Akademia 

Arbeidsvilkår for skeive forskere

Skeive forskere opplever mye mostand fra kolleger viser en studie om skeives arbeidsvilkår i akademia.

Fem av 15 har opplevd negative kommentarer om eget kjønn/seksualitet fra akademiske ansatte viser en ny studie av Jon Martin Larsen ved Høyskolen Kristiania, om arbeidsvilkårene for skeive som forsker på skeive.
Publisert Sist oppdatert

I en ny studie som ser på arbeidsvilkårene for skeive akademikere som forsker på lhbt+temaer, kommer det fram at mange opplever å bli møtt med alt fra negative kommentarer til hatytringer på arbeidsplassen, skriver forskerforum.no

Minoritetsstress 

Studien er gjennomført av Jon Martin Larsen, som er doktorgradsstipendiat ved Høyskolen Kristiania. En amerikansk studies som ble publisert i desember 2022, tematiserer manglende systematisk kunnskap om minoritetsstress blant skeive forskere. Larsen som selv forsker på strategisk kommunikasjon fra et offentlig til skeive, har i møte med fagartiklene og fagmiljøet sett at betraktninger rundt hvordan det å være skeiv kan påvirke forskningen som utføres.

16 forskere svarte på spørsmålene, men én person svarte ikke på alle spørsmålene. Tallene er derfor ikke representative for alle skeive forskere i Norge eller alle de som jobber med lhbt+-forskning.

Nybrottsarbeid  

Studien som er et nybrottsarbeid er fortsatt upublisert, men den ble presentert og kommentert på Pride House-debatten Threats, censorship, and self-censorship in LGBTIQ+ research.

«Det er flere som har det vondt. De opplever hat, negativitet, begrensinger og tilbakemeldinger om deres egen identitet, og flere forteller om at det er en ulempe å være skeiv og forske på skeive», sier Larsen til forskerforum.no

Blant forhold som oppgis er sensur og selvsensur. I tillegg opplever mange at den etiske siden av deres forskning blir strenger behandlet fordi de er skeive og jobber med forskningsspørsmål relatert til skeive. Andre er redd for å bli oppfattet som aktivister når de formidler egen forskning.

Pilotstudie 

Professor Elisabeth Lund Engebretsen mener at dette er et felt som ikke har fått nok oppmerksomhet.

«Dette er en viktig pilotstudie som viser noe vi allerede vet, som vi får litt mer kunnskap om og kan bruke som grunnlag for en skikkelig studie», sier Engebretsen til forskerforum.no

Ifølge forskerforum.no ønsker Larsen å følge opp temaet med en større studie i samarbeid med andre. Han håper også resultatene plukkes opp av blant annet toneangivende aktører som Universitets- og høgskolerådet og Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS