Film

I dokumentarfilmen «Boylesque» møter vi Polens eldste dragqueen: 82 år gamle Andrzej Szwan, aka Lulla La Polaca. Filmen er en del av Bergen Internasjonale Filmfestival sitt skeive program «Propaganda Nights».

Propaganda på BIFF

Publisert Sist oppdatert

16. til 27. oktober går BIFF av stabelen i Bergen, men festivalen tyvstarter allerede torsdag 6. og fredag 7. oktober. Da kan du se film i byens store nye kulturarena på Verftet: HALLEN USF. Her blir det film og fest med Byarkitekten, samt visning av filmer.

FILMPROGRAMMET «Propaganda Nights» har vært en gjenganger på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) siden 2003. Under denne paraplyen presenterer BIFF skeive filmer «som på hvert sitt vis belyser kompleksiteten i kjønn og seksualitet», ifølge festivalen selv.

Blant årets høydepunkter er det verdt å nevne sci-fi-pornomusikalen «Will-O’-The-Wisp», den sjangeroverskridende dokumentaren «Framing Agnes» og transdokumentaren «Into My Name», produsert av Elliot Page. Begge tidligere omtalt av Blikk.

Polens eldste dragdronning

Den første filmen som ble offentliggjort fra «Propaganda Nights»-programmet, er den polsk-tsjekkiske dokumentaren «Boylesque», regissert av 32 år gamle Bogna Kowalczyk.

Filmen følger Andrzej Szwan, kjent som Lulla La Polaca, som med sine 82 år er Polens eldste dragdronning. Szwan deler åpenhjertig fra sin erfaring som homofil mann bak jernteppet, fra en fortid preget av hemmelige sammenkomster og et samfunn gjennomsyret av homofobi. Vi får blant annet se dragartisten på scenen, i stille refleksjon over selvmordet til bestevennen Maciek og i jakten på kjærlighet i en verden dominert av ungdom.

Uredd regissør

På tross av polske myndigheters stadige innskrenkning av skeives rettigheter, har Kowalczyk vist seg som en uredd regissør.

Kowalczyk beskriver «Boylesque» som «en bittersøt historie om å leve livet til det fulle til tross for at du er i en viss alder og ikke lever i samsvar med sosiale normer. Det handler om å (...) aktivt søke kjærlighet i eldre alder og selvaksept i en dømmende verden», sier hun til Women and Hollywood.

I en tid hvor homofobi er på fremmarsj i Europa, er «Boylesque» en brennaktuell film om hvilke rettigheter som står på spill – og menneskene som direkte påvirkes av de politiske avgjørelsene.

Fullt program finner du på biff.no

Powered by Labrador CMS