Terror

Uenige om Matapour er tilregnelig

To sakkyndige mener at terrorsiktede er tilregnelig. Den siste er uenig.

Zaniar Matapour har i liten grad ønsket å samarbeide med de sakkyndige.
Publisert Sist oppdatert

Siden juli i fjor har de tre rettsoppnevnte psykologspesialistene Pål Grøndahl, Knut-Petter Sætre Langlo og Synne Sørheim vurdert om Zaniar Matapour var strafferettslig tilregnelig under terrorangrepet i Oslo 25. juni i fjor.

Den rettspsykiatriske erklæringen er nå klar. Men de tre sakkyndige er uenig om hvorvidt Matapour er tilregnelig.

«De sakkyndige har vært delt i sine diagnostiske vurderinger og konklusjon, hvilket kan ha betydning for spørsmålet om tilregnelighet. Vurderingen til to av de sakkyndiges taler for at Matapour var tilregnelig på handlingstidspunktet, mens den siste sakkyndige mener at Matapour har en diagnose som kan medføre utilregnelighet», opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Matapour drepte to personer og skadet 21 personer natt til 25. juni i fjor. Matapour er siktet for drap begått med terrorhensikt. Han har sittet fengslet siden.

«De rettspsykiatriske sakkyndige har hatt en krevende jobb da Matapour i liten grad har ønsket å samarbeide med de sakkyndige. Matapour var i fjor høst til tvungen observasjon i Bergen fengsel», heter det i pressemeldingen fra Oslo-politiet.

«Påtalemyndigheten tar med seg de vurderinger og konklusjoner som de sakkyndige har gjort, videre i sitt arbeid. Saken er av en slik karakter at Matapour uansett vil bli stilt for retten og retten skal til slutt ta endelig stilling til om Matapour kan anses tilregnelig eller ikke.»

De sakkyndige har utarbeidet en rapport som nå skal gjennomgås av Den rettsmedisinske kommisjonen (DRK). Den endelige vurderingen skal gjøres av dommeren i forbindelse med rettssaken mot Matapour.

Ifølge Nettavisen mener Sørheim at Matapour lider av paranoid schizofreni og at han er utilregnelig, mens Grøndahl og Sætre Langlo konstaterer at Matapour har dyssosial personlighetsforstyrrelse og paranoid personlighetsforstyrrelse, men at han er tilregnelig.

 

 

Powered by Labrador CMS