Teater

Arne Lygre nominert til Ibsenprisen

Nominert til Ibsenprisen for stykket «Tid for glede».

Arne Lygre er en av våre fremste dramatikere. Han opplevde stor suksess med stykket «Tid for glede» som gikk på Det Norske Teatret i fjor.
Publisert

Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste pris som utelukkende går til tekster som er skrevet for teaterscenen. Prisen ble opprettet av Skien kommune i 1986. Prisen er på 150 000 kroner og en statuett laget av billedkunstneren Nina Sundbye.

De nominerte til Ibsenprisen 2023 er Monica Isakstuen, Frode Grytten og Arne Lygre.

Arne Lygre er nominert for teaterstykket «Tid for glede», som hadde urpremiere på Det Norske Teatret i januar i fjor. Stykket er også satt opp på Odéon-Théâtre i Paris, og på Dramaten i Stockholm.

En selvsagt ting

«Arne Lygres «Tid for glede» tar oss inn i et landskap befolket med mennesker som deler sin livserfaring, sine lengsler, sorger og bekymringer. Tid for glede er en formfullendt tekst som løper uanstrengt mellom et mylder av karakterer og relasjoner. Den er breddfull av livserfaring og mellommenneskelig dybde og den overrasker og underholder fra begynnelse til slutt. Karakterenes introduksjon av seg selv skaper et utvidet perspektiv på deres plass i stykkets sammenheng, og samtidig gir den nærhet til tilskueren; vi formes ikke bare av den vi er, men i like stor grad av vår relasjon til andre.

Stykket kretser med sine finurlige overganger rundt meningen med livet og viktigheten av det, men først og fremst lar det menneskene finne gleden i tilværelsen, selv bak den største ulykke. Lygre minner oss med denne teksten på at vi kan velge gleden inn i livet», heter det i juryens begrunnelse.

Offentliggjøres 23. mars

Et homofilt parforhold er i kjernen av teksten, men likevel ikke et tema i stykket, ifølge Lygre.

— Nei, forholdet mellom Aksle og David bare er der, som et hvilket som helst annet forhold. Sånn har jeg egentlig alltid behandlet dette temaet. Det har bare vært en selvsagt ting for meg, altså om teksten går i en retning som kan romme det. Men jeg har aldri hatt en agenda om å skrive spesifikt om homofili, sånn sett, fortalte Arne Lygre i et intervju med Blikk i april i fjor.

Torsdag 23. mars offentliggjøres vinneren under et åpent arrangement på Ibsenhuset i Skien.

Powered by Labrador CMS