Pride

Puck Pride

Elitehockeyligaen har gått sammen med Oslo Pride for å sette fokus på mangfold og inkludering i hele ishockeymiljøet. Blikk dro på kamp på Jordal Amfi i Oslo.

Vålerenga fikk det vanskelig, men slo Lillehammer etter straffer på hjemmebane i eliteserien i ishockey.
Publisert Sist oppdatert

Elitehockeyligaen er den øverste divisjonen for ishockey i Norge. Nå har de ti lagene, i tillegg til kvinneligaen Bambusa, inngått et samarbeid med Oslo Pride for å sette større fokus på mangfold og inkludering i norsk ishockey. 

– Elitehockeyligaen går foran med et meget godt eksempel. De tar virkelig dette på alvor, og har et genuint ønske om at alle skal kunne ha gode og flotte opplevelser i idretten uavhengig av hvem man er eller hvem man elsker, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke. 

Samme mål

Både Oslo Pride og Elitehockeyligaen har stort fokus på lagånd og samhold, og at alle skal kunne ta del i dette. Gjennom dette partnerskapet ønsker partene å åpne alle deler av ishockey-miljøet for et mer mangfoldig publikum. 

Det gjelder ikke bare på tribunen, men alle deler av ishockeyfamilien, fra hockeyskolen, til publikum, til amatørsport og profesjonelt spill. Gjennom partnerskapet vil alle klubbene i elitehockeyligaen motta kurs i rosa kompetanse. 

Det skal gjør klubbene enda bedre rustet til å jobbe strategisk og effektivt med mangfold- og inkluderingstiltak lokalt. 

Pride Week

I disse dager avholder elitehockeyligaen Norges aller første Pride Week med kamper på en rekke arenaer. Blikk dro på kamp på Jordal Amfi i Oslo hvor Vålerenga møtte Lillehammer til kamp torsdag kveld.

Men det hele startet med vorspiel på London Pub i sentrum. Og det var en kampklar gjeng som steg ombord i Vålerengas egen buss utenfor London Pub før kampen. Veien opp til Jordal ble preget av kamprop, sanger og en innebygget bussbar.

I bussen hadde Oslo Pride samlet et stort antall frivillige, andre hockey-interesserte og også politikere, som Arbeiderpartiets Jon Reidar Øyan og Oslos nye byråd for sosiale tjenester i Oslo kommune, Julianne Ferskaug (V), her sammen med Adrian Prent i Oslo Pride.

Vel fremme på Jordal Amfi var det satt av egen tribune til Oslo Pride-publikummet, men regnbuefargene var å se over hele amfiet. Og hjemmelaget Vålerenga kjørte promofilmer med pride-intervjuer og et budskap om inkludering og samhold før kampen.

Klar for flere samarbeid

Oslo Pride-leder Dan Bjørke måtte ut på isen for å slippe pucken, slik at kampen offisielt kunne starte, men ble også overrasket med en sjekk på 10 000 kroner til Oslo Pride fra VISA, som var Vålerengas kampsponsor denne kvelden.

 – Denne kvelden ble helt fantastisk. Hallen var full av regnbuefarger, ikke bare på Pride-tribunene, men i hele hallen. Det var et viktig og kraftfullt signal, sier Bjørke til Blikk.

– Hockeyen skal være for alle. Det ble bevist denne kvelden. Jeg tror aldri vi har opplevd noe lignende i noen idrett tidligere, sier Dan Bjørke, som benytter anledningen til å utfordre andre idrettsgrener til lignende samarbeid.

– Er Fotballforbundet neste da?

– La oss si det slik at vi håper dette samarbeidet kan inspirere andre idretter til å ta kontakt med Oslo Pride for et samarbeid. Vi er klare, sier Dan Bjørke.

FRI-leder Hilde Arntsen er enig med Oslo Pride-lederen i at flere idretter bør la seg inspirere.

