Syndig søndag

Håkon driver aktivt med puppy play, en fetisj der mennesker rollespiller hunder sammen med sine respektive eiere.

Mitt liv som hund

Hunder er hengivne og trofaste. De elsker stabilitet og forutsigbarhet, og eierne sine når de er tydelige og konsekvente flokkledere som også gir dem oppmerksomhet og kjærlighet. Det samme gjelder også for menneskehunder som Rufus.

Publisert

Denne artikkelen sto først på trykk i magasinet Blikk 10/2019.

.

I det skeive miljøet finnes det en subkultur hvor man deles inn i kategorier som domi­nant eller submissiv. I BDSM-miljøet som har lange røtter i den skeive bevegelsen, opereres det med slave og master-forhold. Menn som har sex med menn, har dyrket slike roller siden tidenes morgen.

Men den moderne utgaven av BDSM regner man har sitt opphav i lær- og fetisjmiljøet i USA på 70-tallet, i kjølvannet frigjørings- og rettig­hetskampen på slutten av 60-tallet.

Håkon

ALDER: 25

SIVIL STATUS: sammen med verdens beste gummigutt, Marius

BOR: Oslo

GJØR: jobber og studerer

MER INFO: norwegianpigboy på Instagram

Ifølge antropologen Jamie Lawson ved Uni­versitetet i Bristol, og professor i psykologi og seksualitet, Darren Langdridge, ved The Open University i England, er puppy play en videre­føring, eller en avansert versjon, av det tradi­sjonelle master/slave-forholdet i homoseksuelle menns BDSM-miljø.

.

Valper spiller brettspill

I dag er puppy play-miljøet blitt en synlig del av lhbtqi-kulturen, og menn som leier på menn med hundemasker og logrende haler ses oftere og oftere i Pride-parader, både internasjonalt og her hjemme.

For Håkon som bor på Grünerløkka og job­ber og studerer i Oslo, handler puppy play om å ta en pause fra dette menneskelivet og å redu­sere stress.

For fire år siden kjøpte jeg masken til Rufus, og det var vel da det virkelig startet.

Håkon

– Når jeg tar på meg masken og finner det mange kaller «pup space», slapper jeg av og alle bekymringene i hverdagslivet forsvinner - og kombinert med gummiutstyr gir det meg den diggeste følelsen jeg vet om.

– Skulle du ønske du var hund?

– Nei, jeg trives veldig godt som menneske.

– Er det en seksuell fetisj, eller en sosial greie?

– Det er absolutt begge deler. I utgangs­punktet er det en seksuell greie for meg, men etter hvert har jeg også begynt å se verdien i det sosiale ved pup play. Valpene møtes enten på SLM, eller så kan vi finne på å spille brettspill en kveld. Rufus var på Folsom Europe i Berlin i september for første gang. I tillegg skal han faktisk arrangere sin egen puppy-fest på SLM Oslo i løpet av året, forteller Håkon.

.

Puppy play-kulturen

  • «The Secret Life of Human Pups» på britiske Channel 4 og «Pup play: Men who live as dogs» på australske SBS ble sendt i 2016. Tv-produksjonene var med på å bringe informasjon om fetisjen og kulturen ut til massene.
  • Synligheten og sosiale medier har gitt miljøet grobunn. I dag finnes det en rekke møteplasser, arrangementer og nettsamfunn dedikert til puppy play.
  • Selv om puppy play ofte assosieres med menn som har sex med menn og med BDSM, er puppy play for alle, uavhengig av kjønnsidentitet og seksuell orientering.
  • I artikkelen «History, culture and practice of puppy play» (2019, Jamie Lawson og Darren Langdridge, The Open University) kan du lære mer om bakgrunnen til puppy play-kulturen.

Mer info: scanpah.com, puppypride.com, siriuspup.net og pupplay.info

.

I puppy play finner Håkon sitt «pup space», en meditativ følelse hvor hverdagens bekymringer forlates og han faller inn i tankesettet til en valp eller en hund.

.

