Musikk

Det etterlengtede andre-albumet

Fredag 22. oktober lanserer Ava Freddy «The Tree» på SALT i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

­

«The Tree» har vokst fram over tid.

Siden Ava Freddy slapp debutalbumet «Appily ever After» i 2017, har hun skrevet musikk for ulike dansproduksjoner og gitt ut barneplata «Pow pow ra shakaka».

– Jeg tenker på låtene som en slags dokumentasjon av 20-årene, en tid der man er fri til å gjøre seg livserfaringer, sier Ava Freddy om sporene på «The Tree».­

– Noen ganger går det ikke til på en helt grei måte, men det er emosjonelle opplevelser og erfaringer som er nødvendig for å havne på det stedet der man hører til, der man kan slå røtter.

.

– Dette er sanger om ting jeg forsøker å legge fra meg. Det kan være voldsomt når det står på, men låtene handler både om grenseløshet og håp, sier Ava Freddy om sporene på «The Tree».

.

Forgreininger til nord og sør

Sine egne, opprinnelige røtter har Ava Freddy eller Åse Ava Fredheim, som er fødenavnet, fra Nord-Norge. Når de tidlig i tenårene ble omplantet til Østfold, var det fordi familien flyttet dit. Men hver sommer drar hun nordover.

Låten «Senja» ble til som et resultat av en rusletur langs strendene på øya, og bølgeskvulp åpner da også sporet.

– Den kom til meg som en melodisk idé, som siden ble utviklet, forklarer Ava.

Andre ganger kommer inntrykk og erfaringer først i form av tekststrofer, som musikeren siden kler opp i studio. Freddy produserer selv, og bruker tid på å legge lag på lag av instrumenter og vokal, til lydbildet gir ordene dybde og mening. Denne organiske måten å jobbe på, er karakteristisk for en artist som tar seg tid til å forme sitt uttrykk.

Musikalsk beveger Ava Freddy seg i singer/songwriter-tradisjonen, og har en vokal som evner å formidle både undring og innsikt. I tillegg trakterer hun ulike instrumenter, først og fremst gitar og piano.

– Jeg har min fine blå stålstrengsgitar, men denne gangen ville jeg vende mer tilbake til pianoet, det har alltid vært hovedinstrumentet mitt, sier hun om produksjonen.

.

Hør tittellåta «The Tree» her:

.

Det tar tid å slå rot

Noen av tekstene på «The Tree» er på norsk, andre på engelsk. Noen har kommet til i den senere tid, andre har vært del av Ava Freddys konsertkatalog lenge. Tidligere i høst slapp hun singelen «Sushi» fra den nye plata.

– Den har vært med meg i 15 år, men den har fremdeles stor betydning for meg.

Ettersom tiden går opplever hun at de eldre sangene får en annen aktualitet.

Det tilskriver hun sin egen, endrede posisjon i forhold til hvordan erfaringer arter seg ettersom avstanden til dem blir større.

– Ting kan oppleves voldsomme når de står på, men det er en nødvendig syklus.

Musiker og produsent Ava Freddy gleder seg over å være klar med sin andre plate.

Når hun har brukt fire år på prosessen fram mot album nr to, er det både fordi materiale har behøvd tid til å sette seg, og fordi hun har mange andre jern i ilden. For tiden fullføres en bachelor i musikk, samtidig som hun lik mange andre musikere og kunstnere har en deltidsjobb ved et skrivebord, utenom produksjonsrollen og som musiker på andres innspillinger.

– Albumet er 100% selvfinansiert, så det har vært et puslespill å få til utgivelsen.

.

Hvordan «The Tree» har kommet til å låte, får publikum på SALT vite fredag 22.10. kl. 19.00, eller også på St.Croix-huset i Fredrikstad der den andre lanserings-konserten finner sted lørdag 30.10 kl. 20.00.

Albumet «The Tree» foreligger på vinyl og på musikk-strømmetjenester. Klikk her for å lytte.

Powered by Labrador CMS