TilbakeBlikk

Amanda Lepore

Hver søndag tar vi et dykk i Blikk-arkivet. I dag: Amanda Lepore.

– Jeg er et symbol for alt som er annerledes. Ikke bare for transpersoner, men for alle som ikke passer inn i det normative samfunnet, sier Amanda Lepore til Blikk.
Publisert

Verdens mest berømte transkvinne har regjert New Yorks klubbliv siden tidlig 90-tall. Selvfølgelig lager nattas dronning aldri mat eller gjør husarbeid. 

Fra akrivet

Dette intervjuet sto på trykk i Blikk nr. 10, 2017.

Amanda Lepore er litt av et syn. Som en oppblåsbar dukke av beste kvalitet, inspirert av ikoner som Marilyn Monroe og Jessica Rabbit. Hun har også et yrke av de sjeldne. Hun får betalt idet hun entrer et rom, med leppene først. Med sine 1,57 meter er det ikke høyden som gjør at hun ruver i landskapet. Det er snarere brystene og rumpeballene hennes. Designet for å gi en wow-faktor – og «wow»-ene sitter løst når Lepore åpenbarer seg.

Blikk møter Amanda Lepore i øverste etasje på Elsker i Oslo. Lepore er hyret inn som vertinne for Dianafestivalen, som utestedet arrangerte i september. Her har hun fått sin egen suite i øverste etasje over klubben. Den er sparsommelig innredet, med rød sofa, mørke vegger, tunge fløyelsgardiner og en lysekrone. Lepore strekker armen elegant ut når Blikk hilser.

– Hyggelig å møte deg, sier den lille timeglassformede skikkelsen med den bleke huden, Marilyn Monroe-frisyren og de store, røde leppene.

Kroppen hennes er svøpt inn i paljetter og krystaller, som er hennes verk.

– Det lille jeg har av fritid, bruker jeg på håndarbeid, sier hun uten ironi og viser stolt fram kjolen, som er resultatet av hennes mange timer med nål, tråd, perler, krystaller og paljetter.

Amandas «hemmelighet»

Faktaboks

Navn: Amanda Lepore

Alder: 49 år

Kommer fra: Cedar Grove, New Jersey, USA

Bor: Hotel 17, Manhattan, New York, USA

Gjør: klubbvertinne, ikon, muse, artist

Aktuell: Nylig kom biografien «Doll Parts», skrevet av Thomas Flannery Jr. Den forteller historien til Amanda Lepore, illustrert med bilder av henne tatt av David LaChapelle, Marco Ovando og Pierre et Gilles. Hun slipper også et nytt album i løpet av året

Amanda Lepore vokste opp i Cedar Grove i New Jersey. Far var kjemiker, mens mor var schizofren og var mye borte på grunn av behandling. Fra tidlig av visste Amanda at hun ikke var som andre.

– Jeg visste at jeg var jente, og kunne ikke forstå hvorfor ikke alle andre kunne se det også. Foreldrene mine kledde meg i gutteklær, og jeg var overbevist om at de var gale.

Lepore var venneløs og holdt seg for seg selv, så foreldrene tok henne ut av skolen og ansatte en privatlærer. Hun ble også sendt til psykolog, som fikk henne på hormonterapi i påvente av kjønnsbekreftende behandling. Sytten år gammel giftet hun seg med eieren av en bokhandel. De hadde datet lenge, men sex var et problem. Amanda hadde ikke fortalt kjæresten om «situasjonen» sin. Han tok henne med hjem til foreldrene sine, og alle kom godt overens. Hun bestemte seg da for å fortelle ham at hun gikk på hormoner og sparte penger til behandling. Kjæresten freaket ut og forholdet hang i en tynn tråd. Men da han fortalte faren sin om Amandas «hemmelighet», bestemte faren seg for å hjelpe sønnens kjæreste med penger til behandling. Nitten år gammel gikk drømmen hennes i oppfyllelse: kjønnsbekreftende operasjon.

– Men da dukket det opp nye problemer. Ektemannen min var veldig eiesyk og ville ikke at folk skulle vite at jeg var trans.

– Alle har et skjønnhetsideal. For hver person som synes jeg ser ut som Frankensteins brud, finnes det andre som synes jeg ser fantastisk ut, sier Amanda Lepore.

Rømte fra ektemannen

Amanda fikk ikke lov til å jobbe, men måtte være hjemme og lage mat sammen med familien.

– Han elsket utseendet mitt, men hatet at andre menn så på meg. Etter fem år holdt jeg ikke ut lenger. En dag pakket jeg kofferten og reiste til New York. Jeg fikk bo hos kirurgen min. Svigerfaren min hadde stor forståelse for at jeg rømte. Jeg tilbød å betale tilbake pengene han hadde brukt på operasjonen min, men det ville han ikke høre noe av. Han ble på mange måter som en far for meg, forteller hun.

