Ferdinand.

FERDINAND

Frampå og flamboyant

Publisert Sist oppdatert

Ferdinand Rygh

Alder: 24

Kommer fra: Konnerud i Drammen

Bor: Oslo

Sivil status: singel

Gjør: artist, har studert musikal ved Musikkteaterhøyskolen og musikkproduksjon ved Høyskolen Kristiania i Oslo.

Dette intervjuet sto på trykk i Blikk nr. 5/2020

Ferdinand er på klubb og klokka nærmer seg stengetid. Han er svett og sliten, og valget står mellom senga eller etterfest. Så plutselig dukker hans livs kjærlighet opp.

– Han tok meg med storm. Men jeg fikk aldri nummeret hans! Jævlig irriterende! Han forsvant før jeg rakk å sette inn støtet, forteller Ferdinand Rygh til Blikk.

Men sjansen som glapp, ble til låta «Check Up On It», en dance poplåt artisten har skreddersydd for dansegulvet.

24-åringen som nylig kom ut med sin fjerde singel, er en målbevisst ung skeiving med stjerner i øynene. Han slapp debutsingelen «Down For It» i mai i fjor. Oppfølgeren «Best Friend» samme år slo bra an på P3 Urørt, og lå på topplista i hele tre uker. I mars i år fikk låta nytt liv da Ferdinand slo seg sammen med rapperen Big Daddy Karsten og slapp en «Best Friend»-remiks.

Stengte det stygge ute

Den unge artisten vokste opp på Konnerud i Drammen. Han var ikke så ulik navnebroren i barneboka «Oksen Ferdinand», som ville lukte på blomster framfor å være tøff og bøllete som de andre oksene.

– Det verste er at jeg identifiserer meg med oksen Ferdinand. Jeg er veldig fornøyd med døpenavnet mitt.

Han beskriver Konnerud som et «fotballsted». Alle spilte fotball, på fritida, på skolen, overalt hele tida. Men ikke Ferdinand. Han ville synge og danse, og lage musikk.

– Jeg ble mobbet mye og var stort sett alene.

Ferdinands trygge havn på ungdomsskolen i Drammen var når han kunne putte øreproppene inn, skru på musikken og stenge det stygge ute.

– Jeg fikk jo noe rådgiving da … Men stort sett var det meg og Lady Gaga og David Bowie. Musikken ga meg trygghet, forteller Ferdinand som har en teori om at han egentlig er født i 1969, og ikke 1996.

– David Bowie er hjertet mitt, på en måte, sier han og flekser armene med to Bowie-tatoveringer, blant annet lynet på albumet «Aladdin Sane» (1973).

Han oppdaget Bowie gjennom Lady Gaga.

– Jeg er veldig glad i «Magic Dance» fra albumet og filmen «Labyrinth». Jeg ELSKER den filmen. Midt i den verste karantenetida har jeg sett den om og om igjen, men jeg er også veldig glad i albumet «Aladdin Sane».

– Jeg synes det seksuelle og det sensuelle er vakkert, og noe av det mest naturlige vi mennesker kan uttrykke. Men jeg har nesten aldri sex, forteller Ferdinand.

Stolt og skamløs

Skamløs! Det ordet trykker jeg til hjertet mitt.

Ferdinand

Musikalsk sett er det 80-tallet som inspirerer Ferdinand, og det er et stort sjangerspekter han forsyner seg av, fra Def Leppard og AC/DC til real 80-talls pop. Men de tre store som virkelig har inspirert han, er David Bowie, Freddie Mercury og Lady Gaga.

– De utgjør en hellig treenighet. Men nå har jeg utvidet til fire. Jeg tok en online Master Class nylig med RuPaul, kjent fra «RuPaul’s Drag Race». Jeg lærte så mye, så han må med.

På scenen og på promobilder framstår Ferdinand som selvsikker, målbevisst og ikke minst, skamløs.

– Skamløs! Det ordet trykker jeg til hjertet mitt, sier han stolt.

