Nyheter

Aktivisten Peter Tatchell har gjort seg bemerket for sine uredde, og for mange provoserende, frontalangrep av homofiendtlige statledere.

– Transfobi er den skeive bevegelsens største utfordring i dag

Den elskede og hatede Peter Tatchell fyller 70 år. Og feirer 55 år som aktivist.

Publisert

.

Lhbt+aktivisten Peter Tatchell ble 70 år denne uka. Samtidig går han inn i sitt 55 år som aktivist, men han har ingen planer om å kaste inn håndkleet.

«Jeg er kanskje 70, men kampen for skeive rettigheter fortsetter», sier lhbt+aktivisten Peter Tatchell til Gay Times. «Jeg planlegger å fortsette i 25 år til.»

Til PinkNews sier jubilanten at den skeive bevegelsens største utfordring akkurat nå er hat mot- og angrep på transpersoner.

.

Peter Tatchell under en protest mot Donald Trump i London 2017.

Kontroversiell outing

Peter Tatchell har gått fra å bli karakterisert som «samfunnsfiende nr.1» av The Times og utskjelt som «premiepervers» av Daily Express, til å bli utropt som «en nasjonal helt» av Sunday Times og «et eksempel for oss alle» i Daily Mail.

Tatchell er født utenfor Melbourne, og kom til Storbritannia i 1971 da han nektet å avtjene australsk militærtjeneste i Vietnam. I 1990 stiftet han homoaktivistgruppa OutRage! Blant annet offentliggjorde gruppa bilder av voldelige politimenn som plaget homoer på offentlige toaletter. I løpet av tre år var antallet «usedelighetssaker» på toalettene redusert med to tredjedeler.

OutRage! navnga ti homofile biskoper i Church of England, noe som endte med at biskopen i London motstridende innrømmet at hans seksualitet var i en «gråsone». Tatchells kontroversielle linje var omdiskutert, og mange tok til orde for at den var på grensen til mobbing og utpressing.

.

Forsøkte å arrestere Zimbabwes president

I 1999 ble han folkehelt og allemannseie da han forsøkte å arrestere Zimbabwes president Mugabe under et offisielt besøk. Dette kalles «sivil arrestasjon» og er lovlig etter britisk lov hvis man kan bevise forbrytelsen og forsvare dette for en domstol.

I Brussel to år senere fikk han ikke tak i Mugabe, men det var da vaktene slo hjerneskade på han. I 2007 gikk nyhetsbilder av Tatchell verden rundt da han ble slått helseløs av nynazister, fascister og kristenfundamentalister under Gay Pride-marsjen i Moskva som borgermesteren hadde forbudt.

I 2007 ble Tatchell skamslått av nynazister og kristenfundamentalister under prideparaden i Moskva.

I 2010 ble han hedret med The Blue Plaque, stemt fram av den vanlige mannen og kvinnen i London. Kunstverket ble avduket av den homofile skuespilleren Sir Ian McKellen.

På den blå plaketten som henger på veggen på utsiden av blokka hans, står det: «Peter Tatchell, født 1952. Forkjemperen for menneskerettigheter, homofrigjøring og sosial rettferdighet bodde her». Plaketten er en britisk æresbevisning som vanligvis bare blir avdøde berømtheter til del.

.

Transdebatten: «Angrep på dem, er angrep på oss alle»

I intervjuet med Gay Times går Tatchell hardt ut mot anti-transbevegelsen og transfiendtlige aktivister.

«Det er sjokkerende å tenke på måten LGB Alliance (britisk lhb-organisasjon) støttes av så mange kvinnehatere, homofober, transfober og konservative og høyreekstreme ekstremister. Det faktum at de nå blir støttet av de konservative burde gi dem grunn til ettertanke. Transagendaen brukes av Boris Johnsons konservative til å føre en kulturkrig, for å splitte og svekke det skeive miljøet. Det er derfor vi må bekjempe det.»

De siste årene har Tatchell vært en høylytt kritiker av Storbritannias konservative regjering. Spesielt deres manglende vilje til å endre den såkalte «Gender Recognition Act» fra 2004.

Loven tillater transpersoner å endre juridisk kjønn, men stiller strenge krav. Du må blant annet «leve som kjønnet du identifiserer deg som i to år» før du får lov til å søke. Tatchell mener loven lenge har vært moden for reform.

.

Peter Tatchell under Trans Pride i London i 2021.

.

«Under den tidligere statsministeren, Theresa May, lovet de konservative reformer, men nå blokkerer de dem», sier han. «Det er ikke bare en fornektelse av transpersoners menneskerettigheter, det er også et brutt løfte. Transpersoner har vært en del av samfunnet vårt siden begynnelsen. Angrep på dem, er angrep på oss alle.»

«Noen ganger sier folk; vel, transpersoner er forskjellige fra lesbiske, homofile og bifile. Det er sant, men vi deler også den vanlige opplevelsen av å bli marginalisert fordi LGB- og T-mennesker alle kjønnsnormbrytende. Vi passer ikke inn i måten menn og kvinner «skal» oppføre seg på. Det gir oss en felles interesse for å slå oss sammen for å bekjempe både homofobi og transfobi.»

.

Den hatede Tatchell

Nylig kom dokumentaren «Hating Peter Tatchell», som kartlegger livet til den fryktløse aktivisten. Vi følger ham fra starten med aktivistgruppa OutRage! og hans mange mediestunt.

Filmen er produsert av Elton John og ektemannen David Furnish og tar et dypdykk i Tatchells lange kamp for skeive rettigheter, fra den gang han forsøkte å arrestere Zimbabwes president Robert Mugabe og presidentens livvakter slo ham så hardt at han fikk en lettere hjerneskade som har medført tidvis hukommelsestap og nedsatt taleevne, til livet han nå lever bak vinduer og dører sikret med gitter og ekstralåser.

I filmen møter vi også mange av Tatchells støttespillere, fra Ian McKellen og Stephen Fry til musiker Tom Robinson.

.

Powered by Labrador CMS