Ahmed Umar.

Reiser hjem til Sudan

I filmen «Kunsten å være syndig» drar kunstner og politisk flyktning Ahmed Umar tilbake til hjemlandet.

Publisert Sist oppdatert

Ahmed Umar kom til Norge som politisk flyktning fra Sudan i 2008. Inntil nylig ble homofili straffet med dødsstraff i hjemlandet. I den nye dokumentarfilmen «Kunsten å være syndig» følger vi Umar på en reise tilbake til Sudan igjen. Til hjemlandet og familien han ikke har sett på 10 år.

Filmen vises under årets Oslo Pride, mandag 21. juni.

Dokumentarfilmen tar oss med på en reise på tvers av verdener og kulturer, og utforsker betydningen av kunst og religion, nasjonal identitet og tilhørighet, seksualitet og kjærlighet.

I et intervju med Blikk i 2018, fortalte Umar at det å komme til Norge var som å bli født på ny. Endelig kunne han gjør det han ville – bli kunstner og være åpen homofil.

– Jeg kom til et punkt der jeg så at jeg ville bli avvist og utstøtt av venner, familie og samfunnet hvis de fikk vite at jeg er homofil. Det ble tungt å være der. Å reise var min eneste utvei. Om jeg hadde blitt i Sudan, tror jeg at jeg hadde kommet til å ta livet av meg, sa Umar til Blikk.

«Kunsten å være syndig» er en stor satsing i Sex og Politikks arbeid for at menneskerettighetene til personer av alle kjønn og seksuelle orienteringer blir ivaretatt.

Dokumentaren vant prisen for beste film på Nordic Docs, og har blitt vist på internasjonale filmfestivaler i München og i Bergen.

Filmen vises på Youngs, mandag 21. juni, kl 15.30, Youngstorget 3.

Powered by Labrador CMS