Ikke alle mobbeofre er forunt å komme ut på andre siden med så mye pågangsmot. Men Ferdinand påpeker at han ikke ble artist på grunn av mobbingen, men til tross for mobbing.

– Det handler ikke om hvor hardt du faller, men om hvordan du reiser deg igjen. Mobbingen fikk meg til å føle meg utenfor, men i stedet for å synke ned i den negativiteten, snudde jeg det til å bli min styrke. Hvis jeg kunne overleve det helvete mobbingen var, da kan jeg også ha det bra resten av livet. Det er den viljen som gir meg pågangsmot til å virkelig satse på musikken.

En drøm foran kamera

Ferdinand er flamboyant, men samtidig barnslig og leken. Ikke redd for verken å synes eller høres. Med rosa hår og regnbuefargete klær, er han en drøm foran kamera. Han poserer villig og i høyt tempo, fra dramatisk feminin gestikulering for i neste øyeblikk å skule inn i kameraet som en macho hooligan.

Jeg har fått kjeft for ikke å bruke PrEP.

Ferdinand

Mens vi fotograferer han, er han full av energi med glimt i øyet og kjappe replikker. Det er den samme energien som også var så synlig da han kom til semifinalen i Barnas Melodi Grand Prix i Drammen i 2008.

Ferdinand har aldri måttet fortelle noen at han er homo og at han liker gutter. – Det har alltid vært en naturlig del av meg og jeg har vært heldig som har de foreldrene jeg har. Jeg har ikke hatt noe behov for å komme ut av noe skap.

«Den kule tolvåringen med den knallrøde capsen og buksa moteriktig plassert et stykke nedpå rumpa, var svært fornøyd etter semifinalen», skrev Drammens Tidende om sangen hans fra filmen «High school Musical 2»..

Ferdinand ler godt når han tenker tilbake på den dagen.

– Som du skjønner har det aldri vært noe tvil om hva jeg skal gjøre med livet mitt.

Allerede i barnehagen iscenesatte han seg selv og dukket ofte opp som Pippi eller som kaptein Sabeltann. Alt som luktet av showbiz fikk unge Ferdinands oppmerksomhet. Ikke rart da at han valgte en utdannelse i musikal- og musikkproduksjon ved Høyskolen Kristiania i Oslo. I tillegg har han drevet med dans og koreografi.

– Nå er jeg en pakkeløsning, med musikk, sang, dans og koreografi. Den kombinasjonen gjør at jeg står sterkt.

Ingen smitteangst

På grunn av koronaviruset foregår intervjuet med god avstand, og virusfrykt blir raskt et samtaletema. For skeive som har levd en stund, er smitteangst en kjent problemstilling. Men hvordan er det for Ferdinand og andre unge, frykter de for å få hiv? I en tid hvor «alle» går på PrEP?

– Jeg har fått kjeft for ikke å bruke PrEP. Det var sagt som en fleip, da. Men svaret på spørsmålet er nei.

Ferdinand føler plutselig for å oppklare noe. Ja, han er frampå og flamboyant. Han liker å flørte og å være utagerende.

Jeg skal være det forbildet jeg selv savnet da jeg var yngre.

Ferdinand

– Jeg liker å spille på sex. Jeg synes det seksuelle og det sensuelle er vakkert, og noe av det mest naturlige vi mennesker kan uttrykke. Men jeg har nesten aldri sex. Jeg kan ta meg selv i å tenke, «burde jeg ha mer sex?»

Spørsmålet blir hengende ubesvart i lufta, det er musikken og karrieren som er det viktigste for han akkurat nå.

– Målet er å inspirere andre. Jeg skal være det forbildet jeg selv savnet da jeg var yngre. Ok, jeg så opp til David Bowie og Lady Gaga. Men her i Norge hadde jeg ingen forbilder. Derfor vil jeg være et for unge skeive og vise at de kan være seg selv, akkurat slik de er. Det er viktig for meg.

