Amerikaneren George Whitman omdøpte sin egen bokhandel i 37 rue de la Bûcherie til Shakespeare and Company i 1964, som en hyllest til Sylvia Beach’ butikk som ble stengt under andre verdenskrig.

I lesbiske fotspor

Når forfatteren Diana Souhami vandrer gatelangs i Paris, er det i fotsporene til noen av historiens mest legendariske lesbiske kulturpersonligheter; Sylvia Beach, Natalie Barney, Gertrude Stein, og Bryher

Publisert

Lesbiske har hatt avgjørende betydning for modernistisk kunst og litteratur slik den vokste fram fra tidlig 1900-tall, ifølge den britiske forfatteren Diana Souhami. Hun mener de ikke har fått tilstrekkelig anerkjennelse og oppmerksomhet for dette. Souhami, nå 80 år gammel, startet som godt voksen å fortelle lesbiskes historie.

«Jeg begynte å skrive om lesbiske for 25 år siden i håp om å bryte stillhetens historie. Aksept kan ikke skje uten åpenhet, og jeg mener vi alle skal snakke ut på vår egen måte. Om du er stille og usynlig, er du ikke et problem for noen, du er så skjult at du ikke finnes. Så vi må grave dypt for å kaste lys over ‘disse praksisene’, fjerne skammen og rette opp i urett, navngi de som har undertrykt oss», forklarte hun i et intervju med nettstedet «forbookssake» i 2003.

Gjennom drøyt 40 år har hun gitt ut en rekke biografier og portretter om lesbiske (kunstner)liv. Flere av dem hun skriver om i sin siste bok, har Souhami også skrevet om tidligere, enten i egne biografier, eller som del av tidsskildringer.

I sin nye bok, «No Modernism Without Lesbians», ser hun på Sylvia Beach, Natalie Barney, Gertrude Stein, og Bryher samlet for å fortelle hvordan de var med på å forme modernismen slik vi kjenner den: abstrakt kunst som ikke direkte gjengir den ytre virkeligheten.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS