Urix

Israel åpner for surrogati for likekjønnede par av alle kjønnsidentiteter

– Det er min personlige kamp, sier Israels åpent homofile helseminister, Nitzan Horowitz.

Demonstranter ropte slagord under en protest mot Israels surrogatlov, som utelukket homofile par, i Telaviv 22. juli 2018.
Publisert Sist oppdatert

.

I 1996 ble Israel første land i verden til å innføre statskontrollert surrogati. 25 år senere åpnes det nå for at likekjønnede par også får benytte seg av surrogat.

Lovbestemmelsen trer i kraft fra tirsdag 11. januar, ifølge den israelske helseministeren Nitzan Horowitz.

– Dette er en spennende dag for meg som en homofil minister som er klar over eksklusjonen og diskrimineringen av mennesker som oss gjennom årene. Det er min personlige kamp også, sa Horowitz under en pressekonferanse tidligere denne uken.

.

Høyesterett initierte endringen

– Vi har blitt en av de mest avanserte landene i verden på dette området, la Horowitz til.

Helseministeren gjorde det tydelig at tilgang til surrogati også gjelder for single menn og transpersoner.

I 2020 uttalte Israels høyesterett at landets surrogatilover, som gjaldt single kvinner og heterofile par, «uforholdsmessig rammet retten til likhet og retten til foreldreskap». Parliamentet fikk ett år på seg til å lage en ny lov, men klarte ikke å overholde fristen.

Høyesterett gikk i fjor ut med nok en kraftsalve til landets myndigheter. Siden parlamentet hadde feilet i sitt forsøk, avgjorde høyesterett at de ikke kunne «overholde den pågående alvorlige skaden på menneskerettighetene forårsaket av den eksisterende surrogatiordningen».

De avgjorde at lovverket som hindret likekjønnede par tilgang til surrogati skulle annulleres innen seks måneder.

.

Homofilt par skapte diskusjon

De nye reglene for surrogati ble fastsatt i et direktiv dannet av Helsedepartementets generaldirektør i tråd med Høyesteretts dom i saken. Dermed ble en 11 år lang juridisk kamp avsluttet.

Diskusjonene rundt utelatelsen av likekjønnede par i surrogatilovene skjøt fart i 2010, da det homofile paret Etai Pinkas Arad og Yoav Arad Pinkas sendte inn en begjæring om saken til Høyesterett.

I en felles uttalelse med den ideelle organisasjonen Gay Fathers og Tammuz surrogatibyrå, uttalte Arad og Pinkas at avgjørelsen var en seier og at 11. januar blir en historisk dag.

«Dette er en gledesdag for det israelske samfunnet. Spesielt for lhbt-miljøet, på grunn av inkluderingen av transsamfunnet i lovendringen», het det i uttalelsen.

.

Det homofile paret Pinkas and Arad søkte i 2010 til Høyesterett i Israel om å få barn gjennom surogatmor.
Powered by Labrador CMS