- De jeg har hengt opp, sier selv at det er en magisk følelse å henge i sin egen kroppsvekt. Det har en unik følelse de ikke kan oppleve på andre måter, sier Jonas Høisæter.

Kinky makramé

Fantaserer du om å henge bastet og bundet etter din egen kroppsvekt fra en krok i taket? Blikk har møtt mannen som ville elske å oppfylle drømmen din.

Publisert Sist oppdatert

SLM - Scandinavian Leather Men

  • SLM er en klubb i Oslo for homofile og bifile menn og transmenn med interesse for fetisjisme og SM (sadomasochisme). n
  • Klubben ble startet i 1976, og er med det Norges eldste fetisj- og SM-klubb. Den arrangerer lær- og fetisjbar flere ganger i måneden. n
  • Klubben har en rekke undergrupper for spesielt interesserte, som SLM Ung, SLM sneakers og treningstøy, SLM Rubbermen og SLM Naken.

Mer info: slmoslo.no

(Denne reportasjen sto på trykk i BLIKK nr. 3/2018)

I lokalene til klubben Scandinavian Leather Men (SLM), et steinkast fra Akershus festning, er Jonas Høisæter (37) fullt opptatt med å heise en kompis opp i taket.

– Her på SLM kan du enten henge i baren, eller henge i taket, sier bondageentusiast Høisæter.

Det er nesten som et kjæresteforhold fordi det er så enormt intimt. God BDSM-sex går langt utover det fysiske.

Jonas Høisæter

Inne i klubblokalet som kan spores tilbake til midten av 1600-tallet, er det mørkt. Hvilket gjør det til perfekte omgivelser for aktiviteter som innebærer svart lær, pisker, Andreaskors og bondage.

Bondage har blant annet gjennom «Fifty Shades of Grey»-bøkene ført til at interessen og nysgjerrigheten rundt bondage og BDSM har økt veldig. Trilogien solgte over 400.000 eksemplarer bare her i Norge. Også BDSM- og fetisjklubbene merket økt pågang fra nysgjerrige. Men ifølge Oslo BDSM var de mange kåte som oppsøkte miljøet, veldig blåøyde.

– For «Fifty Shades of Grey» gir ikke et riktig bilde av sadomasochisme, sier en talsperson hos Oslo BDSM til Blikk.

– Mitt råd til de som er nysgjerrig på BDSM og bondage er, hopp ut i det! Men snakk med partneren du treffer. Er du usikker, så si det. Kommunikasjon er nøkkelen til en god opplevelse, sier Jonas Høisæter.

Øvelse gjør mester

SLM derimot sliter ikke med blåøyde «Fifty Shades of Grey»-fans. Den heterofile handlingen appellerer ikke til lærgutta i Rådhusgata. Bondage er heller ikke den mest populære aktiviteten i klubben. Men entusiastene finnes, og de har tilrettelagt klubblokalet med stillaser og opphengingsmuligheter i taket. Når Blikk kommer på besøk, er Jonas Høisæter godt i gang med forberedelsene med to modeller han har hentet inn for anledningen.

– 90 prosent av tida er SLM akkurat som andre skeive møtesteder, som for eksempel London Pub. Man tar en øl og henger i baren og prater sammen. Forskjellen er at du kan ha sex hvis du vil, sier Jonas Høisæter.

Før Høisæter begynte med bondage for litt over to år siden, visste han hva det var og hadde hørt om en bondagestil som kalles shibari, men det måtte et mislykket sextreff til før han selv ble nysgjerrig på fenomenet.

– Jeg fikk en fyr på besøk, et sextreff. Han hadde veldig lyst til å bli bundet, og jeg hadde noe rep liggende. Men han ble sykt skuffet over resultatet. Jeg var jo elendig. Knutene var slappe, ingenting var gjennomtenkt og alt jeg gjorde var klønete. Det var ikke spesielt elegant, og han jeg bandt, fikk rett og slett ikke ståpikk.

– Men du ga ikke opp?

– Nei, og neste gang vi møttes hadde jeg sett timevis med YouTube-videoer om bondage. Selv om det gikk dårlig på det første møtet, så syntes jeg det var veldig gøy og spennende, og at det var gøy å binde ham. Siden han ønsket seg profesjonell bondage, var jeg bare nødt å lære meg det selv.

