Pride

Cruising på Trondheim Pride

Scenekunstnerne Ulf Nilseng og Corentin JPMSe besøker Trondheim Pride med performancen «Treffpunkt – et cruisingarkiv». Se hva som skjer under festivalen.

I performancen "Treffpunkt – et cruisingarkiv" blir kroppene til scenekunstnerne Ulf Nilseng og Corentin JPM Leven levende arkiver og formidlere av historiene rundt cruising og sex mellom menn.
Publisert

Trondheim Pride åpner fredag 1. september kl. 19 på Rosendal Teater og byr på konserter med blant andre KorHen, Skeive Stemmer og JÆNNi.

Samme kveld inviterer Studentersamfundet i Trondhjem til drag. Show i Storsalen kl. 21.30. På scenen står Big Dick Rick og Crayola the Queen.

Vogueing og Pride Cabaret

Dansen Vogueing har hatt en renessanse de siste årene, og her hjemme har et stort og rikt ballroom-miljø utviklet seg. Til Trondheim Pride lørdag 2. september kommer en av pionerene i norsk vogueing, Diesel Ninja fra Kiki House of Meraki for å gi en innføring i historien bak og holde en workshop kl. 19 på Bispehaugen gymsal.

På Havet samme kveld inviteres det til Pride Carabet. Showet loves å være en ekstraordinæropplevelse og på scenen står lokale artister. Dørene åpner kl. 21.

Cha Sandmæl er forfatter og tegner av den skeive fantasyserien «Dragens øye», og har i tillegg laget en «Lær å tegne»-bok for unge tegnetalenter. «Dragens øye» har blant annet fått skryt for sitt naturlige fokus på mangfold.

Cruising og filmpremiere

Søndag 3. september kan du bli med på en fascinerende reise som utforsker cruisingens betydning for menn som søker menn i Ravnkloa. Oppdag de komplekse sammenhengene mellom cruising, seksuell frigjøring og hiv/aids sammen med tre homofile utøvere som levende arkiv. I performancen Treffpunkt – et cruisingarkiv blir kroppene til scenekunstnerne Ulf Nilseng og Corentin JPM Leven levende arkiver og formidlere av historiene rundt cruising og sex mellom menn i Ravnkloa, som foregikk lenge før og etter avkriminaliseringen av homofili i 1972. Oppmøte kl. 13 på Ravnkloa.

Samme dag kl. 17.30 inviterer Transhjelpen til eksklusiv førpremiere på filmen «Hør Her’a» på Prinsen Trondheim Kino. Den helnorske spillefilmen er basert på boken med samme navn av Gulraiz Sharif og har norgespremieren 15. september. Transhjelpen er stolt sponsor av filmen, da den tar for seg viktig tematikk rundt identitet, kjønn, innvandring, fornorsking og kultur, og hva det gjør med en familie når man faller mellom disse. Norsk, eller pakistansk? Gutt, eller jente? Individ, eller familieenhet?

Skeiv fantasy og opera

Skeive Stemmer: f.v. Maria Dale Johannessen, Eldrid Gorset og Angelle Khachik.

Tirsdag 5. september kan du bli bedre kjent med fantasyforfatter Cha Sandmæl, som har gjort norsk og internasjonal suksess med bokserien «Dragens øye». På Trondheim Folkebibliotek kl. 17 kan du bli med på en reise inn i en magisk skeiv verden med alver og drager og hvor skeivhet er del av normalen. Cha Sandmæl kommer for å snakke om seg selv og sitt arbeid med Dragens Øye, hvordan det har vært å gi ut skeiv fantasy for barn og viktigheten av å ha mangfold også i tegneserier.

Samme dag kan du oppleve skeiv opera på Trondheim Pride. Pride feieres på sesongens første Operakafé på Rosendal med Maria Dale Johannessen og Angelle Khachik, medstiftere av Skeive Stemmer Operakompani, Norges første og eneste skeivt opera kompani. På Operakafé kl. 20.30 serveres et variert program med kjente og ukjente perler fra opera og musikaler, i avslappede hyggelige omgivelser.

Skakt blikk og bannlyste bøker

Bjørn Hatterud har tidligere fått både Kritikerprisen 2020 og Fritt Ord-prisen for boka «Mjøsa rundt med mor. Ei livsreise».

Torsdag 7. september kl. 19 på Trondheim Folkebibliotek kommer forfatter Bjørn Hatterud for å samtale med aktivist og prideleder Eivind Rindal. Hatterud har gjennom flere år kommet med viktige bidrag inn i samfunnsdebatten fra perspektivet som skeiv med funksjonsnedsettelse. Gjennom sin siste bok, «Høyblokka på Bjerke, 13 år i 3 etasje», har han gitt en situasjonsbeskrivelse fra livet på Oslo Øst, og endringene i samfunnet de siste to tiårene. Bjørn har høstet meget gode kritikker for sine bøker, ikke minst «Mjøsa rundt med mor», som en nominert til Bibliotekets litteraturpris.

Fredag 8. september kan du bli bedre kjent med USAs mest bannlyste bok. Maia Kobabes selvbiografiske tegneserie «Gender Queer» har skapt sterke reaksjoner i konservative miljø i USA, der den har blitt erklært forbudt på skoler og bibliotek i mange delstater for å ta opp tema som ikke-binær kjønnsidentiet og aseksualitet. Nå er boka oversatt til norsk. Forfatter Maia Kobabe besøker Trondheim Pride via videolink, mens bokas oversetter Sonja Helene Dalseth er fysisk tilstede på Trondheim Folkebibliotek kl. 19. for å samtale med leder for Trondheim Pride, Eivind Rindal. Samtalen vil være på engelsk og det vil være mulig for publikum å stille spørsmål.

Parade og konserter

Trondheim Pride Parade går lørdag 9. september kl. 12 fra Trondheim Katedralskole på Ytre Kongsgård. Paraden ender på Torvet hvor det blir paradeshow kl. 14.30. På scenen står Kyle Alessandro, en 17 år gammel popsensasjon fra Trønderlag som det siste året har tatt Norge med storm. Kyle har til tross for sin unge alder allerede vært med i store TV-produksjoner som Allsang på grensen, og han var nylig finalist i Melodi Grand Prix med gruppen Umami Tsunami.

Kvelden tilbringes på Trykkeriet Scene hvor bandet VIKING_DEATH_TRAP.EXE går på scenen kl. 22. VIKING_DEATH_TRAP.EXE er et enigmatisk undergrunnsfenomen fra Molde som kjennetegnes av ekstrem-trap på romdalsk med et lydbilde, tekstunivers og liveshow uten sidestykke. Den maskerte trapduoen har en ekstremt lojal og ivrig fangruppe og konsertene er kjent for å skape eksepsjonelt god stemning som ofte fører til en suksessfull moshpit.

Fullt program og info: trondheimpride.no

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS