Urix

Skeive afghanere krever hjelp av FN

Lhbt-aktivister i Afghanistan anklager FN og verden for å forholde seg tause mens de står overfor omfattende og systematiske overgrep.

Organisasjonen Rainbow Afghanistan ble grunnlagt i mai 2022 av en gruppe unge afghanske lhbt-personer, og har som mål å ivareta behovene til skeive afghanere. Rainbow Afghanistan samarbeider med ILGA for å hjelpe skeive i Afghanistan med å komme seg i sikkerhet.
Publisert Sist oppdatert

En rettighetsgruppe for lhbt-personer, Rainbow Afghanistan, kaller det internasjonale samfunnets aksept av Taliban-styret for «et forræderi mot menneskeheten» og krever hjelp fra FN, menneskerettighetsorganisasjoner og land som hevder å støtte menneskerettigheter.

Rainbow Afghanistan, som ble stiftet i 2022, forteller om en rekke overgrep mot lhbt-personer begått av Taliban, som kom til makten for to år siden da amerikanske styrker trakk seg ut av landet.

Den gang sa en Taliban-dommer at «for homofile kan det bare være to straffer: enten steining eller at han må stå bak en vegg som vil falle ned på ham.»

FN-eksperter fastslår at Taliban kom med falske løfter da gruppa inntok Kabul 15. august 2021. Løftet om at jenter og kvinner fortsatt skulle få utdanning og delta i arbeidslivet, viste seg å ikke holde. Forbud som i utgangspunktet skulle være midlertidige, ble permanente, og i dag er kvinner og jenter utestengt fra mesteparten av samfunnslivet og må dekke seg til når de er ute. Situasjonen for lhbt-personer er uforandret.

Siden 2021 har lhbt-personer blitt drept eller har forsvunnet, blitt arrestert og torturert i fengsler, og mange har blitt steinet til døde i fjerne provinser, ifølge Rainbow Afghanistan.

«Verden har forblitt taus i møte med omfattende og systematiske forbrytelser mot menneskeheten», heter det i et offisielt brev ifølge LGBTQ Nation.

«Verdens øyne og ører er ikke villige til å se og høre»

Gruppen har dokumentert bortføring av minst ti medlemmer av egen organisasjon av Taliban, og hevder det finnes private fengsler for lhbt-personer i deler av Afghanistan.

«I henhold til våre funn har minst to transpersoner under 19 år blitt overført til ett av disse fengslene etter å ha blitt identifisert av Taliban i Herat, der de ble torturert og voldtatt», heter det i brevet.

Gruppen skriver også om farlig flukt fra Afghanistan til naboland som Pakistan, Iran og Tyrkia, der de utsettes for lignende overgrep fra myndighetene.

«De krevende politiske forholdene og kriminaliseringen av ikke-binære og seksuelle minoriteter i disse landene gjør dem utsatt for deportasjon tilbake til Afghanistan.»

Gruppen krever handling fra FN.

«Vi ønsker at de utallige forbrytelsene til Taliban mot lhbt-samfunnet i Afghanistan skal bli etterforsket og dokumentert, og at gjerningspersonene skal holdes ansvarlig», skriver Rainbow Afghanistan.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS