Podkast

Få chemsex i øret

Organisasjonen Chemfriendly driver skadeforebygging knyttet til rus og sex. Nå lanserer de egen podkast 8. mai, med påfølgende lanseringsfest. – Poenget er ikke å normalisere rusbruk, men rus er tross alt en del av det skeive miljøet og skeive liv, sier styreleder Andrés Lekanger.

Styreleder i Chemfriendly, Andrés Lekanger og artist Karsten Marcussen, bedre kjent som Big Daddy Karsten, lanserer ny podkast og inviterer til lanseringsfest på Dunk i Oslo 8. mars.
Publisert Sist oppdatert

Chemfriendly ble etablert i 2018, og siden den gang har organisasjonen arrangert konferanser, happenings, informasjonsmateriale og delt ut brukerutstyr på utelivsarenaene. Alt med mål om sikrere rusbruk og skadeforebygging i det skeive miljøet.

– Jeg føler Chemfriendly egentlig kom til dekket bord. Brukerutstyr var allerede på plass, og ideen om en tryggere ruspolitikk. Foreningen for human ruspolitikk hadde allerede tatt de store politiske kampene før vi kom på banen, sier Andrés Lekanger, styreleder i Chemfriendly.

Men Chemfriendly henvendte seg til det skeive miljøet, og opererer på de skeive arenaene.

– Internt blant skeive, så vet jeg at vi ble snakket ned i starten, spesielt innenfor byråkratiets vegger. Derfor var støtten fra HivNorge veldig viktig for oss. Nå, seks år senere, føler jeg at skeive forventer at vi skal være til stede, både i utelivet og under Pride. Folk flest vet hvem vi er nå, sier Lekanger.

Normaliserer ikke rusbruk

Nå tar Chemfriendly steget ut i podkastuniverset, og har hentet inn Karsten Marcussen, bedre kjent som rapperen Big Daddy Karsten, som også sitter styret til Chemfriendly, og Simon Ertszeid, lege hos Sex og Samfunn, som faste programledere.

I podkasten skal de to diskutere chemsex-relaterte temaer med mål om fjerne tabuer, sørge for at folk er så trygge som mulig når de blander rus og sex. I hver episode dukker det også opp gjester, som blant andre Adam Schjølberg og Linda Vidala.

– Poenget er ikke å normalisere rusbruk, men rus er tross alt en del av det skeive miljøet og skeive liv, og derfor må vi tørre å snakke om det, sier Lekanger.

Høy legitimitet

Karsten Marcussen legger også vekt på at det ikke er snakk om glorifisering av rusbruk og chemsex.

– Men podkasten handler heller ikke om at vi skal fortelle deg at du er et dårlig menneske hvis du ruser deg. Man skal sitte igjen med en følelse av at man er et like godt menneske, uavhengig av om man bruker rus eller ei. Det beste vi kan bidra med er informasjon som sørger for at lytterne er så trygge som mulig i det de holder på med, sier Marcussen.

Lekanger er stolt av at Marcussen takket ja til programlederrollen, ikke minst fordi han selv kan bidra med egen ruserfaring.

– Karsten har vært åpen om egne erfaringer med rus, og utfordringer rundt rus. Den sårbarheten gir han høy legitimitet, og gjør samtalene mer interessante, sier Lekanger.

– Jeg tror det jeg kan bidra med i podkasten er, ikke bare egen ruserfaring, men det faktum at jeg ikke har erfaring med det å ruse meg for å ha sex. Det betyr at jeg har spørsmål. Og fordi jeg har en fot innafor rusfeltet, så kan jeg stille spørsmål uten fordommer. Samtidig har jeg mye podkast-erfaring, og det kommer jo godt med, sier Marcussen.

Poppers og konsert

Første episode slippes onsdag 8. mai. Gjest er komiker og forfatter Adam Schjølberg og tema er poppers.

Men som seg hør og bør, lanseres også podkasten med stor fest. Lanseringen finner sted på Dunk i Oslo onsdag 8. mai. Chemfriendly lokker med mat og drikke fra kl. 18. Deretter blir det live podkast med Karsten Marcussen, Simon Ertszeid og styreleder Andrés Lekanger.

Tema i episoden er sex og rus, og hvorfor noen tar den kombinasjonen, og hva med risikoen.

Lanseringsfesten avsluttes med konsert, og på scenen står selvsagt Big Daddy Karsten, og stjerneskuddet H*nning. H*nning debuterte som rapartist i 2021, og i fjor høst slapp han en drøss med låter i det kreative kollektivet Lugaren.

Slippfest med konsert, onsdag 8. mars kl. 18, Dunk, Bernt Ankers gate 21, Oslo.

Info: Chemfriendly på Facebook og chemfriendly.no

Powered by Labrador CMS