TikTok

Blir lesbisk på TikTok

De siste par årene har det dukket opp en masse kvinner på Tik Tok som forteller at de omsider har skjønt at de er lesbiske.

Publisert Sist oppdatert

.

.

Noen av dem har tenkt på seg selv som bifile, mens de fleste forteller om lange liv i heterofile forhold. Så hva har skjedd?

De har lastet ned Tik Tok, en tjeneste som lar brukerne legge ut korte, selvlagde videoer.

.

@essimayy If tiktok helped you, you’re in the right place 😉🏳️‍🌈 #lesbiansoftiktok ♬ Everyone who uses this is gay - Tik Toker

.

Fanget i algoritmene

«Har Tik Tok hjulpet andre med å innse at de er skeive?» spør en kvinne på nettsamfunnet Reddit.

Hun forteller om sin egen gryende følelse av å ikke være hundre prosent heterofil, fram til erkjennelsen om at hun er helt lesbisk.

Hun får umiddelbart svar fra en rekke andre med samme erfaring.

«Jepp! Glad for å høre at jeg ikke er alene. Jeg prøvde å undertrykke det så lenge jeg kunne, men i samme sekund jeg fant #wlw gikk det ikke mer», skriver en kvinne.

.

.

Taggen «wlw» er kort for «en kvinneelskende kvinne», og er en av mange som brukes på Tik Tok for å signalisere at avsenderen eller budskapet er skeivt.

«Jeg tror jeg alltid har visst at jeg er lesbisk, men jeg kunne ikke akseptere det før jeg så andre skeive på Tik Tok», skriver en annen.

«Tik Tok hjalp meg å innse at jeg ikke var bifil, men lesbisk», skriver en tredje, som understreker den enorme betydningen den skeive representasjonen har hatt for henne.

.

.

TikTok vet mer enn deg

Selv om #wlw er en av de store paraplyene for lesbisk innhold, brukes et utall andre hashtags , som #latetolesbian, #babygay, #lesbiantok, #quuertiktok og lignende.

Uansett hvilken merkelapp skaperen setter på videoen sin, så lenge den er tilknyttet skeive tagger på noe vis, så rutes den til brukere som har sett på slike videoer før. Det er her mange kvinner har fått seg en overraskelse.

.

@bloopscoupzewp Tiktok really puts on its Barbara Streisand in the Prince Of Tides ass-masking therapist pantsuit. #tobiasfunke #queertok #lategay ♬ original sound - bloopscoupzewp

.

Plattformen TikTok plukker nemlig også opp brukernes passive handlinger. Det vil si hvor lenge noen ser på en video før de ruller videre til neste.

– Mennesker som ubevisst bruker tid på å se innhold som tangerer det skeive, vil av algoritmene bli oppfattet som skeive, forklarer Gregory Serapio-García ved det psykologiske fakultetet på Universitetet i Cambridge.

Når kvinner som tror de er heterofile plutselig befinner seg på den skeive siden av TikTok, er de blitt del av et gigantisk skeivt fellesskap. Algoritmene har oppfattet at de er interessert i historier merket med skeive taggs, og sender slike videosnutter til brukerkontoen deres.

– Det skjer helt uten at de aktivt engasjerer seg i innholdet, altså selv om de aldri legger igjen reaksjoner eller kommenterer på videoene, sier Serapio-Garcia nettstedet usatoday.com.

For mange blir påfyllet av skeive videosnutter en innsikt om en identitet de ikke visste de hadde.

.

.

En elv av skeive identiteter

«..på TikTok så jeg et åpent samfunn, folk som var trygge og glade over sin skeive identitet og noe i meg sa «Hallo!». Så jeg måtte bli ærlig med meg selv», sa modellen Ingrid Elida Westad i sitt intervju med Blikk sist vår.

Da hadde hun en stund kalt seg bifil, før hun tok steget ut og tagget ett av sine egne innlegg med «lesbian».

Forskeren Carmen Mas Franco skriver i artikkelen «Hvordan sosiale media utfordrer påtvunget heteroseksualitet» om TikToks rolle når kvinner etter mange års heterofile relasjoner innser at de er lesbiske.

Ifølge teksten i «Varsity», en avis tilknyttet Universitetet i Cambridge, skyldes det at de endelig får se at noe annet enn heterosekuelle relasjoner er mulig.

– TikTok og sosiale apper har for første gang har skapt et samfunnsrom der heteroseksualitet ikke dominerer alle møter, skriver Mas Franco.

.

.

Hun bruker begrepet «påtvungen heteroseksualitet», og henter det fra feministen Adrienne Rich, som i et essay fra 1980 skrev om hvordan heteronormativiteten omslutter alt i samfunnet .

Resultatet er at andre historier, identiteter og livserfaringer viskes ut. På TikTok er det omvendt. Et utall skeive liv og måter å leve på finner veien rett hjem til den enkelte bruker.

Koblet sammen med effekten av pandemien som har berøvet folk den daglige bekreftelsen på at de lever normale, gode liv, innser mange flere kvinner enn før at de faktisk er lesbiske, skriver Carmen Mas Franco. Hun forteller at det samme skjedde med henne. TikTok fortalte henne at hun trolig likte kvinner.

.

.

Hvorvidt det samme skjer med menn som ser for lenge på en mann på TikTok, vet hun ikke. Algoritmene på TikTok forer henne nemlig aldri med informasjon om saken.

«Jeg har vært så lenge på «skeiv Tik Tok» at jeg nesten har glemt at heterofile eksisterer», sier en bruker på sin TikTok, og oppsummerer med det hva som kan skje når man dypper tåa i det skeive verdenshavet.

.

Powered by Labrador CMS