Putter 10 millioner i lhbt-potten

Arbeiderpartiets alternative budsjett for 2021 vil satse på rosa kompetanse i politiet, økt kunnskap om lhbti-personer og hatkriminalitet.
– Vi må styrke de skeive organisasjonene. Det er de som er i front og som står i kampen, sier Anette Trettebergstuen.

Publisert Sist oppdatert

«Et budsjett for arbeid og sosial rettferdighet». Slik lanserer Arbeiderpartiet sitt alternative budsjett for 2021.

– Det er slutt på pengegaver til de som har mest fra før. Nå er det vanlige arbeidsfolks tur, sier Jonas Gahr Støre.

Finanspolitisk talsperson Hadia Tajik er bekymret for at koronapandemien kan gå fra å være en helsekrise til å bli en sosial og økonomisk krise.

– Folk trenger sikkerhet og forutsigbarhet for egen økonomi. Derfor forlenger vi inntektssikringsordningene, gjeninnfører feriepenger for arbeidsledige på dagpenger og foreslår at kompensasjonsordningen for bedriftene må dekke mer og ha lenger varighet. Nå er det viktig å å forebygge ensomhet og isolasjon, blant annet gjennom satsing på lavterskeltilbud innen psykisk helse, sier Tajik.

Omprioritering

I Arbeiderpartiets alternative budsjett ligger det an til drastiske omprioriteringer. Arbeiderpartiet vil trekke den statlige støtten til organisasjonen Human Rights Service, og i stedet bruke pengene på rosa kompetanse i politiet, for økt kunnskap om lhbt-personer og hatkriminalitet.

Hele 10 millioner vil Arbeiderpartiet øke lhbt-potten til. Midler som de skeive organisasjonene skal kunne søke for å gjennomføre tiltak og prosjekter.

– Arbeidet de skeive organisasjonene legger ned er viktig, sier første nestleder i Familie- og kulturkomiteen, Anette Trettebergstuen til Blikk.

Trettebergstuen mener organisasjonene gjør en viktig samfunnsinnsats og at arbeidet deres må ivaretas.

Bom stille

I regjeringens statsbudsjett for 2021 foreslås det å styrke eksisterende tilskuddsordninger til LHBTIQ-organisasjonene med 2 mill. kroner. Regjeringen mener en styrket tilskuddsordning vil kunne bidra til flere aktiviteter og økt forutsigbarhet for organisasjonene.

Trettebergstuen er ikke imponert over regjeringens tiltak på lhbt-feltet. I juni 2019 fremmet Arbeiderpartiet ti forslag for å styrke lhbti-politikken i Norge. Ett av disse var å forby kjønnsnormaliserende kosmetiske inngrep før barnet selv er i stand til å samtykke, noe FN har karakterisert som overgrep mot barn. Et annet forslag var å forby konverteringsterapi, noe EU nylig oppfordret sine land til å gjøre.

– Men det har stått bom stille i mange år nå. Nettopp derfor øker Arbeiderpartiet lhbt-potten til 10 millioner kroner slik at de organisasjonene som jobber på lhbt-feltet kan få forutsigbarhet til å gjøre jobben sin.

– Hvem regner du med vil slutte seg til dette forslaget?

– Vi må ha støtte for å få dette igjennom og jeg håper SV og Senterpartiet vil være enig i dette forslaget. Så får vi prøve oss på Frp og Høyre.

Sutrete homoer?

Ikke alle er enige i at de skeive organisasjonenes arbeid er viktig og har behov for støtte fra myndighetene. Den nystartede organisasjonen LLH 2019, for lesbiske, homofile og bifile, er kritiske til de de mener er svartmaling fra organisasjoner som FRI og Skeiv Ungdom.

«Vi tror sutrete og klagende homofile, lesbiske, skeive toppolitikere og lederskapet i skeive organisasjoner som turnerer skoler, utdanningsinstitusjoner og forkynner hvordan vi skal tiltales med mer skaper uro og bekymring hos unge. Har det falt folk inn at det er stigmatiserende å bli utsatt for oppmerksomhet bare fordi man lesbisk, homofil eller bifil, eller om man er ei ung jente eller gutt som bryter med kjønnsrollen eller hvordan man er forventet å se ut eller kler seg?» skriver styremedlem i LLH 2019, Tonje Gjevjon i en kronikk på nettstedet Matriarken.

– Jeg tar avstand fra LLH 2019s påståtte formål og virkelighetsbeskrivelse, sier Trettebergstuen til Blikk.

Trettebergstuen påpeker at rettigheter som har kommet som følge av år med arbeid og aktivisme ikke må tas for gitt.

– Det vil alltid være krefter som utfordrer rettighetene vi har opparbeidet oss. Derfor er det å styrke de skeive organisasjonene så viktig. Det er de som er i front og som står i kampen.

Powered by Labrador CMS