Skeiv sommer 

– Ruralt rot og antielitær arkitektur

Bjørn Hatterud viser ikke fram vakker natur. Men han tar mer enn gjerne gjester med til Groruddalen for å nyte drabantbylandsbyens sjarmerende stillstand, eller til landsens rustikke omgivelser og folkelig arkitektur i Viken og omegn.

Bjørn Hatterud lader opp til høstens "Blokka på Bjerke" turne med juli-bursdag, bilturer og samvær med familie og venner.
Publisert

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står forfatter, kulturskribent, kunstkritiker, kurator og musiker Bjørn Hatterud for tur.

 – Hvordan ser sommeren din ut i år?

 – Rimelig avslappa sommer i år. Bilturer, museer, bøker, familie og venner. Prøver å slappe av. Blir en hektisk høst med bokturné med den nye boka «Blokka på Bjerke».

 – Hvilken lhbt+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

 – Leif Holmstrand! Den svenske kunstneren og forfatteren ser ut til å ha evnen til å havne oppi så mye artig, enten han reiser til øst-Sibir, Tokyo eller Alicante. 

  – Beste sommerminne?

 – Jeg ble født i juli, så jeg har hatt mange fine bursdager midt på sommeren. 

 – Verste sommerminne?

– Det kan ha vært sommeren da jeg fylte ti, jeg måtte gjennom en komplisert operasjon i klumpfoten, og gikk med gipset bein i tolv uker fra juni av og utover. Gipsen stank og klødde noe helt infernalsk. Alle holdt seg unna meg, unntatt fluene. 

Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

 – Jeg planlegger på forhånd, men tar gjerne avstikkere underveis. 

Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? Og hva vil du ikke vise frem?

 – Fast rute er å kjøre gjennom Groruddalen ut til småbyer og tettsteder i Viken eller Innlandet. Sjarmerende stillstand, ruralt rot og antielitær arkitektur. Å vise fram vakker natur eller kjente turistattraksjoner gidder jeg ikke, det finner folk fram til selv. 

Hva ville folk blitt mest overrasket over at du gjør om sommeren?

 – Jeg vil la det fortsette å være en overraskelse, så det er skikkelig kjempehemmelig. 

Hvilke skeive saker brenner du for?

 – Jeg er særlig opptatt av at vi gjør plass til skeive med funksjonsnedsettelser, og at alle former for skeiv historie dokumenteres, forskes på og formidles. 

 – Hva leser og ser du på i sommer?

 – Akkurat nå leser jeg «Politiet og narkotika» av Jon-Ove Flovik Olsen. Boka viser hvordan den strenge norske narkotikapolitikken har vært drevet fram av krefter innad i politiet. Politiet skal egentlig være politisk nøytralt og ikke blande seg i utformingen av lovverk, derfor er bokas avsløringer så viktige, og boka verdt å lese. 

 – Favorittsommerlåt?

 – Tenker at folk allerede har nok støy rundt seg, så jeg går for en klassiker fra 1952 av den skeive komponisten John Cage: «4:33»

Powered by Labrador CMS