
Lesbeserie på HBO
Brittisk serie om Gentleman Jack - Storbritannias første moderne lesbe.
Les også
-
Livet smiler for Guro Reiten – mammalykke og nytt Norge-høydepunkt
Guro Reiten (30) går inn i en svært viktig måned som fotballspiller. Men det som venter etter EM, er om mulig enda større.
-
Syrstad Engens nye fotballtilværelse – flytter fra kjæresten
Ingrid Syrstad Engen forlater kjæresten Maria Leon når hun flytter til franske Lyon. – Det har bare vært støtte, sier trønderen.
-
Pluss
– Hvis lesbiske skal lære noe av homofile menn, så er det kanskje dette
En lesbisk kvinne drømmer om å være gift livet ut - men frykter statistikken.
-
Pluss
Hun kom ut som lesbisk i fjor – nå fronter hun DNTs Pride-film
– For meg er det viktig at vi gjør noe mer enn bare å endre logo, sier Andrea (26)innholdsprodusent i Den Norske Turistforening (DNT). I årets Pride-kampanjefilm forklarer hun hvordan det å være skeiv er en naturlig del av mangfoldet, også i naturen.
-
– Folk gjekk rundt å oppførte seg som om det å vere skeiv var heilt vanleg
Og det er jo sånn det er: det er heilt greitt, skriv Kjerstin Engstrøm Brautehaug
-
Pluss
Film om å være fransk, muslim og skeiv vant årets Queer Palm-pris i Cannes
Årets Queer-Palm vinner «La Petite Dernière», stakk også av med prisen for beste kvinnelige skuespiller under filmefestivalen i Cannes.
-
Pluss
Oversetter: – Du er ikke den samme etter å ha lest Sapfo
Mette Christiansen, som har bidratt til å oversette den lesbiske poeten til moderne dansk, mener Sapfo gjør noe med deg. Blikk møtte henne på besøk i Oslo.
-
Ny rektor ved UiO: «en av veldig få traktorlesber som faktisk kan kjøre traktor»
Ragnhild Hennum blir ny rektor ved Universitetet i Oslo. Hun er også den første kvinnelige rektoren ved universitetet siden Lucy Smith på 90-tallet.
-
Pluss
Venninnene startet lesbepodkast: – Jeg kan tenke «oi, faen, skal mamma høre det her»
To år etter at ideene først kom opp, var Sara Aleksandersen og Tuva Syvertsen endelig klare til å få «Les Be Real» på lufta. Allerede hører flere hundre på hver episode.
-
Lesbisk synlighetsdag: Elsk din neste, hun er lesbe!
– Lesbiske har alltid vært her, vi er her nå og vi kommer alltid til å være her, skriver styremedlem Susanne Max Krasa i Skeiv Ungdom
I 2010 laget BBC 2 dramaserien «The Secret Diaries of Miss Anne Lister», basert på dagbøkene til Anne Lister (1791–1840). Hun hadde allerede fra ung alder et klart bilde av sin egen legning og identitet. Som trettenåring hadde hun forhold til ei av de andre jentene på kostskolen, og hun ble utvist da dette ble oppdaget. Flere affærer fulgte, men da hun arvet et gods av tanta, ga det henne økonomisk frihet til å leve slik hun selv ønsket.
Hun var en rik og uavhengig arving i Yorkshire som gikk under navnet Gentleman Jack. Men det ble også forventet at hun skulle gjenåpne familiens gamle kullgruve, og at hun skulle gifte seg godt. Gjennom hennes kodete dagbøker får vi et unikt innblikk i livet til en inspirerende kvinne som har blitt kalt Storbritannias første moderne lesbe. I 1834 Filmen med regissøren James Kent, var et britisk periodedrama på sitt ypperste og mest lidenskapelige, og vant juryprisen for beste internasjonale drama under Outfest i Los Angeles samme år.
Skrev i koder
Mesteparten av dagbøkene hennes var skrevet i koder og handler i stor grad om hennes romantiske og seksuelle forhold til andre kvinner. «I love and only love the fairer sex and thus beloved by them in turn, my heart revolts from any love but theirs», skrev hun i de nå dekodete dagbøkene sine.
I tillegg skrev hun om reisene sine, forretningsforetak og datidas samfunnsstruktur. Dagbøkene hennes er blant annet av disse grunner registrert på UNESCOs verdensarvliste.
23. april fikk en ny serie om Anne Lister (spilt av Suranne Jones) og hennes spennende liv sendestart på HBO og BBC One. «Gentleman Jack» er på åtte episoder og er basert på dagbøkene og avslører intime og private detaljer ved livet hennes. Serien følger hennes kamp for å gjenoppbygge hjemmet Shibden Hall, og å få lov til å gifte seg med en annen kvinne. Den tar for seg livet på godset og samspillet med tjenerne, feider med konkurrenter og menn, og ikke minst livet med Ann Walker, kvinnen som ville bli hennes kone, spilt av Sophie Rundle. I 1834 gikk de til nattverd sammen, noe de anså som en form for bryllup og betraktet seg selv som et ektepar etterpå.
Serien er laget av regissøren og manusforfatteren Sally Wainwright, som har en lang karriere bak seg fra britisk film og tv, og omtaler Lister som en av de mest spennende kvinnene i britisk historie.