Litteratur

Mr. Hell til Bergen

Morten Hegseth møter stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) på Litteraturhuset i Bergen tirsdag 23. januar. – Jeg vokste opp med forventninger om hva en gutt skulle være som ikke passet med det jeg hadde lyst til å gjøre og være, sier Hegseth til Blikk.

På forsiden av boka står Hegseth med missekronen til Mona Grudt fra Stjørdalen, som ble kåret til Miss Universe i 1990. Selv ble Hegseth kåret til Mr. Hell av Grudt som liten gutt i Stjørdalen.
Publisert

Da læreren spurte Morten Hegseth hva han ville bli da han ble stor, svarte han kontant: Wenche Myhre.

Hans største lykke i livet var å sykle til tante Mary på kiosken og kjøpe Se og Hør hver tirsdag. Han drømte om å bli to ting: Homo og kjendis. Begge drømmer skulle gå i oppfyllelse.

Men at han er homofil brukte han store krefter på å skjule gjennom hele oppveksten. Nå har Morten Hegseth skrevet historien om sitt liv, og resultatet er boka «Mr. Hell», oppkalt etter skjønnhetskonkurransen han vant på det lokale kjøpesenteret som niåring.

– Boka handler om alt fra angst og fettsuging, til skyting utenfor London Pub. Så det er et slags spenn. Jeg tror først og fremst at boka er for dem som faller utenfor på et eller annet vis, og som ikke føler at de faller på plass i samfunnets forventninger om hva et voksent menneske skal være, sa Hegseth til Blikk i november i år.

Følelsen av utenforskap begynner ofte allerede mens vi er barn. Lille Morten brydde seg verken om fotball og slåssing slik de andre guttene drev med. 

– Jeg ville bare fingerhekle og snakke om følelser. Det har gjort at jeg er opptatt av å snakke om forventningene til hva en gutt skal være og hva jenter skal gjøre. 

Hatet å være barn

Hegseth forteller at han for han er feminisme og homokamp tydelig beslektet. 

– Jeg vokste opp med forventninger om hva en gutt skulle være som ikke passet med det jeg hadde lyst til å gjøre og være. I barnehagen var alle guttene Batman og Zorro da det var karneval. Jeg ville være heks. Den gangen var mormor kreftsyk og hadde brystproteser og parykk som jeg fikk låne. Da ble jeg det jeg senere også skulle bli, en heks, haha.

Hegseth hatet å være barn, elsket å lese Se og Hør med tante Mary, og trivdes aller best på fest sammen med de voksne, og drømte om å bli homo og kjendis. I dag er han godt kjent som begge deler. Men hvem er han, sånn egentlig? 

Det får leserne et innblikk i med boka «Mr. Hell», men ifølge han selv er det ikke bare suksesshistorier han forteller.

– Nei, det er det motsatte. Jeg gjør jo ekstremt mye som er egoistisk, men akkurat det å skrive bøker er kanskje noe av det minst egoistiske jeg har gjort. Man tjener ikke så veldig mye penger på å gi ut bøker, for å si det sånn, sier Hegseth som kom med barneboka «Tine og det magiske speilet» i august 2021.

Møter Trettebergstuen

I dag er Hegseth blant annet kjent som halvdelen av podkasten Harm & Hegseth. Han har også engasjert seg i kampen mot konverteringsterapi.

Anette Trettebergstuen leder samtalen på scenen. Trettebergstuen er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og var kultur- og likestillingsminister fra 2021 til 2023. I 2017 utga hun boken «Homo» sammen med Bård Nylund.

Info: Mr. Hell, tirsdag 23. januar kl. 18, Litteraturhuset i Bergen, Østre Skostredet 5.

Powered by Labrador CMS