Møtte SIAN med en vegg av lyd. Men hvor var det skeive miljøet?

– Still opp for hverandre, ikke bare når det er pride, sier Dhi-Yazan Al- Obaide i Salam.

Publisert Sist oppdatert

Allerede fredag ettermiddag var sperringene på plass utenfor Stortinget. Politiet forberedte seg på SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) og demonstrasjonen de hadde varslet lørdag 8. mai.

Sist SIAN demonstrerte foran Stortinget i august i fjor, endte det med konfrontasjoner mellom politi og SIAN-tilhengere og flere ble arrestert.

Støy mot SIAN

Motdemonstrantene møtte opp med fløyter, trommer, instrumenter og andre effekter som til sammen laget nok lyd til at SIAN ble overdøvet. Budskapet som kom fra plassen bak politiets sperringer nådde aldri ut til folk. Til det var volumet fra motdemonstrantene for høyt.

Antirasistisk fellesskap

I forkant av lørdagens demonstrasjon gikk Antirasistisk Senter ut og oppfordret folk og motdemonstranter til å holde seg hjemme. Antirasistisk Senter varslet likevel at de ville være til stede i form av Antirasistisk fellesskap, et nettverk av organisasjoner som Amnesty International Norge, Antirasistisk Senter, Minotenk, partiene Rødt, Rødt Oslo og Oslo SV, samt Fagforbundet avdeling 6., Teknisk Fagforening Oslo, Fagforbundet Oslo, LO i Oslo, Norsk Folkehjelp, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Oslo Sporveiers Arbeiderforening, Utdanningsforbundet Oslo og Utdanningsforbundet Viken.

Salam Norge, organisasjonen for skeive muslimer, er også tilknyttet Antirasistisk Fellesskap og var til stede med regnbueflagg. Salam var eneste skeive organisasjon på motdemonstrasjonen.

Savnet skeive demonstranter

Assisterende generalsekretær i Salam, Dhi-Yazan Al-Obaide.

Assisterende generalsekretær i Salam, Dhi-Yazan Al-Obaide, holdt regnbuflagget høyt og fikk mye støtte, men også hets fra andre motdemonstranter.
– Jeg fikk nettopp dritt kastet etter meg av tre ungdommer, sier han til Blikk.

– Hadde vi vært flere skeive her og ikke minst skeive organisasjoner og mange lhbtq-flagg, hadde ikke disse homofobene turt å si noe.

Dhi-Yazan Al-Obaide sier han blir glad når han ser at så mange stiller opp for å markere motstand mot SIAN, tross pandemien.
– Men det er trist at Salam er den eneste skeive organisasjonen som toner flagg her i dag.

– Er kamp mot SIAN en skeiv kamp?
– I dag er det muslimene, i morgen jødene, så kommer turen til de skeive. Vi må støtte hverandre ikke vente på tur. Den skeive bevegelsen vet veldig godt hvilket hat som finnes hos tilhengerne og i miljøet rundt SIAN. Et hat som også rettes mot lhbtq-miljøet.

Han mener kampen mot rasisme og hatet som rettes mot muslimer er et felles ansvar.
– Tema for årets Oslo Pride er internasjonal solidaritet. Er det kun internasjonalt vi skal vise solidaritet? Og er det bare under pride vi skal vise solidaritet? Solidaritet er ikke tidsbestemt, men noe som er viktig hele året. I Salam er kampen mot homofobi og rasisme noe som engasjerer 365 dager i året. Skeive kommer i alle mulige farger og fasonger og det er alles plikt å møte opp. Still opp for hverandre, ikke bare når det er pride, sier Dhi-Yazan Al- Obaide.

BILDEGALLERI

Powered by Labrador CMS