Amanda Lepore har vært en av dronningene i New Yorks natteliv og klubbkultur siden begynnelsen av 90-tallet. Hun var en del av den notoriske club kids-bølgen og hang sammen med Michael Alig og James St. James, før bølgen krasjlandet med tung dopbruk og drap.

Michael Alig og club kids-gjengen hans sørget for at New Yorks uteliv ble kjent for utagerende og hedonistisk festing. Amanda hadde møtt Alig på klubben hans Disco 2000 og ble umiddelbart ansatt av klubbkongen.

– I løpet av et par uker ble jeg hyret av flere klubber, og fikk betalt for å møte opp.

Hvor mye koster kroppen til Amanda Lepore?

Umulig å si, da kroppen hennes er et pågående prosjekt. Men i boka «Doll Parts» gir hun leserne et innblikk i hva noen av inngrepene har kostet henne:

• senking av hårfeste og løfting av øyebryn: 16 000 kroner.

• øyelokkirurgi: 73 000 kroner.

• kinnbenkirurgi: 19 400 kroner.

• nesekirurgi: gratis.

• leppeforstørrelse: 44 500 kroner.

• brystforstørrelse: 40 400 kroner.

• ribbenskirurgi: 12 100 kroner.

• kjønnsbekreftende behandling: 80 900 kroner.

• hormonbehandling: 4 450 kroner i måneden.

Liket i badekaret

Dette var en tid med mye dop, som ecstasy – men etter hvert kom andre rusmidler som ketamin og heroin. Amanda Lepore var i den innerste sirkelen til Alig, men dop var ikke noe for henne.

– Jeg drakk jo, men aldri mye. For meg var det viktig å holde hodet klart og ikke skli ut av rollen som Amanda Lepore. I tillegg spankulerte jeg rundt på høye stiletthæler. Prøv det på ketamin … Det fungerer ikke!

Festene til Michael Alig ble villere og villere, og dopbruken tok til slutt overhånd. I mars 1996 tok Alig og kompisen Freeze livet av dealeren Angel Melendez etter en dopkrangel. Liket ble liggende i et badekar i flere døgn før Alig og Freeze kuttet av armer, bein og hode og puttet dem i en pappeske som de kastet i Hudson River. Alig og Freeze ble omsider arrestert, og Alig sonet 17 år i fengsel for drapet.

I dag er Amanda Lepore glad for at hun holdt hodet kaldt og lot dopet ligge.

– Jeg gikk på hormoner allerede den gangen, og legen min advarte meg mot å blande hormoner og narkotika.

Michael Alig slapp ut av fengsel i mai 2014 og har fortsatt karrieren som klubbarrangør.

– Jeg har møtt Michael et par ganger etter at han slapp ut. Men vi er ikke omgangsvenner.

Fascinerende festing

På 90-tallet, da Amanda Lepore skapte seg et navn i USA, fantes ikke YouTube eller Facebook. Hun bygget seg en karriere uten sosiale medier, men sier at karrieren hennes i dag nyter godt av internett, YouTube og Facebook.

– Nå er verden innenfor rekkevidde. Jeg kan reise rundt og opptre på klubber og møte fans. Jeg mener det er viktig å være tilgjengelig for dem. Når jeg har tid og anledning, leser jeg og svarer på meldinger – og da gjerne på morgenkvisten før jeg legger meg for å sove.

Hvis du søker på YouTube med søkeordene «club kids», «New York» og «Amanda Lepore», finner du kjapt gamle klipp fra den gangen New Yorks club kids var ettertraktet som gjester i talkshow. Det var livsstilen og den utagerende festingen som fascinerte og sjokkerte tv-publikum på showene til Geraldo, Phil Donahue og Joan Rivers.

I 1993, da Amanda Lepore var gjest i The Joan Rivers Show, fortalte hun hvorfor hun ikke kunne hatt en vanlig jobb. «Jeg bruker all min tid på å gjøre meg klar for en natt på byen», forteller hun til et unisont gisp fra publikum i salen. Lite har endret seg siden den gangen, viser det seg.

– Jeg bor på Hotel 17 på Manhattan i New York og jobber som vertinne på forskjellige klubber nesten hver eneste kveld, hvis jeg ikke er i Oslo for eksempel. Jeg lager aldri middag, og gjør aldri husarbeid. Da er det praktisk å bo på hotell, der noen andre vasker badet mitt hver eneste dag.

