Litteratur

Nominert til Bibliotekets litteraturpris

Bjørn Hatteruds bok «Mjøsa rundt med mor. Ei livsreise» er nominert til Bibliotekets litteraturpris.

Bjørn Hatterud har tidligere fått både Kritikerprisen 2020 og Fritt Ord-prisen for boka «Mjøsa rundt med mor. Ei livsreise».
Publisert

Bjørn Hatterud er kulturskribent, kunstkritiker, kurator og musiker. Boka «Mjøsa rundt med mor. Ei livsreise» er en refleksjon rundt klassereiser, en hyllest til mor, og en anerkjennelse av at vi aldri helt klarer å løsrive oss fra vår barndoms dal.

I boka beskriver Hatterud livet som homofil og funksjonshemma med bakgrunn i arbeiderklassen på bygda.

Boka har blitt hyllet av anmelderkorpset, og for boka fikk Hatterud både Kritikerprisen 2020 i kategorien beste sakprosabok for voksne, og Fritt Ord-prisen.

Forfatteren ble født med ryggmargsbrokk og klumpfot, og hadde en barndom preget av mobbing og smerter. Som følge av helseplagene ble han overvektig. Attpåtil innså han at han var homofil. Hatterud drømte om å stikke fra hjembygda Veldre, nord for Brumunddal, og 21 år gammel dro han endelig til Oslo for å studere. Men han sleit fortsatt med å føle seg tilpass.

I boka følger vi Hatterud på biltur rundt Mjøsa, med mor som passasjer. Gjennom samtaler med moren og personlige refleksjoner skriver han fram sin egen oppvekst og livet sånn det ser ut i dag. Reisen blir utgangspunktet for fortellingen om en livshistorie – om klassereiser, bygda og byen, og annerledesheten som har preget ham hele livet.

«Mjøsa rundt med mor» er mer enn en historie om det vonde. Forlaget Samlaget beskriver også boka som «ei hyllest til ein oppvekst, ein generasjon, eit geografisk område og ikkje minst til ei mor.»

Nå er boka nominert til Bibliotekets litteraturpris som er lesernes og bibliotekenes pris til den beste boka fra de siste fem årene. Hatterud er en av ti nominerte forfattere. Prisen ble delt ut første gang i fjor, og skal deles ut årlig, og alle kan stemme på sin favorittbok. Fristen er 6. september.

Bibliotekets litteraturpris 2023 deles ut under Kapittelfestivalen i Stavanger, 20. september. Vinneren får en statuett laget av den anerkjente kunstneren Kjell Erik Killi Olsen.

Stem her: biblioteketslitteraturpris.no

Powered by Labrador CMS