– Før en konsert er jeg veldig stille og rolig. Da er jeg Mor Theresa. Idet jeg går på scenen og under konserten, er jeg full blown Mariah Carey. Etter en konsert er jeg helt pumpa og helt Aurora. Da må jeg ut i naturen og synge med fuglene, sier Ferdinand.

Twink eller twunk

Han er opprørt over at Oslo Pride, og alle andre pride-arrangementer er avlyst i år. Han opptrådte på Drammens aller første pride i fjor og hadde sett fram til å stå på scenen under pride i år også. Pride er viktig, mener Ferdinand.

Jeg skulle på en måte ønske at jeg ikke trengte en kjæreste. Jeg skulle ønske det ikke var et savn.

Ferdinand

– Den dagen vi kan gå på gata og kan ha på oss hva vi vil og gjøre hva vi vil, uten frykt for å bli slått ned, da er vi i mål. Det er hverdagskamp for mange, sier Ferdinand som ofte tar seg i å tenke at han må være forsiktig.

– Spesielt hvis jeg har på meg popstjerne-klærne mine. Det er en kamp i seg selv og en jeg gjerne bidrar med mitt til. Vi unge har et ansvar for å lære av de kampene som ble tatt før oss. Vi må kjenne vår egen historie. Amen!

Spørsmålet har ligget på tunga lenge. Det er kanskje stereotypt, men er Ferdinand en twink?

– Gøy at du spør! Helt ærlig, jeg er håpløs på sånne kategorier. Jeg er han som tar alle mulige tester på internett for å finne ut hvem jeg er. Men jeg tror jeg er en blanding av geek og twink, og ikke minst twunk.

– Twunk?

– Ja. Det er en helt ny kategori, skjønner du. En blanding av twink og hunk. Mest av alt er jeg Ferdinand.

– Synes du det er slitsomt med disse kategoriene?

– Ja, men det ligger i menneskets natur å plassere hverandre i båser. Du vet, folk flest er litt redde for det ukjente. Selv synes jeg det er spennende.

– Den ultimate popstjernen er Lady Gaga, uten tvil. Her hjemme er det Gabrielle. Jeg savner flere popstjerner i Norge, sier Ferdinand.

Miljøet i Oslo

For mange skeive gir det en følelse av frihet å finne sin gruppe i et stort og til tider skummelt miljø. Men stereotype blikk kan fort plassere deg i en gruppe du selv ikke føler tilhørighet til. Slik Ferdinand har opplevd.

Skamløs! Det ordet trykker jeg til hjertet mitt.

Ferdinand

– Jeg har selv opplevd de stereotype blikkene når jeg er på byen. Jeg brukte lang tid på å finne meg til rette i miljøet i Oslo. Jeg husker godt første gang jeg var på Elsker. Jeg var der i femten minutter, så orket jeg ikke mer.

– Det ble for mye for deg?

– Ja. Jeg bodde i Drammen og var mye på Grindr og Tinder. Da jeg plutselig befant meg alene på Elsker og så meg nervøst rundt, tenkte jeg bare «oj, jeg har sett pikken din. Og pikken din!». Men nå når jeg går ut, ler jeg bare høyt og tenker «Aha! Jeg har sett pikken din! Det er gøy!». Haha.

– Er du lett å sjekke opp?

– Ja, det er jeg. Men jeg er ikke flink til å sjekke selv. Jeg har aldri hatt kjæreste. Den lengste daten jeg har hatt, varte i to måneder.

– Det skeive miljøet i Oslo er lite, påvirker det muligheten for å finne en kjæreste?

– Miljøet i Oslo er som en stor runkering. Og jeg spiser ikke restemat! Er det lov å si …? Hahahaha!

– Men savner du å ha en kjæreste?

– Jeg skulle på en måte ønske at jeg ikke trengte en kjæreste. Jeg skulle ønske det ikke var et savn. Det er én ting jeg er mere forelsket i enn kjærligheten, og det er karrieren min. Per dags dato finner jeg ikke noe i en annen person som jeg ikke kan få av nære venner, eller publikum jeg spiller for. Jeg har vel valgt selv å være singel.

Powered by Labrador CMS