Tenner på nerder

Det er lett å bli nostalgisk og minnes New Yorks ville festliv på 90-tallet med et «det var så mye morsommere før»-sukk. Men Amanda Lepore sier hun har det mer moro nå.

– På 90-tallet var jeg fortsatt så ung at jeg brukte mye tid på å bekymre meg for framtida, og hva jeg skulle gjøre med livet mitt. Nå har jeg falt til ro og lever av å være meg selv. Det er en karriere jeg er stolt av.

Enten hun er vertinne på en klubb, opptrer på fester verden rundt eller bruker sosiale medier, så er hun alltid på jakt etter romantikk.

– Jeg har en Tinder-profil selvsagt, sier hun og viser den til Blikk: «Hourglass shape petite blond bombshell looking for tall gentleman.»

– Jeg har ikke gitt opp håpet om kjærlighet, men fordi jeg jobber på så mange homseklubber, så kan det være vanskelig å møte menn. De streite mannfolkene som kommer på homseklubbene, er ikke av den typen jeg tenner på. Ofte er de strippere, eller så er de karriereklatrere – og jeg vil ikke brukes som en stige. Da er Tinder mer praktisk.

– Hva slags menn faller du for?

– Skal jeg være helt ærlig, så tenner jeg på nerdete menn. Menn som kan noe, og som er belest. Selv leser jeg aldri. Jeg ser bare på bildene.

Champagne til arbeidet

Det er kanskje grunnen til at hennes egen biografi, «Doll Parts», også har så mange bilder.

– Jeg er jo en visuell person, så da måtte den bli en kombinasjon av biografi og fotobok. Jeg håper leserne oppfatter meg som ærlig. Det er min historie som fortelles, men håpet er at den skal inspirere andre til å leve livene sine slik at de blir lykkelige.

Amanda Lepore debuterte i 2005 med EP-en «Introducing … Amanda Lepore». Seks år senere kom hun med albumet «I … Amanda Lepore». Et nytt album er ventet i løpet av året.

Lepore har tidligere gitt ut poplåter skreddersydd for skeive dansegulv og dekadent festing. Hør bare på teksten på låta «Champagne» (2005): «I drink champagne in the morning/I drink champagne in the afternoon/I drink champagne in the bubble bath/I drink champagne in my dressing room.»

Lepore har blant annet samarbeidet med Larry Tee, som er opphavsmannen til musikksjangeren Electroclash, på singelen «My Pussy» (2009). Den er nok et eksempel på absurd pop, med tekstlinjer som: «My pussy is famous/My pussy is expensive/My pussy is fun/You can throw it in the air and call it sunshine.»

– Det lille jeg har av fritid, bruker jeg på håndarbeid.

David Bowie-fan

Den skeive rapperen Cazwell er også en kompis Lepore ofte jobber sammen med i studio. I 2005 gjestet hun Cazwell på singelen «My Hair Looks Fierce», med åpningslinja: «I don’t know much about clothes, but my hair looks fierce!»

Hun forteller til Blikk at samarbeidet med Cazwell fortsatt blomstrer.

– Han har skrevet et par av låtene på det nye albumet mitt. Sjangermessig kan de kategoriseres som gangster rap.

Albumet byr også på rock, ifølge Amanda selv.

– Jeg liker god musikk, punktum. Albumet er en blanding av pop, hip hop og rock. Jeg har også spilt inn en cover av David Bowies «Jean Genie». Det er min absolutte Bowie-favoritt, sier hun entusiastisk og avslører seg som en stor Bowie-fan.

Dragstjerna RuPaul var også en del av club kids-miljøet i New York, og hang på de samme klubbene og de ville festene som Amanda Lepore. RuPaul overlevde den utagerende festingen, og har de siste årene gjort stor suksess med tv-serien «RuPaul’s Drag Race», der Amerikas neste dragsuperstjerne kåres. Tv-serien har fans i alle aldre og av alle kjønnsidentiteter, og Amanda Lepore er en av dem.

– Før «Drag Race» tok av, var drag en døende kunstform. Ikke mange unge drev med drag før tv-serien pustet liv i dragscenen igjen.

En søt hevn

Amanda kjenner mange av de nye dragstjernene og har også samarbeidet med noen av dem. Vinneren av Drag Race sesong 4, Sharon Needles, har hatt Amanda Lepore som et av sine idoler siden hun var ung. På debutalbumet «PG-13» (2013) hadde da Needles også en låt med tittelen «I Wish I Was Amanda Lepore».

– Det er jo helt utrolig at Sharon skrev den låta! Den er på en måte en hevn mot en verden som behandlet meg som dritt i mange år. En søt hevn. Hvor mange kan skryte av at de er tittelen på en popsang?

 

Powered by Labrador CMS