Nyheter

Biskoper erkjenner skaden og smerten påført homofile

I anledning 50-årsmarkeringen for avkriminaliseringen, har Bispemøtet i Den norske kirke gått ut med en uttalelse om kirkens behandling av homofile.

Kjell Frlich Benjaminsen og Erik Skjelns gifter seg som det første homofile paret i en norsk kirke. Vigselen fant sted i Eidskog kirke ved midnatt 1. februar 2017. Sokneprest Bettina Eckbo viet paret.
Publisert Sist oppdatert

.

I uttalelsen står det blant annet at Bispemøtet «vil bekrefte alles menneskeverd, uavhengig av seksuell identitet.»

Uttalelsen er publisert i sin helhet på Aftenposten.

«Vi som nå er biskoper i Den norske kirke, erkjenner at Bispemøtets uttalte holdninger til og omtale av homofili og homofile opp gjennom årene har påført mange mennesker stor skade og smerte», skriver biskopene.

.

Beklager motstand mot avkriminaliseringen

Biskopene erkjenner også motstanden Den norske kirke tradisjonelt har hatt mot utvidelsen av skeives rettigheter.

«Da paragraf 213 ble foreslått opphevet i 1954, var Bispemøtet blant de samfunnsaktørene som protesterte høylytt», skriver de.

I uttalelsen refererer biskopene til Bispemøtes uttalelse i 1995, der de daværende biskopene konkluderte med at «det ikke er noe i Bibelen som gir grunnlag for en positiv erkjennelse av homofile forhold på linje med ekteskapet mellom mann og kvinne».

«Dette vedtaket førte til at homofile og lesbiske fortsatt opplevde at kirken fordømte både deres liv og kjærlighet», skriver dagens biskoper.

.

Viktig erkjennelse

– Det er første gang i historien at alle biskopene snakker om homofiles kjærlighet i en felles uttalelse. Og de erkjenner homofiles kjærlighet. Dette er kjempeviktig, sier Halvor Moxnes, professor ved Det teologiske fakultet.

Moxnes har i flere tiår kjempet for homofiles rettigheter i kirken og har vært åpen homofil siden 1970-tallet.

Han mener kirken også bør beklage, men at en erkjennelse er et viktig første skritt.

– Skal Kirken kunne gi en troverdig unnskyldning, må de først få vite hva som har skjedd og høre stemmene til alle som har opplevd det Kirken bør beklage. Det har ikke skjedd hittil, sier Moxnes.

.

Powered by Labrador CMS