Fra boka «zwei».

Et blikk på kropp

Fotokunstner Florian Hetz besøker Oslo og Oslo/Fusion Film Festival med utstilling og lansering av boka «zwei». Blikk møtte Hetz mens han satt i karantene før utstillingsåpning 1. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Personlig påvirker ikke koronakrisen meg så mye.

Florian Hetz

Når BLIKK møter Florian Hetz i Oslo er han i karantene. Der må han holde seg til utstillingsåpningen 1. oktober.

– Personlig påvirker ikke koronakrisen meg så mye. Jeg er en introvert person, sier han, til tross for at han har tilbragt store deler av livet sitt på Panorama Bar på Berghain i Berlin hvor han jobbet som barsjef i flere år.

Koronakrisen merkes på andre områder, avslører Hetz.
– Den betyr at jeg ikke får sett kjæresten min. Han bor i Canada og det er umulig å si når vi får sett hverandre igjen. Vi snakkes og ser hverandre via nettet hele tiden, og det er en trøst.

Tett på

Florian Hetz.

Fotoboka «zwei» av Florian Hetz byr på et bredt utvalg motiver hentet fra fotografens visuelle verden. I boka settes over 200 fotografier opp mot hverandre, bilder tatt på begge sider av Atlanterhavet. Satt opp mot hverandre skaper fotografiene en dialog seg imellom, til tross for at motivene ikke har noen forbindelse med hverandre.

Hetz er kjent for å gå tett på motivene sine, og menneskene som portretteres. Gjennom nærbilder av kropp og kroppsdeler styrer han fokuset til publikum mot undertoner som ikke er opplagte, og han forsterker synsinntrykket slik at det du ser ikke nødvendigvis er hva du ser.

I «zwei» møter bilder Hetz har tatt i Berlin bilder tatt i USA. Resultatet er kroppsbilder som møter landskapsbilder og sammen skaper de nye og lekne historier.

Dykk i arkivet

Da forleggeren foreslo bokprosjektet og ville at han skulle ta et dypdykk i eget arkiv, var Hetz ikke spesielt entusiastisk.
– Ideen var først å plukke 100 bilder tatt i Berlin, samt 100 bilder tatt i USA. Jeg syntes det hørtes kjedelig ut.

Han var livredd for at det skulle fremstå som pretensiøst.
– Selv ville jeg ikke kjøpt en sånn bok, erklærer han.

– Da vi kom opp med ideen om å sette bildene opp mot hverandre ble det straks spennende.

Fra boka «zwei».

Han dro til Italia for å jobbe med prosjektet og dykket dypt i sitt eget arkiv.
– Det var spennende å finne bilder som kunne settes sammen og kommunisere. Lete i arkivet for å finne bilder med kontraster, men som likevel har noe felles.

Arkivarbeidet gjorde også at han fikk et innblikk i egen fotokarriere. En pause hvor han kunne reflektere over hvor mye han har gjort på kort tid. Sist Blikk møtte Florian Hetz var i 2016 og han hadde nettopp gitt ut boka «The Matter of Absence».
– Jeg begynte å ta bilder samme året, i 2016. Den gang var jeg overlykkelig over å kunne gi ut en bok. Boka var en slags «her er jeg»-erklæring. Nå, fire år senere, er jeg på et sted hvor jeg kan se meg tilbake og det jeg ser er et massivt arbeide. Jeg blir faktisk imponert selv når jeg ser hvor mange bilder jeg har tatt i løpet av noen få år.

Bøkene til tross, er det i gallerier og på utstillingsvegger Hetz helst liker å se bildene sine.
– Det er magisk å få bilder tilbake fra trykkeriet. Jeg har utviklet et nært forhold til de som printer verkene mine. Det er den eneste prosessen jeg ikke gjør selv og da er det ekstra viktig at den som printer forstår meg og forstår hva jeg ønsker.

Fra boka «zwei».

«Shadow banned»

Fotografiene til Hetz er sexy, men også kontroversielle. Kunstnerens instagram-profil har blitt stengt flere ganger. Nå er det uttrygge tider også for tumblr-kontoen hans – til tross for at Yahoo lovet å ikke slå ned på pornografisk innhold da de kjøpte tumblr i 2013.
– Det er utrolig trist, men også en skummel utvikling vi ser nå. Det absurde er at mange ser mot Østen og hevder at all motstand og undertrykkelse kommer derfra. Det stemmer ikke. Den sensurbølgen vi ser nå, som rammer artister, kommer fra vesten, sier Hetz til Blikk.

Å bli sensurert er én ting. En annen problemstilling er å få sensuren i tale.
– Det er jo det som er hele problemet med dagens sosiale medier. De sensurerer deg, men uten at du får gi tilsvar. Det er jo umulig å kommunisere med sosiale nettverk som Facebook, sier han oppgitt.

Det er jo umulig å kommunisere med sosiale nettverk som Facebook.

Florian Hetz

Etter å ha fått profilen sin slettet over fem ganger ga Florian Hetz nesten opp å bruke sosiale plattformer som Instagram og Facebook.

– Jeg har også opplevd å bli «shadow banned» forteller Hetz og forklarer fenomenet.

– Du kan poste som vanlig, men rekkevidden for innleggene er redusert. I noen tilfeller av «shadow banning» kan ingen se hva du legger ut. Problemet er at du selv ikke får vite at du er «shadow banned».

Utstillingen «zwei» åpner torsdag 1. oktober kl. 18, Bananaz, Grønlandsleiret 47A, Oslo. Utstillingen henger til søndag 4. oktober.

Info: FLORIAN HETZ – ZWEI: Utstilling & boklansering

Powered by Labrador CMS