25. juni

Fjernet «guffen følelse» fra terror-rapporten

Ifølge VG skal ansatte i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha hatt en «guffen følelse» av at PST ikke hadde gjort nok med terrorvarslet fra Etterretningstjenesten. Så dro de hjem fra jobb.

Publisert Sist oppdatert

 Ettermiddagen fredag 24. juni i fjor var ansatte i PST og Etterretningstjenesten samlet i en videokonferanse for å diskutere den pågående terrorjakten.

E-tjenesten mente at ekstremisten Arfan Bhatti (46) planla et terrorangrep i Norge – men PST hadde ikke klart å finne ut hva som var målet eller hvem som skulle utføre et potensielt angrep.

Etter videokonferansen sendte møtedeltagere fra PST en e-post til to analytikere og to ledere i PST der de listet opp fire punkter internt som måtte følges opp i den kommende arbeidsuken. En av oppgavene var å spore opp identiteten til den eller de som sto bak og skulle gjennomføre et angrep.

Møtedeltagerne fra PST gikk deretter hjem fra jobb.

Ni timer senere skjøt Zaniar Matapour (44) rundt seg i Oslo sentrum. To personer ble drept. Flere andre såret.

Etter terrorangrepet i Oslo ble det nedsatt et eksternt utvalg som blant annet skulle vurdere PSTs innsats i dagene før terrorangrepet. En rekke ansatte i PST ble intervjuet, deriblant de som deltok i møtet med Etterretningstjenesten kun timer før angrepet.

Her skal det ha kommet frem at ansatte satt med en «guffen følelse av at PST kanskje ikke har gjort nok i sin håndtering av dette varselet» fra E-tjenesten – men dette ble fjernet fra den endelige rapporten som utvalget til slutt presenterte for offentligheten.

Terrorhøring på Stortinget

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har kalt inn til en terrorhøring på Stortinget som starter fredag og følges opp videre på mandag. Dit kommer blant annet justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), sjefen for Etterretningstjenesten i tillegg til tidligere og nåværende PST-sjefer for å svare på spørsmål.

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland, som er Høyres justispolitiske talsperson, reagerer på at formuleringen om en «guffen følelse» er tatt ut av den endelige evalueringsrapporten. 

«Når dette fjernes, så er man ikke ærlig i en så alvorlig sak. Når man ser at kritikken har vært så massiv også internt, så er dette viktig informasjon», sier Stensland til VG

Han mener fredagens terrorhøringen bør stille spørsmål om hvorfor formuleringen forsvant fra rapporten.

«Dette underbygger den ramsalte kritikken som jeg kom med da evalueringen ble lagt fram», sier Stensland.

 

 

 

Powered by Labrador CMS