Arctic Pride

– Stillhet har aldri endret verden

I tett snødrev feiret tusenvis i Arctic Pride-paraden det skeive mangfoldet lørdag 18. november. Støtten til Palestina og Tromsøs vennskapsby, Gaza by, ble sterkt markert i paraden og i appellene etterpå. Se bildene fra paraden.

Publisert Sist oppdatert

Paraden er for mange selve høydepunktet under den årlige Arctic Pride-festivalen. Paraden lørdag 18. november gikk fra Hålogaland Teater gjennom Tromsø sentrum og endte opp ved Vervet der deltakerne fikk appeller og underholdning. Israels bombing av Gaza var med i appellene både fra festivallederen og byens ordfører.

– Takk til alle som har møtt opp i det her, det er i kulda vi kjenner varmen fra våre medmennesker ekstra godt. Og det da vi trenger den som mest. Det dystre tider i verden, det er klimakrise, det er krig, det er energimangel og dyrtid. Det rammer oss alle. Men den krigen som er i Gaza går sterkt inn på oss i Tromsø fordi vi har Gaza by som vennskapsby, og vi forlater ikke vennene våres, sa ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap) i appellen etter paraden.

– Det har vært et år med mange utfordringer i de liberale demokratiene i verden. Rettigheter som vi en gang kjempet fram, kan vi ikke ta for gitt. Vi må fortsette å fortsette å heve stemmen fortsette å bry oss om hverandre. Det gjør vi i Tromsø, sa ordføreren.

Kraften i solidaritet

Også Regina Bergman, konstituert festivalsjef for Arctic Pride 2023, brukte appellen sin etter paraden til å snakke om Gaza.

– Det er veldig spesielt å ha en Pride-festival her og nå med tanke på det begynnende folkemordet i Tromsøs vennskapsby som skjer her og nå. Vi vet at det aldri kan aldri være trygt å være skeiv på et sted der det å være menneske er utrygt. Det finnes ingen pride i apartheid, det finnes ingen frie mennesker i bomberegn. Vi skeive vet kraften i solidaritet, i å ha støttespillere i majoriteten og i andre minoriteter for å få til endring, sa festivalsjefen til paradedeltakere som var dekket av regnbueflagg og snødrev.

– Som medmennesker er det vår plikt å stå sammen med andre mennesker når de opplever menneskerettighetsbrudd, skulder til skulder, sa Bergman som fortalte at hun valgte å bruke appellen til å snakke om Gaza fordi «stillhet har aldri endret verden».

– Idet vi tenker at vi er små, og ubetydelige, så har vi tapt. Selv om vi blir helt numne av helt forferdelige og groteske bilder vi er vitne til, og historiene vi hører, så må vi fortsette å aldri la stemmene våre stilne. Vi alle her, hver og en av oss her, har et ansvar for å gjøre det vi kan. Jeg sier det fordi det må sies fordi at jeg har en mulighet til å bruke stemmen min. Jeg sier det for at jeg i mitt liv har alltid vært avhengig av at noen tør for at jeg skal kunne leve fritt.

I 2019 deltok 6000 i Arctic Pride-paraden, i fjor stilte 9000 deltakere. Tallene for årets parade var ikke klare på publiseringetidspunktet.

 

Powered by Labrador CMS