Forskere samarbeider med Moderna om hiv-vaksine

Tidlige kliniske studier viser at vaksinen er 97 prosent effektiv.

Publisert Sist oppdatert

En hiv-vaksine som viser seg å være 97 prosent effektiv i tidlige kliniske studier, melder ABC News. Forskerne bak vaksinen planlegger å slå seg sammen med vaksineprodusenten Moderna, som står bak én av de koronavaksinene godkjent for bruk i Norge i dag.

– Det er veldig positivt at større aktører ønsker å involvere seg i arbeidet med hiv-vaksiner. Det har vært for lite penger og for lite interesse til å gjøre noe med dette tidligere, men vi håper at en hiv-vaksine nå prioriteres, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge til Blikk.

Korona setter fart på vaksineforskningen

Den nye eksperimentelle hiv-vaksinen er utviklet av International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) og Scripps Research. Nå får de Moderna med seg på laget.

Modernas koronavaksine er basert på ny mRNA-teknologi. En mRNA-vaksine skiller seg fra tradisjonelle vaksiner, der et svekket eller inaktivt virus injiseres i kroppen. I mRNA-vaksinene lærer kroppens celler seg hvordan de skal lage et protein som trigger immunrespons, og dermed lærer kroppen å beskytte seg mot viruset – uten å i det hele tatt introdusere viruset for kroppen.

Hiv-viruset er kjent for å mutere og dermed gjøre seg spesielt robust i møte med vaksiner. Den nye teknologien er derfor et stort gjennombrudd i vaksineforskningen.

– Det at det kommer inn mer penger til vaksineforskningen er bare positivt. Det så vi i korona, da vaksiner ble utviklet i rekordfart. Mange spurte seg om hvorfor vi ikke har gjort noe med hiv tidligere, men hiv-viruset er mer komplisert enn koronaviruset, sier Kolstad.

Forskere involvert i arbeidet med hiv-vaksinen tror det også vil ha store innvirkninger for vaksineforskning generelt. Forskningen bak den nye hiv-vaksinen kan muligens også brukes til å bekjempe andre vanskelige virus, som zika, malaria, hepatitt C og influensa.

Hiv-forskning ligger bak

Anne Karin Kolstad.

Hiv, som forårsaker aids, påvirker i dag mer enn 38 millioner mennesker på verdensbasis. Viruset defineres fremdeles som en pandemi av Verdens Helseorganisasjon.

Gjennom hele koronapandemien har forskere og aktivister sammenlignet verdens respons på koronaviruset og hiv-viruset. Hvordan det offentlige responderte i de to virusutbruddene har hatt mye å si for smittetall og antallet døde.

HivNorge sier de følger nøye med på hiv-vaksineforskningen, som stadig er i utvikling.

Klikk bildet og kjøp BLIKK+

– Hiv-vaksiner er noe som har vært jobbet med i lengre tid, blant annet på NTNU i Trondheim, og vi har hele tiden visst at det kan gjøres. Men vi vet at det fremdeles er en lang vei å gå, sier Kolstad.

– Det nærmeste vi har kommet en vaksine mot hiv er PrEP, som virker forebyggende.

PrEP (Preeksponeringsprofylakse) er en behandlingsform som forhindrer overføring av hivviruset. Personer som er hiv-negative kan ta en pille hver dag for å minke risikoen for å smittes.

Ny behandlingsform i Norge

Beslutningsforum ga i mars klarsignal for å ta i bruk injeksjoner i hiv-behandling. Dette betyr at hiv-pasienter i framtiden kan få sprøyteinjeksjoner med to måneders mellomrom. Fram til nå har injeksjonsbehandling kun vært tillatt i utlandet.

– I Norge i dag må du ta mellom én til tre medisiner daglig, hele livet, men det å kunne få en sprøyte vil være helt utrolig og gjøre livet mye lettere, både for HIV-smittede og mennesker i risiko for å få HIV, sier Kolstad.

I første omgang vil dette gjelde et fåtall av hiv-pasientene. Behandlingen anslås i første omgang å være aktuell for rundt 100 av de hiv-smittede i Norge, og gis kun til pasienter som er «motivert for behandling, men som har utfordringer med daglig tablettbehandling».

Powered by Labrador CMS