Utstilling

Skeive ikoner til Italia

Utstillingen Skeive ikoner skal vises på fotofestivalen Exposed i Torino, Italia i mai. På fotofestivalen får de norske ikonene følge av skeive italienske ikoner, alle portrettert av Fin Serck-Hanssen.

Draglegenden Nelly Nylon er en av de skeive ikonene som skal stilles ut på fotofestivalen Exposed i Trino, Italia i mai.
Publisert Sist oppdatert

Exposed er en ny fotofestival som arrangeres i Torino, Italia av Fondazione per la Cultura Torino. I mai åpner festivalen for første gang, og på utstillingsprogrammet står blant annet Queer Icons, som i Norge ble utstilt med tittelen Skeive ikoner.

Gerd Brantenberg.

Det er fotograf Fin Serck-Hanssen, forfatter og kulturskribent Bjørn Hatterud og forfatter Caroline Ugelstad Elnæs som står bak portrettprosjektet Skeive ikoner, et unikt prosjekt som markerte 50-årsjubileet for avkriminaliseringen av homofili i Norge ved å avbilde livshistoriene til noen av de fremste individene og miljøene som aktivt bidro til kampen for frihet og likestilling før og etter avviklingen av straffelov 213 i 1972.

Som ikke-konforme individer kjempet de aktivt mot diskriminerende strukturer i norsk kultur og samfunn. Skeive ikoner er en bok og en utstilling om mennesker som har bidratt til å forvandle Norge til det frigjorte samfunnet vi kjenner i dag.

Utstillingen hadde sin premiere på Fotogalleriet i Oslo i 2022, siden er den vist blant annet på Det norske teatret og den har vært på turné med Den kulturelle skolesekken. Nå står Italia og fotofestivalen Exposed for tur, hvor publikum får se portretter av kjente norske skeive som lege og professor Esben Esther Pirelli Benestad, kunstner Per Barclay, forfatter Gerd Brantenberg og selvsagt Kim Friele.

Italienske ikoner

Ulf Nilseng.

Men det er ikke bare norske ikoner som stilles ut. Utstillingen, kuratert av Fotogalleriets Antonio Cataldo, med spesialskrevne tekster av Miki Gebrelul og Lara Okafor, og designet av Harald Lunde Helgesen, inkluderer nye portretter, tatt av Fin Serck-Hanssen.

– Vi er så heldig at kurator Antonio er italiensk, så vi dro ned til Italia for en måneds tid siden. Da satte vi opp en rekke møter, blant annet med den lokale lhbt-organisasjonen, sier Serck-Hanssen i en kommentar til Blikk.

Seks italienske skeive ikoner vil pryde veggene på fotofestivalen, sammen med de norske ikonene. Serck-Hanssen forteller om spennende møter og samtaler under fotograferingen.

– Det ble en annen tilnærming, i og med at jeg verken kan språket eller kulturen, men jeg fikk god hjelp. Det er mye sammenfallende i historiene til de norske og italienske ikonene, med politisk aktivisme og kunst, sier han og forteller at italienerne nok har en oppfatning om at norske forhold er en smule mere løsslupne.

– De ser på oss som veldig seksuelt frigjorte, kanskje mye takket være den såkalte svenske synden som går tilbake til 70-tallet. Det er i alle fall inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha møtt de italienske ikonene, sier Fin Serck-Hanssen til Blikk.

Info: fotoutstillingen Exposed

 

 

Powered by Labrador CMS