Meninger

– Transpersoner er kun først i rekken når ytre høyre angriper minoriteter

Silje Akø supplerer innlegg om trans, verdisyn og debattklima: – De av oss som er cispersoner kan ikke sove i timen. Gjør anskrik, yt motstand og for all del; ikke godta angrep, løgner og hatefull retorikk.

Silje Akø var på Amnestys frokostmøte om skeives rettigheter i et stadig mer autoritært Europa, og vil derfra supplere Vesle Kreys innlegg om angrep på transpersoner.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

I forbindelse med Vesle Kreys kronikk “Det er ikke debatt om transpersoner, det er debatt om verdisyn og medmenneskelighet” vil jeg gjerne supplere med informasjon som fremkom på Amnestys frokostmøte om skeives rettigheter i et stadig mer autoritært Europa.

Vi ser flust av eksempler på hvordan høyreekstrem retorikk fører til svakere demokrati, og at transpersoner kun er først i rekken av minoriteter som angripes.

Russlands anti-lhbt-lover

Russlands forbud mot skeiv propaganda håndeheves. 

«Folk kan straffes for å gå med regnbueøredobber, ting med regnbueemojis på, med mer. Tas noen for det gjentatte ganger risikerer de inntil fire års fengsel. For deltagelse i lhbt-bevegelsen risikerer skeive aktivister nå ti års fengsel.»

Dette fortalte Ane Tusvik Bonde, Øst-Europa-rådgiver i Amnesty.

«De er rett og slett redd for alt som er utenom det konforme», sa hun.

«Det betyr blant annet at de også angriper kvinners rettigheter. En taktikk de har benyttet lenge er å splitte grupper. Sist det var valg trengte Putin å få fokuset over på noe annet, og valgte da skeive. Han profilerte machoimaget sitt ytterligere, og uttalte blant annet at homofili var en satanistisk praksis som må ta slutt.»

Bonde trakk videre fram at staten og kirken står sterkt i landet, og pekte på at kirken har gått ut med at homofili er unaturlig, en synd. Men ikke nok med det. Kirken heder at «m Russland lar seg bli som Vesten så vil de gå under»

Nabolandene Georgia og Armenia lager nå også lover etter Russlands modell.

Hverdagen til skeive forverres

«For skeive selv har antageligvis debattklimaet mer å si enn utforming av lovene selv,» understreket Mina Skouen, Seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité, som også pekte på ytre høyres retorikk.

Hun forklarte videre at man ikke må undervurdere hvordan demokratiet bygges ned. At når folk blir reddere for å ytre seg, ta plass og komme ut da har man et stort problem.

«Det man så i forbindelse med Europaparlamentvalget i 2015 var en anti-muslimsk bevegelse som tok sikte på å destabilisere demokratiske prosesser. Nå er det angrep på skeive som velges som taktikk,» sa hun.

Grums smitter befolkningen

I en kommentar tidligere i juni gikk Harald Klungtveit, redaktør i Filter Nyheter, ut mot det særskilte hatet mot transpersoner, og advarte mot dehumaniseringen og mistenkeliggjøringen av de av oss som er trans.

På møtet hevdet han at «offisiell politikk og lovforslag er én ting - men der det største fellesskapet er i det sosiale, i ulike foraer og nettverk - de uformelle sirklene. Det man ikke kan si høyt på andre arenaer har fri utfoldelse her.»

Klungtveit pekte også på Trumpismens fremvekst, hvordan den fungerer som hundefløyter, og gir ryggdekning og legitimitet til de høyreekstreme stemmene. I tillegg til at det er overlapp med konspirasjonsteoretikere.

Slike som, i følge Klungtveit, er veldig flinke til å problematisere alt som for eksempel angrep på den hvite mann, angrep på kjernefamilien, osc. Men aldri har noen forslag på løsninger.

Fra angrep på rettigheter til fysisk vold

Skouen var tilstede på Pride i Kiev i fjor, en feiring som mottok en bombetrussel, men deltagerne turte ikke evakuere. Utenfor stod gjenger med høyreekstreme klare, og politiet grep ikke inn.

Hun trakk også fram hvordan betydelige midler investeres i anti-gender-bevegelsen. Penger hvis overordnede mål ser ut til å være nedbygging av tilbud til skeive, samt av skeives rettighetsvern.

Forverrede holdninger blant nordmenn

Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty trakk fram tall fra en fersk undersøkelse blant nordmenn om holdninger til skeive;

Hver tredje mann i Norge mener at det er unaturlig og unormalt å være trans, at barn ikke bør lære om kjønnsidentitet på skolen og at de kan bli identitetsforvirrede av å delta i pridemarkeringer.

Hun refererte også til en undersøkelse om netthets mot skeive publisert i 2023 om en eksplosiv økning i både mengden tweets om transpersoner, samt betydelig økning i negativ omtale av dem.

Antallet gikk fra 1 485 tweets i 2018 til 23 465 tweets i 2022, og så mange som 47 prosent av dem var kritiske. Dette var en økning på nesten 16 ganger så mange tweets, en såpass voldsom økning at byrået var usikre på om datamaterialet deres kunne stemme.

«Det er en krass debatt i dag, der man ikke tar hensyn til at transpersoner er mennesker med rettigheter.» sa hun.

Kaatee var også skarp i kritikken sin av redaktørstyrte medier som ikke faktasjekker formidling av transfobisk retorikk.

«De bør legge fakta til grunn, og ikke bli talerør for transfober som kommer med angrep basert på fordommer. Skal vi ha en bred debatt om lhbt-rettigheter må det være på bakgrunn av fakta og ikke fiksjon. Man må kunne tilbakebevise løgner. Noe annet er dum bruk av vår felles tid», sa Kaatee.

Redaktør i Subjekt, Danby Choi, svarte på kritikken med å si at det vondeste for ham var om noen tok Subjekt i faktafeil. Å bli kalt transfob brydde han seg derimot ikke om.

Ingen grunn til å sove i timen

Både Skouen og Klungtveit var enige om at transpersoner har blitt valgt ut som et lemplig mål.

Skouen trekker fram at det i Norge finnes aktører som snakker om transspørsmål løsrevet fra menneskerettighetskontekst, og kaller det ytringsfrihet.

Klungtveit har også fulgt med på glidningen i de ulike foraene på nett. Han viste til hvordan det er vanskelig å få aksept for regelrett frontalangrep på skeive, og at det er derfor er utarter med angre på transpersoner, og pridefeiringer. Som han sa: «Det er ikke tilfeldig at det er en minoritet det er lite kunnskap om som det plukkes på først»

Transpersoner kan ikke stå alene i dette.

De av oss som er cispersoner kan ikke sove i timen.

Gjør anskrik, yt motstand og for all del - ikke godta angrep, løgner og hatefull retorikk.

Powered by Labrador CMS