Jute, hamp eller lin

Videoene Høisæter hadde sett på, viste shibari-teknikk der repene er relativt tynne, bare fem–åtte millimeter tykke, men de er laget av jute, hamp eller lin, og er sterke. Repet legges alltid dobbelt og det bindes i intrikate mønstre som sørger for at partneren holdes stabil.

Knutene skal ikke stoppe blodomløpet i armer, bein eller kjønns­organer. Når den kunnskapen er på plass, er det tid for å bli kreativ.

Jonas Høisæter

– Jeg brukte meg selv som modell og øvde og øvde til de mest vanlige knutene satt som de skulle. Jeg studerte også bondage-bilder for å lære knuter, og etter hvert som jeg ble trygg begynte jeg også å utvikle egne knuteteknikker. Det var nødvendig siden mye av det som finnes på internett er basert på bondage utført på kvinner. Menn har en annen anatomi, så det må tilrettelegges deretter, forklarer Høisæter.

Bondage krever i høy grad kunnskap om menneskekroppen.

– Det som tar tid er å bli kjent med anatomien og hvordan man kan binde folk på en trygg måte. Knutene skal ikke stoppe blodomløpet i armer, bein eller kjønnsorganer. Når den kunnskapen er på plass, er det tid for å bli kreativ, sier Høisæter mens han binder modellene sine så de til slutt er festet tett inntil hverandre.

På avstand ser det ut som en slags kinky og sexy versjon av makramé – i storskala.

– Enhver person som går inn i en underdanig rolle, har behov for bekreftelse, og jeg bruker hendene mine og språket mitt til å gi dem det, sier Jonas Høisæter.

Lek og frihet

Bondage hører til under paraplyen BDSM – bondage, disiplin, dominans og underkastelse, sadisme og masochisme.

Da Høisæter ble kjent med BDSM, gikk det opp for ham at han syntes BDSM var morsommere enn tilfeldig sex.

Knutene skal ikke stoppe blodomløpet i armer, bein eller kjønns­organer. Når den kunnskapen er på plass, er det tid for å bli kreativ.

Jonas Høisæter

– Jeg ble kjent med SLM-miljøet gjennom en fyr jeg møtte som tenner på lateks og bondage, og jeg ble med ham på en klubbkveld. Det førte til en selvransakelse hvor jeg måtte finne ut av lystene mine og hva jeg tenner på. Nå er jeg aktivt medlem i SLM og bruker mye av tida på frivillig innsats i klubben, blant annet på fetisjfester og temakvelder.

– Hva betyr BDSM for deg personlig?

– Lek og frihet. BDSM er intimitet på en helt annen måte enn den man får på et tilfeldig sextreff. Det er nesten som et kjæresteforhold fordi det er så enormt intimt. God BDSM-sex går langt utover det fysiske. Det overgår faktisk de fysiske følelsene. Som jeg sa, det blir nesten som et kjæresteforhold – et forhold som eksisterer der og da. Det er sex som krever at man er veldig nær hverandre.

Sterke følelser

Tillit og hengivenhet kreves for å ha det godt med BDSM-sex. Sterke følelser settes i sving, og både kropp og sinn kan utfordres – noe Blikk er vitne til på nært hold når Høisæter er i gang. Den ene modellen hans er bastet og bundet, og har i tillegg fått bind for øynene og kan knapt kommunisere med annet enn stønn siden han har en sokk i munnen.

De færreste klarer å se forbi trangen til kjapp sex. Å binde eller å bli bundet tar tid og er en del av forspillet til sex.

Jonas Høisæter

– Jeg lærer også mye om meg selv når vi holder på, forklarer Høisæter mens han gir modellen på gulvet noen gode, men harde, klaps på rumpa.

Responsen er stønn av vellyst.

– De fleste sexkompisene mine har samme opplevelse som meg. De lærer nye ting om seg selv. En kompis begynte å gråte voldsomt etter timer med bondage og lekende tortur. Han hadde fått nok og begynte å strigråte. Ikke fordi noen hadde vært slem med ham. Han opplevde rett og slett en slags forløsning, og for ham var det en positiv opplevelse.

Skikkelig power trip

Det har gått noen timer, og nå dingler en av modellene oppunder taket. Repene synker inn i kroppen og skaper kurver og former. Høisæter tar et steg tilbake for å beundre verket sitt, for ham er det et estetisk og sexy syn.

