Sport

Snøbrettkjører Sarka Pancochova giftet seg med kona Kaileen under en seremoni i Kaskadefjellene i Washington, USA, i august i fjor. Pancochova uttaler at hun vil bruke sin stemme som åpent skeiv idrettsutøver til å kjempe for retten til likekjønnet ekteskap i hjemlandet Tsjekkia.

Rekordmange skeive i OL

Publisert

.

Minst 35 åpne skeive idrettsutøvere deltar i årets OL i Beijing, ifølge Outsports. Dette er et høyere antall enn i noen tidligere vinterleker og dobbelt så mange som i forrige vinter-OL i Pyeongchang‎.

Lekene avholdes fra 4. til 20. januar, og de åpne utøverne er både lesbiske, homofile, bifile, trans, skeive, panseksuelle og ikke-binære.

.

Få menn

Blant de åpne utøverne er 12 ishockeyspillere og 10 kunstløpere. 8 av de 10 kunstløperne er menn, en av dem er panseksuell og en er ikke-binær. Samtlige av de åpent skeive ishockeyspillerne er kvinner.

Det var ikke før under vinterlekene i Pyeongchang i 2018 at en åpen skeiv mann konkurrerte i lekene. Den gangen var det fire menn blant de totalt 15 åpent skeive deltakerne. Under årets OL i Beijing er 9 av 10 skeive utøvere kvinner.

OL i Tokyo i fjor sommer, slo alle rekorder. Dette året var det flere åpne skeive utøvere enn i alle tidligere sommerleker kombinert.

Det er flere land under årets OL som har flere enn én åpent skeiv utøver. Tsjekkia og Frankrike stiller med to, Sverige med tre, Storbritannia med fire, USA med seks og Canada med hele 10 åpent skeive. Men i den norske troppen er det ingen åpne skeive deltakere.

.

En ære å være åpen

Dette blir den tsjekkiske snøbrettkjøreren Sarka Pancochovas andre vinter-OL etter å ha kommet ut. Hun har brukt innflytelsen som olympisk idrettsutøver sin til å kaste lys over lhbt+kampen i sitt eget hjemland.

«Det er alltid en ære å kunne representere landet mitt i OL, og også representere lhbtq-samfunnet og presse på for homofile ekteskap i Tsjekkia», sier Pancochova til Outsports.

Brasils Nicole Silveira kom nylig ut, og forteller Outsports at det var som om en vekt ble løftet fra skuldrene hennes. Å representere landet sitt, fikk brått en ny dimensjon.

«Å være stand til å få fram mer synlighet og hjelpe idrettsutøvere til å være den de vil være, det gir meg mye glede. Jeg håper jeg kan være den personen som hjelper til med å løfte vekten av andres skuldre også», sier Silveira.

For å bli inkludert i listen over skeive olympiske utøvere, må utøverne ha kommet ut offentlig i media eller vært tydelig ute på sosiale medier

.

Powered by Labrador CMS