25. juni

Zaniar Matapour skyldig i grov terror – dømmes til 30 års forvaring

Zaniar Matapour (45) er i Oslo tingrett dømt for skytingen under Oslo Pride for to år siden, skriver flere medier. – Dette er en stor lettelse for mange av våre medlemmer, sier Espen Aleksander Evjenth, leder i Støttegruppa 25. juni, til Blikk.

Publisert Sist oppdatert

VG , TV 2 og NRK erfarer alle at han får 30 års forvaring med 20 års minstetid. 

Påtalemyndigheten la til grunn at angrepet var en terrorhandling og la ned påstand om 30 års forvaring, lovens strengeste straff, da rettssaken ble avsluttet 16. mai.

– Dette er en stor lettelse for mange av våre medlemmer. Det var 24 fornærmede som vitnet i retten, og de utviste et beundringsverdig mot ved å fortelle åpent om hva som skjedde med dem, hvor redde de var og hvordan dette har påvirket dem i ettertid, sier Espen Aleksander Evjenth, leder i Støttegruppa 25. juni, i en presseuttalelse.

Evjenth er fornærmet i saken og ble skutt i panna mens han sto på dansegulvet på London Pub.

Nå skal støttegruppa skal lese dommen nøye, men med det det de nå vet, så opplever Støttegruppa 25. juni at de fornærmede har blitt trodd og tatt på alvor.

– Tingretten har slått fast at dette var terror. For oss har det aldri vært noe spørsmål om det, men denne dommen vil være et viktig skritt for å få etablert en felles forståelse i samfunnet av hva som har skjedd, sier Evjenth.

– Det er viktig for de berørte som fortsatt står i konsekvensene at samfunnet anerkjenner det vi har vært utsatt for. Mange har vært nølende til å kalle dette terror. Det håper vi nå det blir en slutt på.

Det har vært uomstridt at Matapour drepte to personer og påførte ni andre skuddskader da han tok fram to skytevåpen fra en bag og fyrte løs mot menneskemengden i og utenfor Per på Hjørnet og London Pub natt til 25. juni 2022. Det har heller ikke vært uenighet mellom partene at skytingen var terrormotivert.

Retten har funnet at angrepet uten tvil var rettet mot skeive, og skriver at formålet var å drepe så mange skeive som mulig og skape alvorlig frykt hos skeive for øvrig.

– Vi er glad for at retten slår dette fast så tydelig. Vi har sett at terroren 25. juni har skapt frykt i det skeive miljøet. Det er flere som har fått høyere terskel for å være synlige og delta på skeive arrangementer, og det er nettopp dette som er hensikten med terror.

Dømmes til å betale over 100 millioner kroner

Zaniar Matapour dømmes til å betale over 100 millioner kroner i oppreisning og erstatning til 312 fornærmede for Oslo-skytingen 25. juni for to år siden, ifølge TV 2, NRK og VG. 

Da hovedforhandlingene begynte, var det registrert 244 fornærmede, men det kom til flere underveis i rettssaken. Da saken ble avsluttet, hadde 312 personer status som fornærmet. 

De fornærmede er delt inn i ulike grupper, der bistandsadvokatene har bedt oppreisning. Summene spenner fra 350.000 kroner til 550.000 kroner, ifølge TV 2. 

De fornærmede la ned krav om over 112 millioner kroner for fysiske eller psykiske skader de ble påført. NRK skriver at Matapour må betale 111,9 millioner kroner til de fornærmede. Andre medier oppgir ikke den summen.

– Det er vi veldig glad for. Erstatningen kan ikke gi oss tilbake verken tryggheten, helsa eller livene som gikk tapt, men det er en anerkjennelse av alvoret i det vi ble utsatt for, sier Evjenth i støttegruppa.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS