Pride

Barents Pride øker sikkerheten

Pridemarkeringen i Kirkenes gjennomføres i år med økt beredskap. Det er også usikkert om russiske aktivister får delta, ifølge arrangøren.

Rundt 300 personer møtte opp til parade da Barents pride ble avholdt i 2018.
Publisert

22. september arrangeres Barents Pride i Kirkenes for fjerde gang. Som verdens eneste norsk-russiske pridemarkering, er Barents Pride vært et viktig samlested for både norske og russiske skeive. I år trapper de opp sikkerheten under arrangementet.

«Vi har økt sikkerheten i år, og vi har sendt det midlertidige programmet til politiet i Finnmark så de også kan ta en vurdering og planlegge hvor mange mannskap de skal ha ute. Det blir å være arrangement over hele Kirkenes, og sikkerheten er viktig», sier leder av Barents Pride, Mariella Lind til iFinnmark.

Dette kan også bli det tredje året russiske aktivister uteblir fra pridemarkeringen i Kirkenes. De siste to årene har de ikke kunnet delta på grunn av pandemien. Nå er det krigen i Ukraina som gjør situasjonen usikker.

«Det er veldig lang behandlingstid for å få visum på grunn av krigen, og ventetiden er oppe i tre måneder. Men vi har vært i kontakt med ambassaden i Moskva og utenriksdepartementet for å høre om de kan få våre russiske venner over grensa. De har lovet å hjelpe oss. Vi håper det løser seg, for det blir tomt her uten de russiske deltakerne», sier Lind.

«Kirkenes er en frisone, og en frisone for de russiske som får være seg selv en hel helg uten hindring, så det er viktig for oss at dette blir gjennomført hvert år.»

Etter skytingen utenfor London Pub og Per på Hjørnet i Oslo har flere prider i Norge trappet opp sikkerheten. 42 år gamle Zaniar Matapour er siktet i saken, men har foreløpig ikke uttalt seg til politiet. I forrige uke ble Matapour besluttet tvangsinnlagt for judisiell observasjon på Haukeland sykehus i Bergen.

Skyteepisoden ledet til flere avlyste og utsatte prider, deriblant Oslo Pride, som nå har annonsert at de vil gjennomføre et regnbuetog i Oslo lørdag 10. september.

Powered by Labrador CMS