Urix

Svimlende bot for salg av skeiv litteratur

Den ungarske regjeringen har bøtelagt en bokhandel i Budapest for salg av den grafiske romanen «Heartstopper», som følger livet til Nick Nelson og Charlie Spring mens de møtes og blir forelsket. Boten er på rundt 32 000 euro.

Budapest Pride var først ut av landene i Øst-Europa, og Ungarn var vertslandet for Mr Gay Europe 2007-konkurransen og EuroGames i 2012. Med regjeringen Orbán møter landets skeive befolkning stadig mer repressiv politikk.
Publisert

Ifølge euronews.com har den ungarske regjeringen bøtelagt bokhandelkjeden Lira Kiskereskedelmi Kft, fordi de har solgt den grafiske romanen «Heartstopper».  Den prisbelønte grafiske romanen er skrevet og illustrert av den britiske forfatteren Alice Oseman.  

Boten er på 12.000.000 HUF, som er rundt 32 000 euro.

Alice Osman har skrevet og illustrert nettserien «Heartstopper», som også er utgitt som grafisk roman. I tillegg har hun tilpasset den til TV-serie som nå går på Netflix.

Barnebeskyttelsesloven

Den ungarske høyreorientert regjeringen innførte i 2021 den såkalte barnebeskyttelsesloven, som forbyr alle former for distribusjon av materiale med innhold som formidler annen identitet enn fødselskjønnet og tematiserer homofili og kjønnsskifte til mindreårige.

Ifølge en pressemelding fra ungarske myndigheter viser etterforskningen at «Heartstopper» både er klassifisert som ungdomslitteratur, og solgt uten forseglet emballasje i barnebokavdelingen, slik loven krever.

Flere av Ungarns største bokhandlere deriblant Libri-kjeden, har begynt å selge lhbt+bøker forseglet slik at kundene ikke kan åpne dem i butikken. 

«Barnebeskyttelsesloven», som ble vedtatt med 157 stemmer mot én, har høstet voldsom kritikk både nasjonalt og fra EU.

Rapportere familier 

Det ungarske parlamentet godkjente i april en lov som åpner for at innbyggerne kan rapportere familier som de mener handler i strid med «ekteskapets og familiens konstitusjonelt anerkjente rolle». Kritikerne av loven peker på at den retter seg mot likekjønnede forhold og familier.

Loven ble senere nedlagt veto av president Katalin Novak, men hennes veto kan fortsatt overstyres av lovgivere.

I april sluttet Tyskland og Frankrike seg til en rettssak initiert av EU-kommisjonen mot Ungarn og landets behandling av lhbt+-befolkningen og pressefriheten.

 

Powered by Labrador CMS