i gull til Bjarne Roar Finsrud.

Medaljen for edel dåd i sølv til Pål Ferner post mortem.

Kim Adrian Omsland for edel dåd i sølv.

Edel dåd i sølv til Morten Pretorius.

Edel dåd i sølv til Bjørn Yngve Bjørneseth.

Edel dåd i sølv til Jon Amund Vikan.

Edel dåd i sølv til Mats Riskild Aasberg.

Edel dåd i sølv til Besim Fetisi.

Edel dåd i sølv til Ingrid Gystøl Rasten.

Edel dåd i sølv til Sondre Fløgum.

Edel dåd i sølv til Joachim Lian.

Edel dåd i sølv til Okba Abdulrazak Al Yasin.

 

 

Powered by Labrador CMS