Sport

Sju åpne spillere da England senket Tyskland

Søndag gjorde det engelske kvinnelandslaget noe britene har ventet på i 56 år.

Publisert Sist oppdatert

Med seieren i EM tok England endelig hjem et internasjonalt fotballmesterskap. På laget er 7 av spillerene, deriblant turneringens beste spiller Beth Mead, åpent lesbiske. Forsvareren Lucy Bronze ligger derimot litt lavere med at hun dater midtbanespilleren Keira Walsh.

Under treneren Sarina Wiegman, som førte Nederland til seier under sist EM, har det engelske laget jobbet steinhardt mot sommerens mesterskap på hjemmebane.

Blant de toneangivende spillerene på laget er sju åpent lesbiske. Både Beth Mead, Jill Scott, Fran Kirby, Demi Stokes, Rachel Daly, Jess Carter og Bethany London, for ikke å glemme Bronze og Walsh, preget turneringen som pågikk gjennom juli. Sist søndag var det klart for finale.

Rekordpublikum

Wembley Stadion i London var fylt til randen. Over 87 000 mennesker kom for å se «The Lionesses» spille mot Tyskland. Det er det høyeste antall tilskuere noensinne for en EM-finale, være seg på herre eller damesiden.

Tyskland ble før kampen regnet som favoritter, de har er et av de mest suksessfulle lagene i verden, uansett idrett.

Men de engelske «løvinnene» gjorde jobben. Etter at kampen hadde bølget fram og tilbake, fant Keira Walsh med en utsøkt passning Ella Toone på løp bak det tyske forsvaret. Da var det gått drøyt 20 minutter av andre omgang. Toon holdt hodet kaldt og plasserte en klassescoring bak den tyske keeperen. Lenge sto det 1-0.

Hyllet legendarisk USA-kjempe

Men da England formelig kunne kjenne smaken av seier, dukket tyske Lina Magull opp som troll av eske. Scoringen sørget for at lagene trengte ekstraomganger for å avgjøre finalen.

Det ble Chloe Kelly som reddet den engelske dagen og æren. Mot slutten av andre ekstraomgang skaffet hun laget hjørnespark. Kelly tok seg tid til å ildne opp de britiske fotballfansene som hadde stilnet litt på tribunen, før hun fant sin posisjon inne foran mål. Etter å ha misset med en hårsbredd på første forsøk, fikk hun til sist pirket inn scoringen som gav England 2-1 ledelse.

Kelly feiret målet med å vrenge av seg trøya og løpe en æresrunde. For stuntet ble hun belønnet med gult kort, men ifølge Kelly selv var det en grei pris å betale for å sende en hilsen til fotballlegenden Brandi Chastain. Deretter fulgte 10-12 nervepirrende minutter, før seieren var klar og fotballkvinnene hadde «bragt det hjem».

Guro Reiten feiret med spillerne

Etter kampen omfavnet de engelske spillerene hverandre i ekstatisk feiring. Blant de som ga dem selskap på banen, var den norske landslagsspilleren Guro Reiten, som sto tett omslynget med forsvarssklippen Millie Bright. De to spiller til daglig sammen i Chelsea. Millie Bright dater ifølge internett, en mann, mens Guro Reiten kom ut offentlig som lesbisk tidligere i sommer.

Det skjedde da hun fordømte masseskytingen under Oslo Pride natt til 25.juni.

«Jeg er stolt over den jeg er og det skal jeg ikke glemme», sa Guro Reiten til VG etter at den norske vennskapskampen mot New Zealand gikk som planlagt på Ullevål stadion dagen etter terroren. Reiten var tydelig preget av konflikten mellom å bli hyllet for å spille fotball og bli hatet for å være skeiv da hun fortsatte:

«Altså...det går innpå en, det gjør jo det, det er den jeg er...».

Søndag kveld var den konflikten ikke-eksisterende for landslagsstjernene på England. Hele nasjonen jublet for dem, også da de delte ut seierskyss til sine kvinnelige kjærester.

Powered by Labrador CMS