Suranne Jones, som spiller Anne Lister i HBO-serien «Gentleman Jack», og seriens skaper Sally Wainwright deltok på avdukingen.

«Gentleman Jack» har fått egen statue i hjembyen Halifax

Publisert

En bronsestatue av Anne Lister (1791–1840) har i disse dager blitt plassert i byen Halifax i England.

Lister, som ofte beskrives som den første moderne lesbiske kvinnen, er kjent for sine omfattende dagbøker som beskriver livet hennes som grunneier og gründer i 1800-tallets England.

Portrett av Anne Lister (1791-1840) fra rundt 1830, malt av Joshua Horner.

Hemmelige dagbøker

Skulpturen av Lister skal stå permanent i Piece Hall og har en prislapp på nesten 300 000 kroner. Den er laget av kunstneren Diane Lawrenson og har fått tittelen «Contemplation».

Den prominente landeieren og industrialisten er mest kjent for sine dagbøker, med intime beskrivelser av forhold til andre kvinner. Lister skrev dagbok hver eneste dag fra 1806 til hun døde i 1840, 49 år gammel. Dagbøkene er svært detaljerte og består av til sammen fem millioner ord. En sjettedel av dem er skrevet i kode.

Her skrev hun om sine reiser gjennom Europa, forretningsforetak og datidens samfunnsstruktur. I de kodede delene gir Lister svært intime beskrivelse av sine kjærlighetsforhold til kvinner. Mest kjent er kanskje Listers forhold til Ann Walker. Det henger i dag en blå plakett utenfor Holy Trinity Church i York, der Anne Lister inngikk det hun så på som et ekteskap, med Walker i 1834.

Det var med serien «Gentleman Jack» i 2019 at Anne Lister for alvor ble kjent for offentligheten. Både serien og hovedrolleinnehaver Suranne Jones høstet priser og ros fra utallige anmeldere.

I fjor arrangerte amerikanske Pat Esgate «Anne Lister Birthday Weekend» i Listers hjem, Shibden Hall. Hjembyen Halifax feiret bursdagen hennes 3. april en hel uke til ende, fra 1.-10. april. Under feiringen kom fans fra hele verden for å hedre det skeive- og feministiske ikonet.

Denne blå plaketten henger utenfor Holy Trinity Church i York der Anne Lister inngikk det hun så på som et ekteskap, med Ann Walker i 1834.

«Gentleman Jack»-skuespiller «voldsomt stolt»

Suranne Jones, som spiller Lister i HBO-serien «Gentleman Jack», deltok på avdukingen. Der understreket hun hvor viktig det er at Lister er synlig i offentligheten.

«I «Gentleman Jack» må hun på en måte skifte kjønn, og hun gjemmer seg i dagslys. Hun utfordres hver eneste dag på hvordan folk ser på henne og ser henne. Og at hun nå i 2021 er satt midt i Piece Hall, hvor alle kommer for å tilbringe familiedagene sine, tror jeg er det som er viktig med dette spesifikke kunstverket», sa Jones ifølge The Guardian.

Jones sa hun var «voldsomt stolt» over tv-serien «Gentleman Jack» og over at hun er en del av Listers historie. Skuespilleren sa også at rollen som Lister var «en av de vanskeligste rollene» hun har måttet spille.

«Å kunne være på BBC klokken ni på en søndag kveld som denne karakteren, har vært fantastisk, og at fans har ønsket meg velkommen som riktig skuespiller til å spille Anne Lister. Jeg liker å være en alliert. Jeg trives med ansvaret.»

Skuespiller Suranne Jones i rollen som Anne Lister i serien «Gentleman Jack».

Ferdig med filmingen av andre sesong

Innspillingen av den andre sesongen av «Gentleman Jack» ble ferdig denne uka. Arbeidet med sesongen ble avbrutt flere ganger på grunn av koronapandemien, Jones fars død og fødselen til Sophie Rundles barn. Rundle spiller Listers partner Anne Walker i serien.

Serieskaper Sally Wainwright deltok også på avdukingen av Lister-statuen sammen med Jones. Wainwright har brukt flere år på å transkribere noen av Listers dagbøker.

Under avdukingen sa Wainwright at statuen fanget mye av Listers karakter.

«Jeg håper lokalbefolkningen vil snakke om Anne Lister, om hvem hun var og hvorfor hun er viktig. Jeg håper de vil se dette bildet av henne, som en intelligent og atletisk kvinne, og at det vil inspirere dem», sa Wainwright.

Statuen av Anne Lister skal stå permanent i hennes hjemby Halifax.
Powered by Labrador CMS