Urix

Vil forby lhbt+pensum som «ikke kommer fra Gud»

Nylig oppdaterte Serbia både skolepensum og lærebøker. Nå vil religiøse ledere og konservative politikere forby bøkene.

11. september fylte religiøse og konservative demonstranter gatene i Serbias hovestad Beograd. De protesterte mot at landet skulle arrangere EuroPride.
Publisert

Serbia fornyet nylig både pensum og lærerbøker i skolene. Det har blitt møtt med både jubel og sterk kritikk, blant annet fordi den nye pensumlitteraturen inneholder informasjon om kjønnsidentitet og seksualitet.

Den serbisk-ortodokse kirken og det ytre høyre-orienterte partiet Dører (Dveri) mener de nye skolebøkene «fremmer lhbt-ideologi», melder kringkastaren RFE/RL. De har nå gått sammen i et forsøk på å forby bøkene.

Blant annet vil patriarken i den serbisk-ortodokse kirken tilbakekalle en biologibok for åttendeklassinger, fordi han mener den «legger fram nye sosiale normer som ikke er kommet fra Gud». Patriarken får støtte fra lederen for partiet Dører, Bosko Obradovic, som hentet fram sju skolebøker han mener bør tilbakekalles.

«Lhbt-bevegelsen prøver å tvinge sin ideologi på utdanningssystemet, selv om den ideologien er fullstendig uvitenskapelig og grunnlovsstridig», sier Obradovic ifølge RFE/RL.

Som et resultat av dette avventer Serbias utdanningsminister en anbefaling fra det nasjonale utdanningsrådet om den vitenskapelige forankringen I skolebøkene, om de «reflekterer den nasjonale interessen» og hvorvidt de er «til det beste for utdanningen».

Kaller det propaganda

Både lærere og Serbias lhbt+miljø advarer mot bokforbudet. Flere mener presteskapet og nasjonalister forsøker å sensurere og dehumanisere skeive. Dessuten stiller de spørsmål ved hva «lhbt-ideologi» egentlig betyr.

«Det er høylydt, høyrevridd propaganda som volder oss stor skade og som det ikke er noen genuine argumenter bak», seier Ana Petrovic, som selv er skeiv og arbeider for organisasjonen Da Se Zna, en organisasjon som gir juridisk og psykisk støtte til skeive i landet.

Professor i biologi ved Universitetet i Beograd og tidligere presidentkandidat Biljana Stojkovic er skuffet over at utdanningsminister Branko Ruzic. Hun påpeker at pensumet ikke «ble laget over natta» og at «det var et lag av eksperter» som bidro til utvalget av bøker.

«Kritikken kommer fra bakstreverske strukturer som har som mål å skjule denne vitenskapelige kunnskapen og nekte barn kunnskapen om at noen minoritetsgrupper eksiterer i samfunnet vårt i det hele tatt», sier Stojkovic.

Powered by Labrador CMS