Skeiv sommer

Feriekrusing i Sitges

- Jeg er livsnyter som elsker sommer, sol, lettkledde karer, øl og Spania, bekjenner dagens sommergjest Jon Reidar Øyen til Blikk.

Jon Reidar Øyan har sammen Homolobbyens John Trygve Tollefsen laget feriespesial der du får vite alt som er verdt å vite og mer til om Spanias homomekka og los guapos i Sitges.
Publisert Sist oppdatert

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. Dagens sommergjest er Ap-politikeren og homolobbyverten Jon Reidar Øyan.

 – Hvordan ser sommeren din ut i år?

– Jeg er jo en livsnyter som elsker sol, sommer, lettkledde karer, øl og Spania. Så første del av sommerferien var i nydelige Sitges, utenfor Barcelona. Ettersom ferien blant annet tilbringes sammen med min gode podkastvenninne John Trygve Tollefsen, har vi til og med laget en Sitges feriespesial i Homolobbyen podkast. Her forteller vi om alt homomekkaet Sitges har å by på. Kanskje til og med det du ikke visste at du trengte å vite…

– Etter å ha fått påfyll av varme og lettkledde guapos går turen hjem til familien på gården i Snillfjord i Trøndelag. I år ble det til og med en liten festival med gode venner fra barne- og ungdomsskoletida, Flesvikafestivalen. Og jeg ble gammelonkel for første gang. Dæven, man begynner å trekke på åra når søstera di blir bestemor ... Men Jorun som jeg er onkel til, fikk nydelige Isak! Til slutt blir det noen få dager fri i Oslo før den intensive valgkampen setter i gang for fullt. 

 – Hvilken lhbt+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

 – Det må være noen som er like bedagelige anlagt som meg. En som tenker at målet med ferien er ikke å være innom flest mulig museer eller at vi må oppleve masse ulike steder. Etter å ha vært singel og bodd alene i 12 år har jeg blitt enda særere enn før og jeg liker ganske dårlig å gi fra meg kontrollen, derfor tar jeg styringa og planlegginga selv. Ellers måtte det bli podkastmakker John Trygve.

Beste sommerminne?

 – Det er så mye å velge mellom. Men det er lite som overgår det å stå inne på Stonewall inn under World Pride i New York i 2019, på klokkeslaget 50 år etter opptøyene startet. Da rant tårene, alle holdt hender og klemte hverandre. Enormt sterkt!

Verste sommerminne?

 – Da jeg var 15 år og på ferie i Danmark med familien. Vi kidsa endte opp med å henge med noen tyske kjekkaser. Skuffelsen var stor og brutal da han kjekkeste klina med søstera mi istedenfor meg. 

 – Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

 – Jeg liker å planlegge i god tid når turen skal foregå, men det er bare rammen for turen som skal planlegges. Resten skjer på innfallsmetoden. Jeg orker ikke en tvangstrøye med forhåndsbestilte restauranter hver dag og planlagte dagsutflukter. Jeg liker å gjøre det jeg har lyst til akkurat der og da. 

 – Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? Og hva vil du ikke vise frem?

 – Jeg vil vise de alt det fantastiske Oslo har å by på. Og de må være med på øyhopping i Oslofjorden. Ta en pils på den nye uteserveringa på London pub i regnbuegata. Jeg vil også vise de hjemstedet mitt i Trøndelag. Ta de med ut i båten og fiske med stang, mark og dupp. Og som politiker har jeg lært at det ikke er lurt å svare på spørsmål om hva du ikke vil vise fram

 – Hva ville folk blitt mest overrasket over at du gjør om sommeren?

 - Jeg tror ikke det er noe jeg gjør som kan overraske noen lengre…

 – Hvilke skeive saker brenner du for?

 – Etter terroren under Pride i fjor og det voksende hatet og det faktum at det hardner til i kommentarfeltene, tilsier at vi har en lang vei å gå. Vi må ta til motmæle hver eneste gang noen mener at det har blitt litt for mye homo og Pride nå. Det trengs fortsatt massiv folkeopplysning om utfordringene vi møter bare fordi vi er de vi er. Når det kommer til en bestemt sak så er det helt åpenbart at vi må fokusere på at transpersoner nå er tilnærmet fritt vilt i sosiale medier. Det er ikke bare hvermannsen som tillater seg å fyre løs, men også stortingsrepresentanter og andre som fordummer debatten og som selv trekker offerkortet når de blir sagt imot. Når konservative offentlige personer hevder at ytringsfriheten deres blir kneblet, så er det bare bullshit og de forsøker å dreie fokuset bort fra saken. Behandlingstilbudet til transpersoner er under enhver kritikk og de må få et likeverdig helsetilbud asap. 

 – Hva leser og ser du på i sommer?

 – Om sommeren leser jeg minst mulig og ser mest mulig. Og du verden så mye pent det er å se på. Lesinga begrenses til nyheter. 

 – Favorittsommerlåt?

 – I år er det umulig å komme unna Kylie og «Padam Padam». Til og med i bamsebaren i Sitges spilles den på repeat. 

 

 

Powered by Labrador CMS