Lhbt

– Skeive har bedre forutsetninger for å bli gode ledere

– Skeives erfaringer gir gode lederegenskaper, sa Bree Fram på et møte i regi av Sex og politikk.

– Det at jeg kunne vise sider av meg selv om jeg hadde holdt skjult opplevde jeg hadde veldige positive verdier i min jobb som leder og kommandant, sier Bree Fram.
Publisert

Foredragsholder og øverste transoffiser i det amerikanske forsvaret, Oberstløytnant Bree Fram, har selv erfaring med å komme ut som transperson i det amerikanske forsvaret. Det gjorde hun den dagen forbudet mot transkjønnede forsvarspersonell ble opphevet i 2016.

Siden da har hun engasjert seg i arbeidet for mangfold og inkludering i forsvaret. Nå jobber hun i det amerikanske romprogrammet i Pentagon.

Gode lederegenskaper handler om å være oppmerksomme på behovene og motivene til medarbeiderne, og å hjelpe dem til å nå deres ytterste potensial. Fram mener de egenskapene som skeive bygger gjennom erfaringer med å håndtere forhold som det å komme ut, transformasjon av kjønnsidentitet og stigma, er underkjent i faglitteraturen om lederskap.

Ble en bedre leder

Selv opplevde hun at hun ble en bedre leder da hun kunne stå fram som transkvinne.

– Det at jeg kunne vise sider av meg selv om jeg hadde holdt skjult opplevde jeg hadde veldige positive verdier i min jobb som leder og kommandant, sier hun til Blikk.

– Mine ansatte så meg som et menneske og ble mer åpen om sine egne problemer. Det gjorde meg i stand til å hjelpe dem.

Bevissthet om hvordan motgang kan gi egenskaper og være en styrke for godt lederskap er et tema som opptar henne. Det utforskes på nettstedet forgedinfire.org og i podkasten lgbtg+leadership som hun sammen med kollega og professor Liz Cavallaro, er vert for. Fram og Cavallaro har også skrevet bok om temaet, og ved årsskifte publiseres «Queer Leaders: How the LGBTQIA+ Community Creates Impact from Adversity».

Flere strenger

Her hjemme er det enighet om at inkludering og mangfold skaper et mer bærekraftig arbeidsliv. Men i hvilken grad skeives erfaringer som normbrytere, kan være en ekstra dimensjon ved godt lederskap er ikke tematisert.

Daglig leder for Sex og politikk, Tor-Hugne Olsen har også tro på at det å være utenfor boksen kan skape større forståelse.

– Personer med normavvikende kjønnsidentitet og seksualitet vil ha noen flere erfaringer enn heterofile og cis-kjønnede, noe som kan gi et større spekter å spille på og flere erfaringer å forstå med, sier Hugne til Blikk.

Powered by Labrador CMS