Blodgivning

Vurderer enklere blodgivning for menn som har sex med menn

Helsedirektoratet skal revurdere regelen om 12 måneders karantene for menn som har sex med menn. – Vi støtter avgjørelsen de måtte komme med, sier daglig leder i Helseutvalget Rolf Martin Angeltvedt.

Publisert Sist oppdatert

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har gitt Helsedirektoratet oppdraget om å vurdere reglene for blodgivning for menn som har sex med menn, opplyser Helse. og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

– Det er viktig å legge til rette for at de som kan og vil gi blod, kan gjøre dette på en trygg måte. Det betyr at vi må ha et regelverk som er oppdatert på faglig kunnskap om risiko for hvem som kan gi blod, sier Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol.

Følger etter Danmark og Sverige

Per dagens lovverk kan flere grupper få midlertidig karantene mot å gi blod. Det gjelder blant annet personer som har byttet seksualpartner, tatt piercing, vært syk eller reist i land der infeksjonssykdommer som smitter med blod er utbredt.

Menn som har sex med menn må vente i minst 12 måneder siden siste seksuelle kontakt for å gi blod etter dagens retningslinjer.

– Talspersoner for skeive har tatt opp at dagens regelverk er urimelig. Vi ser at andre land, blant annet Danmark, Sverige og Canada, nylig har gjort endringer i sine regelverk for denne gruppen. For å opprettholde tilliten til blodgiversystemet må vi ha et regelverk som er basert på faglige anbefalinger og sunn fornuft. Det må ikke være unødvendig vanskelig for noen grupper å gi blod, sier Kjerkol.

Daglig leder i Helseutvalget, Rolf Martin Angeltvedt, sier de har stor tillit helsefagfolks vurderinger.

Helseutvalget: – Stoler på at det er riktig

Daglig leder i Helseutvalget, Rolf Martin Angeltvedt, sier til Blikk at Helseutvalget alltid stoler på helsefaglige vurderinger. Det gjelder både for dagens lovverk og for eventuelle endringer som måtte komme.

– Når fagfolk har satt en karantenetid på 12 måneder har vi stolt på at det er riktig vurdering. At de samme fagfolkene nå skal se på regelverket og karantenetiden, vil vi selvfølgelig også støtte avgjørelsen de måtte komme med, sier Angeltvedt.

Angeltvedt påpeker at Norge de siste årene har sett en stor nedgang i seksuelt overførbare infeksjoner blant menn som har sex med menn, da spesielt hiv-infeksjoner.

– Det er mulig at denne nedgangen og helsemyndighetenes mulige revidering av lovverket henger sammen, sier han.

Helsedirektoratet skal samarbeide med Folkehelseinstituttet om å vurdere endringer i karantenereglene for blodgivning for menn som har sex med menn. Det skal i arbeidet ses hen til de endringene i reglene som er gjort i andre land, inkludert Sverige og Danmark. Frist for oppdraget er 1. april 2023.

Powered by Labrador CMS