Podkast

1987, i pandemiens begynnelse trodde folk at de kunne smittes av en klem, et håndtrykk eller av å drikke av samme kopp.

Aidsepidemien i Norge

Det er nesten 40 år siden hiv- og aidsepidemien ble en ledende årsak til sykdom og tidlig død verden rundt. Podkastserien «Hele Historien» drar opp de store linjene og de sterke historiene i epidemien som fortsatt er en stor global folkehelsetrussel.

Publisert

I epidemiens begynnelse hadde man trodd at sykdommen bare rammet amerikanske homofile menn. Ved inngangen til 1980-tallet hadde de begynt å dø av det som ellers var harmløse infeksjoner. Journalister som stilte spørsmål om hva myndighetene gjorde med saken, fikk ikke svar. Sykdommen rammet en av samfunnets utgrupper, og ikke «de gode». Først da heterofile begynte å bli smittet, ble det satt inn store ressurser på forskning og forebygging. Inntil dette skjedde, hadde det homofile miljøet i stor grad vært overlatt til seg selv der de støttet hverandre, hadde omsorg for sine syke og begravet sine døde.

Programskaper Kristin Moksnes i NRK lar de som sto i førstelinjen da hiv kom til Norge, enten som syke, pårørende, aktivister eller medisinsk ekspertise, komme til orde med sine fortellinger.

Guds straffedom

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS