Skeve rettigheter

– Det pågår et folkemord rett foran øynene våre

De skeive organisasjonene ser tilbake på året som har gått. – Vi må tørre å være komplekse i kampen, fordi det er kun da vi vinner, sier Begard Reza, generalsekretær i Salam.

Begard Reza, generalsekretær i Salam.
Publisert Sist oppdatert

– Hva var høydepunktet for skeiv kamp i 2023?

– Det føles litt ambivalent å snakke om høydepunkter når mange av høydepunktene burde ha vært på plass for lenge siden. Men noen gode ting har skjedd. Homofile menn får gi blod og vi har endelig fått et forbud mot konverteringsterapi. Konverteringsterapi er et enormt overgrep på skeive; Det er ren og skjær tortur, og nå er det forbudt, sier Begard Reza, generalsekretær i Salam.

 – Så har det skjedd mye fint hos Salam også. Salam er en hit på skolene og vi blir invitert igjen og igjen. Vi lykkes å nå ungdommen, og både skoler og elever synes at vi snakker om skeives rettigheter på en måte som er forståelig og som engasjerer. Salam har også sammen med Reclaim Pride Oslo laget en god festival, vært tydelige på at gatene tilhører oss, og at skeive ikke lar seg skremmes av terrorister og fascister, sier Reza.

– Vi har også arrangert en skeiv solidaritetsmarkering for Palestina og pushet spørsmålene internt i den skeive bevegelsen.

– Hvor står kampene i 2024?

– Her er det mye å ta tak i. Flyktninger og asylsøkeres rettigheter må styrkes. Vi må få et tredje juridisk kjønn, og transkampen må tas på alle fronter. Dette gjelder egentlig alle minoriteter. Det er viktig at vi får med oss alle i kampen for våre helt åpenbare rettigheter. Jeg håper at alle de små skeive minoritetsorganisasjonene blir lyttet til. Vil vi være en god skeiv bevegelse, så må vi ta på alvor hva blant annet organisasjoner som Garmeres og Skeive funkiser sier. Vi må tørre å være komplekse i kampen, fordi det er kun da vi vinner. Hvilken rolle spiller det at vi får gifte oss når våre samiske kamerater blir fratatt sine rettigheter som urfolk? Jeg har hatt en del interessante diskusjoner med skeive antirasister i utlandet, med null tilknytning til Norge, og det har vært fantastisk å se hvordan de har fått med seg den skeive analysen av Fosen-aksjonene. Slik vil jeg ha det, sier Reza.

– Det pågår et folkemord rett foran øynene våre og det kommer alarmerende rapporter fra FN og andre etablerte organisasjoner. Nå som også FRI anerkjenner dette, tror jeg at et av høydepunktene neste år kommer til å bli en Pride med fokus på apartheid, okkupasjon og kolonialisme. Jeg tenker at det er rimelig å forvente at det kommer til å skje. FRI har så sterke muskler når det gjelder solidaritetsarbeid. Det så vi når det gjaldt Ukraina. Så nå gleder jeg meg til å se hva vi får gjort sammen for Palestina.

 

Powered by Labrador CMS