– Gode rep er viktig for at det skal bli en god bonageopplevelse. Sikkerhet er også viktig og jeg handler mye på butikker som selger sikkerhetsutstyr til fjellklatrere. De skulle bare visst, sier Jonas Høisæter.

– Det er en fantastisk følelse å se resultatet. Denne typen bondage krever full tillit, og når jeg tar et steg tilbake og ser på, da tenker jeg: «dette har jeg gjort», og det er en skikkelig power trip. Det er jeg som bestemmer, og det er jeg som har kunnskapen og ferdighetene til å kunne kontrollere og isolere et annet menneske på den måten, sier han og forklarer at suspensjons-bondage er noe av det mest avanserte man kan gjøre.

– Man henger fra taket i tau i sin egen kroppsvekt. Det er derfor viktig å ha kunnskapen om anatomi i orden. De jeg har hengt opp, sier selv at det er en magisk følelse å henge i sin egen kroppsvekt. Det har en unik følelse de ikke kan oppleve på andre måter.

Bondage kan romme mange nivåer. Fra å bli påsatt håndjern til å bindes med et slips. Hverdagslige objekter kan så absolutt brukes til å krydre sexen. Tau-bondage krever enda noe mer av dem som driver med det. Det handler om å investere tid.

– De færreste klarer å se forbi trangen til kjapp sex. Å binde eller å bli bundet tar tid og er en del av forspillet til sex. Det kan variere hvor lang tid jeg bruker når jeg har bondage-sex med noen. Men noen timer blir det alltid. Det gjør bondage uegnet til tilfeldige sextreff.

Med BDSM er det ofte snakk om den dominante og den underdanige, den aktive og den passive. Noen føler seg hjemme i den ene rollen, andre hopper inn og ut av de ulike rollene. De er en switch.

– Jeg er alltid bare Jonas, uansett setting. Jeg er en elendig skuespiller og kan ikke ta på meg en fantasirolle. Men hvis du lurer på om jeg er aktiv og dominant eller passiv og sub, så sier jeg at jeg er en udefinert switch. Jeg hater alle merke­lapper. Mennesker er mangefasetterte, og jeg mener mange setter seg fast i en bestemt rolle, som aktiv og passiv, dominant eller underdanig. Jeg har stor tro på at det er sunt å prøve alle roller. Øvelse gjør mester. Det gjelder bondage og BDSM også, og sex generelt.

Switch eller ei – den aktive, eller dominante, har et ansvar i BDSM, og spesielt i bondage.

– Når jeg binder noen, har jeg ansvar for både meg selv og den eller de jeg binder. Vi har et felles ansvar også. Men siden det er jeg som binder, har jeg ansvar for at det er god kommunikasjon mellom oss. Den som har rollen som sub, har gitt fra seg kontroll og makt, og mentalt har han gått inn i en sub-rolle som ligger dypt inni dem, sier Høisæter.

Gi seg over

Den viktigste regelen innen all BDSM er enkel: samtykke.

– I min flokk er det ingen som ønsker å skade hverandre, og alt er samtykkende. Det er også viktig at alle parter er villige til å bruke god tid. Det handler om å være til stede i øyeblikket og gi seg over til opplevelsen. Mange har ikke den evnen til å slappe av, og da klarer de ikke å investere tid i bondage.

Høisæter har begynt å løse opp knutene på gutta som har hengt fra taket, vært sammenbundet og har måttet tåle å bli herset med alle de timene Blikk har vært flue på veggen. Det endte ikke med sex denne gangen – og det er heller ikke bestandig målet.

– Noen ganger er bondage bare bondage. Andre ganger ender det med god sex. Det kommer an på situasjonen.

Bondage

  • Bondage betyr å være bundet eller å være slave, og seksuell bondage ble først et fenomen i Japan på 1600-tallet, i Edo-perioden (1600–1860 evt.) da maleren Seiu Ito skapte bondage-formen Kinbaku inspirert av Hojojutsu, en arrestasjonsteknikk som japansk politi og militære benyttet – oversatt betyr det «kunsten å binde en fiende».
  • Fra midten av 1950-tallet var bondage-teknikkene Kinbaku og Shibari blitt en del av den erotiske populærkulturen og dukket opp i pornomagasiner og filmer.
  • Siden har Shibari spredt seg til store deler av verden og gjennom bøker som «Fifty Shades of Grey» har flere og flere blitt nysgjerrig på bondage og BDSM.
Powered by Labrador CMS