– Først og fremst skal vi gi heder og ære til de som har gjort jobben nå, Elitehockeyligaen. Men så hadde det vært fint om andre idretter lar seg inspirere, sier Hilde Arntsen til Blikk.

– Dette samarbeidet er noe jeg tror vil bidra til at flere skeive får leve gode liv. Det er det det handler om. Hockeymiljøet er et miljø som representerer noe av det som mange skeive ikke føler seg inkludert i, men nå sier de det motsatte. At her er det plass til alle.

Yngvar Myrvold og Anders Rogg.

En utstrakt hånd

På tribunen treffer Blikk artist Anders Rogg (67) og ektemannen Yngvar Myrvold (66), som har tatt turen for å heie på Vålerenga.

 – Jeg har fulgt ishockey siden jeg så en svensk kamp da jeg var liten. Så jeg kan vel mer om ishockey enn gjennomsnittshomoen, tror jeg, sier Myrvold til Blikk.

 – Det er helt fantastisk at elitehockeyen har inngått dette samarbeidet med Oslo Pride, sier Myrvold.

 – Så kan man jo si at det bare skulle mangle, sier Anders Rogg til Blikk.

 – Men, de strekker ut en hånd. Og den skal vi ta imot, sier Rogg.

 – Jeg tror både Stabekk og Vålerenga har gått foran i denne kampen som handler om inkludering. Nå venter vi bare på at Fotballforbundet skal følge opp, sier Myrvold til Blikk.

Pia Tangen.

 – Kjempekult!

Pia Tangen (56), var på plass med Vålerenga-skjerf i regnbuefarger.

 – Jeg har sesongkort, så det blir en del kamper, sier Tangen som forklaring på hvorfor hun er på plass denne kvelden.

 – Men så er det jo ekstra hyggelig med en Pride-kamp. Det er et tipp topp samarbeid. Ishockey er jo regnet for å være en macho idrett, og derfor er det ekstra fint å markere mangfold.

 At spillerne spilte i regnbuedrakter var med på å trekke kampen opp for Tangen.

 – Jeg elsker draktene! Og spesielt dressen til Vålerengas trener, som var i regnbuefarger. Kjempekult! sier Pia Tangen til Blikk.

Brynjar Glimstad.

Høy temperatur

Brynjar Glimstad (28) hadde funnet seg plass på pridedelen på tribunene, og gledet seg stort til kamp.

 – Jeg har vært på en 5-6 ishockeykamper i livet. I dag er jeg her på grunn av samarbeidet mellom eliteserien og Oslo Pride. Jeg koser meg. Det er idrett og høy temperatur. Ishockey er veldig gøy å se på, sier Glimstad, mens spillerne barker sammen på banen og pucken flyr veggimellom.

 – Dette samarbeidet er veldig viktig. Det viser representasjon og viser at skeive kan være på flere arenaer, kanskje spesielt her, for hockey oppfattes som en røff idrett. Det bryter litt med det gutteklubb-inntrykket man ofte har. Og draktene som er laget for anledningen er kjempefine, sier Glimstad til Blikk.

Marita Andresen.

Vålerenga-patriot

Marita Andresen (31) heiet også på Vålerenga denne kampkvelden.

 – Jeg har vel vært på i underkant 10 ishockeykamper i livet. I kveld er jeg her på grunn av samarbeidet mellom Oslo Pride og Elitehockeyligaen. Så jeg er her for å feire Pride, vifte med regnbueflagget og kjenne på følelsen av at idretten og Pride kan samarbeide, og vise kjærlighet.

At Vålerenga stakk av med seieren var gode nyheter for Andresen.

 – Jeg er jo Vålerenga-fan, så jeg krysset fingrene for at de hentet hjem seieren. Vålerenga ligger godt an på tabellen, så dette var bra. Så må jeg si at draktene var kjempeflotte. Veldig bra at de spiller med regnbuefarger i kveld.

Etter kampen sto Vålerengabussen klar, og ferden gikk tilbake til London Pub og etterfest i regi av Oslo Pride.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS