Apekoppviruset

FN kritiserer apekopp-advarsler: – Stigmatisering skaper frykt

Matthew Kavanagh, viseadministrerende direktør i UNAIDS, frykter at virushåndteringen kan forsterke rasistiske og homofobe holdninger.

Apekopper er en variant av koppeviruset, men er langt mindre dødelig. Sykdommen er vanligvis mild, og de fleste smittede vil bli friske uten behandling i løpet av noen uker, ifølge FHI.
Publisert

FNs hiv- og aidsprogram UNAIDS oppfordrer medier, regjeringer og lokalsamfunn til å respondere på apekopp-utbruddet på en måte som unngår stigma mot folkegrupper.

Blikk har tidligere skrevet om hvordan helsemyndigheter ber menn som har sex med menn om å være spesielt oppmerksomme på symptomer.

Blant andre Susan Hopkins, Chief Medical Officer ved Health Security Agency i Storbritannia henvendte seg til «menn som er homofile eller bifile» i sin oppfordring om årvåkenhet.

– Stigma og skyld undergraver tillit, og kapasiteten til å reagere effektivt under utbrudd som dette, sier Matthew Kavanagh, viseadministrerende direktør i UNAIDS.

– Stigmatiserende retorikk raskt kan motvirke faktabasert respons, sier viseadministrerende direktør i UNAIDS Matthew Kavanagh.

Kan motvirke forebyggingsarbeid

Ifølge WHO, tyder foreløpige bevis på at de som har hatt nær fysisk kontakt med noen smittet med apekopper, har størst risiko for selv å bli smittet. Denne risikoen er ikke begrenset til menn som har sex med menn.

UNAIDS understreker at apekopper ikke er definert som en seksuelt overførbar sykdom, selv om flere av tilfellene i Europa er oppdaget på klinikker for seksuell helse.

Dette er symptomene:

  • Feber
  • Hodepine
  • Hudutslett som begynner i ansiktet og sprer seg til resten av kroppen
  • Muskelsmerter og ryggsmerter
  • Hovne lymfeknuter
  • Frysninger
  • Utmattelse

Kilde: WHO

– Erfaring viser at stigmatiserende retorikk raskt kan motvirke faktabasert respons ved å skape frykt, drive folk bort fra helsetjenester, hindre innsats for å spore smitte og oppmuntre til ineffektive straffetiltak, sier Kavanagh.

Han sier også at UNAIDS setter pris på at lhbt+miljøet har ledet an i bevisstgjøringen av apekoppviruset og understreker at sykdommen kan ramme hvem som helst.

– Dette utbruddet fremhever det presserende behovet for å styrke pandemiforebygging, og å støtte effektive og ikke-stigmatiserende reaksjoner på utbrudd, sier Kavanagh.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser at de per 21. mai hadde mottatt rapporter om 92 laboratoriebekreftede tilfeller av apekopper og 28 mistenkte tilfeller fra totalt 12 land utenfor det afrikanske kontinentet, der sykdommen er mest utbredt.

Powered by Labrador CMS