FRI

Gutta kommer til FRIs bursdagsfestival

– I 72 år har vi kjempet for vår frihet. Det feirer og markerer vi med stor bursdagsfestival, sier Olav Persson Ranes, styreleder i FRI Oslo og Viken.

Gutta stiller på scenen når FRI inviterer til bursdagsfestival på Salt i Oslo fredag 20. mai.
Publisert Sist oppdatert

Big Daddy Karsten, Gutta, Hanna Asefaw, Ida Helene Benonisen, Homofonien, Cvntess, Vigdis Bunkholdt og Kjell Erik Øie står på plakaten når FRI lager bursdagsfestival og markerer at det er 72 år siden den organiserte skeive rettighetskampen startet i Norge.

– I 72 år nå har vi kjempet for vår frihet. Det feirer og markerer vi med stor bursdagsfestival på selve datoen for stiftelsen av bevegelsen vår, 20. mai, sier Olav Persson Ranes, styreleder i FRI Oslo og Viken.

Det var på et møte på Bislett hospits 20. mai i 1950 at Den Norske Seksjon, Forbundet af 1948 ble stiftet. DNF-48, på folkemunne kjent som Forbundet, er FRIs forløper som organisasjon.

Pandemiforsinket feiring

Inge Alexander Gjestvang og Olav Persson Ranes.

Pandemien satte en stopper for fest i anledning 70-årsjubileumet for to år siden, derfor lager FRI nå en skeiv storfest og bursdagsfestival fredag 20. mai på Salt i Oslo.

– 1. april var det seks år siden LLH ble til FRI. Samtidig er det i år 30 år siden LLH så dagens lys etter at DNF-48 og Fellesrådet for homofile organisasjoner i Norge (FHO) ble slått sammen. Det er 50 år siden straffelovens paragraf 213, som kriminaliserte sex mellom menn, ble opphevet, og ikke minst er det 72 år siden det organiserte arbeidet for vår frigjøring startet i Norge, sier Persson Ranes.

– Det er med andre ord mange grunner til å feire oss selv i år.

Blod, svette og tårer

Slik vi lever i dag var utenkelig for 30, 50 og 70 år siden ifølge FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

– Arbeidet for å skape et åpent og fritt samfunn for alle er gjennom årene en kamp som i stor grad er ført av frivilligheten i vår skeive bevegelse. Det har kostet. Blod, svette og tårer er ofret av mange. Vi har mange å takke for at vi er der vi er i dag. Markeringen 20. mai i år er en hyllest til de som gikk foran, en hyllest til frivilligheten vår og av våre aktivister som gjennom årene utrettelig har stått på for saken, for miljøet, for deg og meg, sier Gjestvang.

– Etter to år med restriksjoner tror jeg vi er mange som ser frem til å kunne møtes og finne tilbake til det skeive fellesskapet. Frivilligheten, som er selve kjernen i bevegelsen vår, har hatt utfordringer i løpet av disse årene, og det er derfor ekstra fint å kunne invitere til en fest hvor frivilligheten og vår felles skeive historie står i sentrum.

Cvntess spiller på FRIs bursdagsfestival.

Cvntess og skeiv historiefortelling

Bursdagsfestivalen, som er gratis og åpen for alle, byr på artister, musikk, taler, drag, slam og historie.

På plakaten står Big Daddy Karsten og dragkinggruppa Gutta. Det blir slam poesi med Hanna Asefaw og Ida Helene Benonisen. FRIs eget kor, Homofonien stiller også. Det samme gjør artisten Cvntess.

Det blir også skeiv historiefortelling i regi av Vigdis Bunkholdt, som var styremedlem i DNF-48 i tre perioder mellom 1958 og 1962, og Kjell Erik Øie, som var leder av DNF-48 fra 1989 til 1991.

Nordisk lhbt+ konferanse

20. mai-helgen er FRI også medarrangør av en nordisk konferanse hvor det er samlet 100 skeive aktivister fra nordiske søskenorganisasjoner. I tillegg til FRI, arrangeres konferansen av SETA (Finland), SFSL (Sverige), LGBT+ Danmark og Samtökin ’78 (Island).

Nordisk lhbt+ konferanse

– Vi gleder oss til å feire 72-årsdag sammen med de nordiske gjestene og hele vår skeive bevegelse, sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

Lhbt+ konferansen samler organisasjoner fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Grønland, Færøyene og Åland.

– Målet med konferansen er å samkjøre arbeidet i Norden, og å se på ulike utfordringer i vår egen bevegelse. På konferansen vil temaer som rasisme i den skeive bevegelsen stå på dagsorden. Vi skal se nærmere på hvordan vi kan jobbe mot «anti-gender»-bevegelsen, hvordan vi i Norden kan støtte den globale skeive bevegelsen, og hvordan jobbe for bedre helsetilbud for transpersoner, for å nevne noe, sier Gjestvang til Blikk.

Den nordiske konferansen avsluttes søndag 22. mai med etablering av et nordisk lhbt+ råd.

Powered by Labrador CMS