Blikk oppsummerer Skeivt kulturår

Kulturminister Anette Trettebergstuen.

Anette Trettebergstuen: – Synlighet er fortsatt ekstremt viktig

– Det har betydd mye! Kulturminister Anette Trettebergstuen svarer kontant, når vi spør om hva Skeivt kulturår har betydd for henne.

Publisert Sist oppdatert

– Det er jo i anledning at vi markerer at det er 50 år siden avkriminaliseringen at vi har valgt å kalle dette året Skeivt kulturår. Ikke bare for å snakke om, eller minne om, det forferdelige forbudet som har vært, og heller fremheve skeiv historie mer aktivt.

Kulturministeren tror at alle arrangementene, utstillingene og andre ting som har vært skapt rundt om i by og bygd har vært viktige.

– Synlighet er fortsatt ekstremt viktig. Det har ikke minst denne sommeren og det forferdelige som skjedde 25. juni vist oss. Derfor ville vi bruke dette året til å løfte opp det skeive. Så, ja, det har betydd mye for meg.

Fremhever skeiv sjøfart- og polarhistorie

– Hvor mye har du fått med deg?

– Jeg har vært på en god del ting. For eksempel dro jeg til Tromsø og åpnet en utstilling på Polarmuseet. Der hadde de gått inn og sett på polarhistorien med skeivt blikk. Det var en del av polarhistorien som jeg ikke trodde fantes. Det at man ombord på ekspedisjonsbåtene, med Amundsen & co. kledde seg ut som damer. De drev rett og slett med drag og holdt på med hverandre. Det er ikke noe vi lærer om på skolen.

– Det er også noe av det som er så flott med Skeivt kulturår, at man har både gjennom tilskudd og ved å oppfordre til denne typen historiefortelling, har fått rom til å se på historien med et skeivt blikk. Den utstillingen, som fortsatt står, gjorde kjempeinntrykk på meg.

Trettebergstuen legger til at selv om polar- og sjøfartshistorien har vært fortalt tusenvis av ganger, så er dette en del av historien man ikke har kjent til.

– Dette sier noe om hvordan de skeive har blitt utelatt opp gjennom historien. Det var fantastisk å høre hvordan de hadde seg med hverandre oppi soveposene for å holde seg unna kulda. Og nå skal jeg ikke nevne hva de brukte bjørnefett til, hehe...

Bare midler til i år

– Hvordan ivaretar man dette arbeidet som har blitt gjort under Skeivt kulturår videre?

– Skeivt kulturår-tilskuddspotten var for 2022. Men vi satser mye på det skeive fremover. Blant annet har Skeivt arkiv fått en budsjettøkning. De får en stor rolle fremover når det kommer til å samle den skeive kampen, den skeive aktivisthistorien. Jeg hører også at mange av de institusjonene som har gått inn i Skeivt kulturår med hud og hår har fått seg noen øyeåpnere når det kommer til hvordan man formidler historien, og hvilke deler av historien man ser på, med hvilket blikk. Så jeg tror jo det får effekt selv om selve Skeivt kulturår er over.

– Jeg håper at dette er med på å løfte det skeive fremover.

– Men det vil ikke komme flere midler, utover til Skeivt arkiv?

– Nei. Skeivt kulturårpotten var for 2022. Det ligger ikke noe inne i årets statsbudsjett på det. Men vi skal fortsette å satse på det skeive. Det har vi jo vist at vi gjør.

Powered by Labrador CMS