Bøker

New York, 1985. Lite kjente aspekter av historien kommer til overflaten gjennom en afroamerikansk tenårings liv i debutromanen til Rasheed Newson, «My Government Means to Kill Me».

– Regjeringen min har til hensikt å drepe meg

Lite kjente aspekter av historien kommer til overflaten gjennom en afroamerikansk tenårings liv.

Publisert

Året er 1985 og Trey, en afroamerikansk tenåring, har stukket av fra et velstående hjem i Indiana og befinner seg nå i New York City. Og der florerer AIDS-epidemien. Trey er på flukt, og han bearbeider samtidig den uoppklarte forsvinningen av broren Martin.

I debutnovellen til Rasheed Newson, My Government Means to Kill Me (2022), er vi med Trey i overgangen mellom ungdom og voksen, i hans seksuelle og politiske oppvåkning og i en slags nådeløs livets skole der hans beskyttede oppvekst ikke er noen fordel.

Trey har aldri vasket klær, aldri laget et ostesmørbrød, og aldri lært seg å legge merke til om noen følger etter han på gata. Historien, som forfatteren forteller med Treys stemme, er oppslukende. Dette er fiksjon, men persongalleriet av Treys mannlige partnere, aktivister, intellektuelle, og eiendomsmeglere – og cruisingstedene han besøker – har innslag av både mennesker og steder som hører til i virkelighetens New York City på 1980-tallet.

Trey jobber også på en HIV-klinikk der han presenteres for de som kjemper for å overleve – uten at dette romantiserer helsearbeiderne. De har sine egne konflikter og sin egen sykdom som eter dem opp fra innsiden.

Boken er en roman, men har innslag av lærebok, da den, som tittelen indikerer, forteller om et segment av samfunnet mange politikere på det tidspunktet ønsket å vaske vekk fra gatene. Det er et åpent spørsmål om ikke novelleformen bringer fram historien enda tydeligere enn en historiebok ville gjort.

KILDE: The New York Times

Powered by Labrador CMS