Abid Raja (V) ble overøst med blomster på Slottsbakken i dag da han ble presentert som ny kultur- og likestillingsminister.

– En stor dag for skeive muslimer

Det er store forventninger til Norges nye kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Salam Norge ser fram til godt samarbeid, mens FRI håper Raja viderefører planene til sin forgjenger Trine Skei Grande.

Publisert

Fredag formiddag ble Venstre-politiker Abid Raja presentert som ny kultur- og likestillingsminister på Slottsplassen, som en del av regjeringen Erna Solberg har satt sammen etter at Fremskrittspartiet trakk seg ut.

Raja tar over posten etter Venstre-leder Trine Skei Grande, som var kultur- og inkluderingsminister i to år.

«Han skal videreføre mange av de store prosjektene som Trine har satt i gang. Han får også ansvar for hele idrettsområdet. Jeg har sagt til han at jobben som minister for dette er å se på og heie, ikke delta i alle øvelsene, som jeg vet han hadde hatt en tendens til å gjøre», uttalte statsminister Erna Solberg på dagens pressekonferanse.

– Ikke start på null
FRI-leder Ingvild Endestad var på plass foran slottet og ga den nye kultur- og likestillingsministeren blomster og regnbueflagg.
– Han ba umiddelbart om et større flagg, og vi i FRI håper det lover godt for et videre samarbeid på lhbt-feltet, sier Endestad til Blikk.

Endestad peker på at Raja har vært engasjert på hele minoritetsfeltet i sin tid som politiker.
– Det vil komme godt med i ministerrollen. Og som jeg sier hver gang det er ministerskifte: jeg håper han ikke starter på null, men at det er et arbeid som fortsetter. Vi har ikke tid til å omstille oss eller vente på at ting skal falle på plass.

Endestad har håp om at Raja vil følge opp Trine Skei Grandes «to do-liste» med tiltak som skal styrke skeives rettigheter. I intervju med Blikk i juni 2019 løftet Skei Grande kompetanseheving blant helsepersonell på kjønn og kjønnsidentitetstematikk som et satsingsområde.

Hatkriminalitet er et annet område som opptok Skei Grand som kultur- og inkluderingsminister. Transpersoner er ikke nevnt i straffeloven og har dermed svakere vern enn homofile. Skei Grande fortalte Blikk at det også står på lista over saker departementet skal jobbe med. Nå er det altså Abid Raja som tar over listen. Men han skal ikke jobbe alene med disse spørsmålene.

Trine Skei Grande skal nå videre til Kunnskapsdepartementet.
– Er det noen enkeltsaker du mener er ekstra viktige?
– Nå har vi ventet i to og et halvt år på et svar om hvordan regjeringen stiller seg til friskoler som diskriminerer homofile. Kanskje vi omsider får svar på det nå? Det hadde vært flott.

– Hva er de største skeive utfordringene til kultur- og likestillingsminister Abid Raja?
– Å få i mål tiltakene som ligger i handlingsplanen. Det er kort tid igjen. Og så må vi få på plass en ny handlingsplan. Når det er sagt, en handlingsplan er kun ord på papir. Det krever også handling og konkrete tiltak. FRI håper også at Raja vil ha like stort engasjement med hensyn til hatkriminalitet som hans forgjenger Trine Skei Grande hadde. Det gjelder forøvrig også den nye justisministeren, Monica Mæland.

Endestad oppfordrer den nye kultur- og inkluderingsministeren til å holde et øye med egen regjering og andre departement.
– Og da særlig barne- og familiedepartementet, sier Ingvild Endestad til Blikk.

En stor dag

– Dette er en stor dag for skeive muslimer, sier Thee-Yezen Al-Obaide, assisterende generalsekretær i Salam Norge.

– Abid Raja er ikke bare den første lhbtq-ministeren i Norge med muslimsk bakgrunn, men også verdens første. Vi har sendt ham en SMS i dag og gratulert med ministerposten og Salam ser fram til å møte Raja for å snakke om Salam og skeive muslimers utfordringer og veien videre, sier Thee-Yezen Al-Obaide til Blikk.

Powered by Labrador CMS