Gummivovs med maske

Håkon husker at han lekte at han var mange forskjellige dyr da han var liten. Han tegnet og fantaserte om «shiny» og sorte menneskeaktige dyr

– Men jeg oppdaget puppy play på ordentlig gjennom gummifetisjen. Jeg ser på meg selv som en «gearhead». For meg blir det ikke puppy play uten gear og utstyr. For fire år siden kjøpte jeg masken til Rufus, og det var vel da det vir­kelig startet.

Man kommer langt med et halsbånd og noen hundeleker fra en helt vanlig dyrebutikk.

Håkon

– Er det forskjell på puppy play og cosplay?

– Jeg kan ikke så mye om cosplay, men så vidt jeg vet er ikke cosplay seksuelt.

– Har du en eier?

– Ja, kjæresten min Marius er også handle­ren min.

I en BDSM-setting har hunden rollen som submissiv/slave, mens eieren er den domi­nante. Et slikt forhold, og puppy play generelt, trenger ikke å være seksuelt. Forholdet kan inneholde alt fra letthjertet moro til dyp og langvarig intimitet.

Men Håkon har møtt på folk som når de hører navnet puppy play første gangen, tror at det involverer seksuelle handlinger med dyr.

– Det er jo feil! Jeg blir fortvilet og trist når jeg hører at folk tror det.

.

Logrende buttplugg-hale

Håkon tror det er flere grunner til at puppy play er blitt så populært.

– Veldig mange fetisjer krever en hel haug med utstyr. Selv om jeg er veldig opptatt av det, krever egentlig ikke puppy play det. Man kom­mer langt med et halsbånd og noen hundeleker fra en helt vanlig dyrebutikk. En annen grunn kan være at man ikke trenger å være seg selv. De fleste som driver med puppy play har en maske, og da blir det mye tryggere å dra ut på en fetisj­klubb, eller et event med andre fetisjister.

– Hvor lang tid bruker du på å bli klar?

– Det kommer helt an på hva slags gear, altså utstyr, jeg skal ta på meg. Å snøre boots tar definitivt lengst tid, men om jeg kjører snea­kers og sokker i stedet, bruker jeg kanskje 20 minutter.

Musikk for hunder

I kjølvannet av en økende interesse for puppy play har det vokst fram en industri med fetisjprodukter. Det finnes ingen regler for hva slags utstyr som skal brukes, men om man ikke er kreativ selv finnes det et hav av pup-pro­dukter, fra masker til haler, knebeskyttere og poter. Blant annet buttplugg med en elektrisk hale som logrer. Hundeleker designet for menneskehunder er også populært.

– Hva var det første utstyret du kjøpte?

– Det aller første fetisjrelaterte jeg kjøpte, var en svart gummidrakt. En liten stund etterpå bestilte jeg Rufus-masken på mål fra samme butikk. Det siste, store jeg kjøpte er heldrakten til Rufus med gule sidepaneler. Den er laget etter mine mål i Berlin av en gummiskredder.

.

Rufus ønsker seg surfedrakt

Men Håkon er ikke i mål på utstyrsfronten ennå.

– Jeg ønsker meg en surfedrakt med korte armer og bein som matcher heldrakten og alt det andre svarte og gule. Om sommeren er nemlig heldrakten altfor varm.

– Hvor mye penger har du brukt totalt på puppy play-utstyr?

– Jeg har mye gear, og har sikkert brukt alt for mye penger på dette. Mesteparten av gearet mitt uansett om det er puppy-relatert eller ikke, kan jeg bruke til puppy play. Jeg tipper at jeg har brukt i alle fall 25 000 kroner.

– Er du en del av et puppy play miljø?

– Ja, jeg vil jo si det. Jeg kjenner folk både i Norge og i utlandet som driver med det samme.

– Hvor ofte er du Rufus?

– Rufus er med litt over alt. Han er veldig glad i å gå tur. I sommer var han med på tur til New York. Og han har vært i Berlin tidligere. Her hjemme er han med på SLM når de andre valpene skal på klubben, eller så henger han hjemme med handleren en rolig søndag med øl og film.

– Hvor stor er forskjellen på deg og Rufus?

– Jeg finner både likheter og forskjeller, men Rufus er definitivt mer rampete enn meg.

Powered by Labrador CMS