Urix

Anmelder Grindr for å ha delt brukeres hiv-status

Grindr tas til retten i London etter at minst 670 brukere anklager appen for å ha delt sensitiv informasjon med sine annonsører.

Publisert

I 2019 gjennomførte Forbrukerrådet og sikkerhetsselskapet Mnemonic en omfattende analyse av ti populære apper. Det det de fant var alarmerende.

Sensitive personopplysninger ble samlet inn og delt med en lang rekke selskaper som igjen kunne dele disse opplysningene videre med tusenvis av andre selskaper. Og en app skilte seg særlig ut – sjekkeappen Grindr.

Grindr argumenterte i retten for at bruk av appen ikke gir noen indikasjon på seksuell orientering, og at samtykkene som ble innhentet var informerte og spesifikke.

Grindr beskriver blant annet seg selv som «verdens største sosiale nettverk for homofile, bi, trans og skeive». Selskapet delte også rundhåndet informasjon om brukerne. Dette inkluderte både bruk av appen, hvem brukeren var og hvor de befant seg til enhver tid.

Flere av selskapene som mottok informasjon forbeholdt seg også retten til å fritt dele videre med tusenvis av sine kommersielle partnere, som igjen kunne bruke dette til sine egne formål.

Denne delingen setter brukerne i fare og utgjør graverende brudd på den lovfestede retten til personvern og privatliv.

Forbrukerrådet klaget derfor Grindr og fem av selskapets partnere inn til Datatilsynet i 2020. Klagen resulterte i at Datatilsynet ila selskapet en bot på 65 millioner kroner.

Grindr har allerede tapt i to instanser, først da selskapet ble bøtelagt av Datatilsynet, og deretter da klagen ble avslått av personvernnemnda.

670 brukere mot Grindr

Også i Storbritannia blir den populære mobilappen nå saksøkt.

Nyhetsbyrået Reuters forteller at rundt 670 brukere klager over at deres private informasjon, inkludert hiv-status, skal ha blitt delt med tredjepart uten brukernes samtykke.

Søksmålet er levert inn til Londons High Court.

Til Reuters sier Grindr at de beskytter alle brukerdataene og følger reglene for håndtering av brukerdata, inkludert i Storbritannia.

 

Powered by Labrador CMS